Αμήχανοι και παγωμένοι οι ψηφοφόροι

Από την παρουσία του κόσμου στα εγκαίνια των εκλογικών κέντρων των κομμάτων , και δη αυτών της εξουσίας , διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι οι πολίτες πλέον δε δίνουν εύκολα το παρόν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.
Τόσο στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, όσο και σε αυτό της Νέας Δημοκρατίας ο κόσμος δεν ήταν ο αναμενόμενος.

Αμήχανοι και παγωμένοι οι ψηφοφόροι


Από την παρουσία του κόσμου στα εγκαίνια των εκλογικών κέντρων των κομμάτων , και δη αυτών της εξουσίας , διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι οι πολίτες πλέον δε δίνουν εύκολα το παρόν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.


Τόσο στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, όσο και σε αυτό της Νέας Δημοκρατίας ο κόσμος δεν ήταν ο αναμενόμενος.


Ήταν τα γνωστά πρόσωπα, που τα περισσότερα ανήκουν στην τοπική κομματική ηγεσία.


Οι απλοί ψηφοφόροι δύσκολα αποκαλύπτονται ή όταν το κάνουν, αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να μπορέσουν μετέπειτα να τακτοποιηθούν.


Γενικά  υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ψηφοφόρων με κυρίαρχες τις παρακάτω.


Τους ψηφοφόρους που είναι οικονομικά και επαγγελματικά αποκαταστημένοι, και που έχουν κομματική ταυτότητα , την οποία και δεν έχουν πρόβλημα να την επιδεικνύουν ανοιχτά.


Είναι οι ψηφοφόροι που δηλώνουν αναποφάσιστοι και αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές γιατί δεν έχουν ξεκάθαρη πολιτική ιδεολογία.


Και είναι και οι περιφερόμενοι από κόμμα σε κόμμα και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ σε Ν.Δ. και το αντίστροφο, καθώς κύριος στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας ή να πετύχουν κάποιες από τις φιλοδοξίες τους και αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν είσαι κοντά σε ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας, τα οποία εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση της χώρας.


Οι μόνοι σταθεροί τελικά ψηφοφόροι είναι αυτοί του ΚΚΕ.


Και όσο για αυτούς που ανήκουν στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς και θεωρούνται ρομαντικοί και ιδεαλιστές οι περισσότεροι αναζητούν ακόμη την κομματική τους ταυτότητα, καθώς επιχειρούν να έχουν ρυθμιστικό ρόλο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.


 


Και σε χώρους δουλειάς οι υποψήφιοι


Φασουλί το φασούλι γεμίζει το σακούλι, λέει μιας σοφή μας παροιμία.


Ακολουθώντας το νόημα της παραπάνω λαϊκής ρήσης οι υποψήφιοι των εθνικών εκλογών πόρτα-πόρτα προσπαθούν να μαζέψουν  ψήφο την ψήφο για την κάλπη της Κυριακής. Όσοι περισσότεροι τους «σταυρώσουν» τόσο πιο κοντά στη νίκη θα μπορούν να βρεθούν. Άλλωστε ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.


Έτσι μετά τις επισκέψεις και ομιλίες στα χωριά, λίγο πριν την 4η Οκτωβρίου, σειρά έχουν οι εργασιακοί χώροι.


Οι περισσότεροι των υποψηφίων βουλευτών Ξάνθης, μεταξύ των οποίων οι κκ. Σταματιάδης, Παπαδόπουλος, Ξυνίδης και Κοντός πέρασαν από Δήμους και Νομαρχία για την καθιερωμένη χειραψία.


 


Η αντίστροφη μέτρηση σήμανε μαζί και ο σκληρός αγώνας


Στην τελική ευθεία  του προεκλογικού τους αγώνα έχουν εισέλθει οι υποψήφιοι βουλευτές Ξάνθης, καθώς μόλις  τρεις μέρες απομένουν για να στηθούν οι κάλπες και να βρεθούν οι ψηφοφόροι πίσω από τα παραβάν.


Η μάχη ανάμεσα στους υποψηφίους σκληρή, καθώς παίζονται πολλά σε τούτες τις εθνικές εκλογές ακόμη και σε επίπεδο νομού.


Κάποιοι θέλουν τη  μειονότητα να κάνει το δικό της παιχνίδι, καθοδηγούμενη από το Τουρκικό Προξενείο. Στόχος να βγάλουν τέσσερις βουλευτές στη Θράκη εξυπηρετώντας και τα συμφέροντα της γείτονας χώρας.


Πολλοί κάνουν λόγο ακόμη και για έκπληξη στην Ξάνθη με την υποψηφιότητα Μαλκότς. Το θέμα βέβαια είναι πώς θα μοιραστούν τα «κουκιά» της μειονότητας, γιατί όλα να πάνε μόνο στους δύο υποψηφίους τους φαντάζει ολίγον τι αδύνατο.


Από την άλλη στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μοναδικό φαβορί, που είναι ο Αλέκος Κόντος, ωστόσο με πολύ λιγότερες δυνάμεις.


Όσο για την Γεωργία Ανδρέου, θεωρούν βέβαιο πως θα πάρει πολλές ψήφους από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.


Στο στρατόπεδο τώρα του ΠΑΣΟΚ, οι υποψηφιότητες που κονταροχτυπιούνται για μια από τις δύο θέσεις είναι αυτές των Παναγιώτης Σγουρίδη και Σωκράτη Ξυνίδη, με τον πρώτο να κερδίζει ψηφοφόρους και από το χώρο της Ν.Δ..


Πέρα πάντως από τα όποια συμπεράσματα και εκτιμήσεις, το σίγουρο είναι ότι όσο πλησιάζει η κάλπη  ο προεκλογικός  αγώνας θα σκληραίνει και δε θα λείπουν και οι ανατροπές και οι εκπλήξεις σε ότι αφορά την απήχηση που έχουν οι υποψηφιότητες στους ψηφοφόρους της Ξάνθης.


 


Πιθανότητα για απανωτούς γύρους


Πολλές είναι οι πιθανότητες για απανωτούς γύρους εκλογών, κάτι που δεν το αποκλείει και ο Θρακιώτης υπουργός Μεταφορών και υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις τους στον «Α».


Πάντως  εκείνο που θεωρεί βέβαιο είναι ότι όσο περνούν οι μέρες η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. αυξάνεται ραγδαία, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μεγάλες ανατροπές που θα διαψεύσουν δημοσκοπικά προϊόντα που πριν από δεκαπέντε μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button