ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 15/9/2009

Φίλες και φίλοι, Ξανθιώτισσες και Ξανθιώτες, συντρόφισσες και σύντροφοι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Στις 4 Οκτώβρη αποφασίζουμε ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ – ΛΥΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. Βάζουμε τέρμα στα ρουσφέτια, στην αναξιοκρατία, λέμε ναι στους ικανούς και όχι στους κολλητούς.

Φίλες και φίλοι, Ξανθιώτισσες και Ξανθιώτες, συντρόφισσες και σύντροφοι


 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Στις 4 Οκτώβρη          αποφασίζουμε ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ – ΛΥΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. Βάζουμε τέρμα στα ρουσφέτια, στην αναξιοκρατία, λέμε ναι στους ικανούς και όχι στους κολλητούς.


Ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μου.  Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας… Βλέπετε όπως λέει το τραγούδι “αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια” και θα συνεχίσει να κρατά, γιατί μεταξύ μας υπάρχει χημεία έως δεσμός.


Γιατί μαζί ξεκινήσαμε τότε που η Ξάνθη ήταν σύμβολο υπανάπτυξης και απομόνωσης.


Μαζί αγωνιστήκαμε για το δικαίωμα του Ξανθιώτη σε ίσες ευκαιρίες για δουλειά και προκοπή.


Μαζί οδηγήσαμε την Ξάνθη  στην Α΄ κατηγορία των περιοχών. Στην Ξάνθη της Ανάπτυξης.


Μαζί μετατρέψαμε την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.


Σήμερα μαζί θα απαιτήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για την Ξανθιώτικη οικογένεια, για βελτίωση της καθημερινότητάς της, για σύγχρονο σχολείο, για ποιοτική στέγη για όλους.


Μαζί θα κάνουμε την Ξάνθη μια σύγχρονη περιοχή, που θα παράγει υπηρεσίες για τα γειτονικά Βαλκάνια και αυτό θα μεγαλώσει την πίτα της ευημερίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας.


Μαζί θα βάλουμε το θεμέλιο, ώστε οι Ξανθιώτες να ζουν από τη γη και τις ομορφιές της, από την καινοτομία και την τεχνολογία, δένοντας το Πανεπιστήμιο με την τοπική κοινωνία.


Μαζί θα ξαναφέρουμε την αισιοδοξία για το μέλλον των παιδιών μας.


-Δεν θα πω πολλά για το παρελθόν, για τον βίο και την πολιτεία της δεξιάς παρένθεσης, άλλωστε τα ζήσατε στο πετσί σας.


-Θα μιλήσω περισσότερο για το μέλλον αυτού του τόπου.


-Θα μιλήσω περισσότερο για το πώς σχεδιάζω να διεκδικήσουμε την δική μας ευημερία, μέσα στην ομπρέλα μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρός μας Γεώργιος Παπανδρέου.


-Η διακυβέρνηση της χώρας είναι σκυταλοδρομία. ΄Ολες οι χώρες γνωρίζουν ότι τους παραδώσαμε την μεταολυμπιακή σκυτάλη και έφθασαν την ανταγωνιστικότητα στα επίπεδα της Μποτσουάνας και του Καζακστάν. Και συνεχίζουν με θράσος να ισχυρίζονται ότι για όλα έφταιγε το ΠΑΣΟΚ.


-Πώς έγινε αυτό; Με την απογραφή. Φωνάξαμε τον γείτονα στο σπίτι μας για να μας βάλει στο πειθαρχείο.


-Η απογραφή έβαλε την χώρα σε επιτήρηση, πάγωσε την ανάπτυξη.


-Στέρησε πόρους από τα Ελληνικά νοικοκυριά, όπως στερείς το οξυγόνο από έναν  δρομέα, ή το καύσιμο από ένα αυτοκίνητο. Στέρησε πόρους από υποδομές, δημιούργησε ανεργία.


-Η απογραφή λειτούργησε σαν πλυντήριο υποσχέσεων. ΄Ηταν το άλλοθι να μην τηρηθούν τα υπεσχεμένα. Και σαν να μην έφθαναν όλα  αυτά ήρθε και η διαβόητη επανίδρυση του κράτους. Μόνο που οι μεταρρυθμίσεις επανίδρυσαν το κράτος της δεξιάς των αρεστών και  κολλητών, της αγροφυλακής, διαλύοντας   μηχανισμούς αξιοκρατίας και διαφάνειας.


-Δημιουργώντας ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά στρέβλωσαν τον ανταγωνισμό. Συνεπώς δημιούργησαν ακρίβεια. Ο πλούσιος πλουσιότερος και ο φτωχός φτωχότερος, μέσα από χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις.


-Όπως λέει και ο νομπελίστας οικονομίας για το 2009 Πωλ Κρούγμαν “Σε κοινότητες ανισότητας επικρατεί διαφθορά”. Διαφθορά στα ασφαλιστικά ταμεία, αγορά του ΟΤΕ από την D/T, λεηλασία δημόσιας περιουσίας με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, Νοσοκομεία χωρίς ιατροφαρμακευτικό υλικό, τεράστια κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχανιών, αδιαφανείς προμήθειες του Δημοσίου, διαφθορά, εκμαυλισμός των  συνειδήσεων των νέων, επιλεκτικά  STAGE, σπατάλη για συναλλαγές, συμβούλια και επιτροπές. Εγκατάλειψη της περιφέρειας ΠΔΕ, ΕΣΠΑ.


-Η χώρα έγινε ξέφραγο αμπέλι λαθρομεταναστών. Κρούσματα βίας και τρομοκρατίας.


-Ο αγροτικός κόσμος σε απόγνωση ζει με δανεικά του υπερχρεωμένου ΕΛΓΑ.


-Η αντίληψη ότι το κοινό, το δημόσιο, το συνεταιριστικό δεν είναι κάτι που ανήκει στον πολίτη, στον αγρότη, αλλά είναι λάφυρο εξουσίας, εφαρμόστηκε απόλυτα εδώ στην Ξάνθη. ΄Ετσι έβλεπε η Κυβέρνηση της ΝΔ την δημόσια περιουσία. ΄Ετσι έβλεπε ο κ. Καραμανλής την εξουσία που του έδωσε ο Ελληνικός λαός. Κι’  έτσι σήμερα η Ξάνθη μαστίζεται από τα προβλήματα της αγροτιάς.


-Μαστίζεται από το κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων που έφυγαν. -Μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία που φθάνει στο 23%. ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ, Καπνική Μιχαηλίδη, ΡΟΔΟΠΗ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, είναι λίγα από τα δείγματα.


Φίλες και Φίλοι


Η Κυβέρνηση της ΝΔ κατέρρευσε από το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε. Ο κ. Καραμανλής ουσιαστικά παραιτήθηκε με ένα διάγγελμα, ζητώντας ξανά την λαϊκή εντολή για να περιστείλει τις σπατάλες, την φοροδιαφυγή και να προχωρήσει τις μεταρυθμίσεις. Όμως κυβερνούσε, ποιος τον εμπόδιζε; Το ίδιο σκηνικό και την ίδια δικαιολογία επικαλέστηκε και εν μέσω πυρκαγιών το 2007. Γιατί;


Το παρουσίασαν  ως διάγγελμα ευθύνης. Αν πράγματι ήταν ευθύνη θα έκαναν  την 1η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ενεργούσαν με βάση το αποτέλεσμα αυτής. Όμως όλοι ξέρετε ότι Πρωθυπουργός  πάντα μιλάει σε ενεστώτα διαρκείας.


Σ αυτές τις εκλογές δεν αναμετρώνται  κόμματα, αλλά δύο λογικές και φιλοσοφίες. Από τη μια η συντηρητική, πελατειακή , αδιαφανής, μη κοινωνική, όπου 3 μεγέθη  αντικατοπτρίζουν την  πολιτική αυτή – δημοσιονομικό έλλειμμα 18 δις ευρώ, αύξηση κατά 100 δις του δημόσιου χρέους και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η θεσμική κρίση που δημιούργησε με το κλείσιμο της Βουλής, για να παραγραφούν τα αδικήματα. Από την άλλη η προοδευτική, με αξίες και  αρχές. Που έχει εμπειρία από το 1993, έχει  γνώση, έχει σχέδιο και δίνει λύσεις, έχει δύναμη να συγκρούεται με κατεστημένα και συντεχνίες. Που προκαλεί εθνική ανάταση. Θα ζητήσει όμως  την συνεργασία  όλων των παραγωγικών δυνάμεων, που θέλουν την Ελλάδα να προοδεύει, να αναπτύσσεται και να πρωταγωνιστεί.


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ 5 ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ  ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ


1ος Στόχος: -Να ξαναδώσουμε στην Ελλάδα φωνή και να επαναφέρουμε μια εξωτερική πολιτική, που θα υπερασπίζεται τα Εθνικά μας δίκαια, θα έχει παρουσία στην Ευρώπη και στους διεθνείς οργανισμούς.


-Να ξαναπιάσουμε το νήμα που μας συνδέει με την προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, παρακάμπτοντας την παρένθεση της κουμπαριάς. Βλέπετε ο κ. Καραμανλής κατέστησε ανενεργή την συμφωνία του Ελσίνκι.


-Το ΠΑΣΟΚ θέλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, σεβόμενη βέβαια το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο διαρκής ενδοτισμός της Κυβέρνησης στο όνομα της δήθεν προσέγγισης, σε συνδυασμό με την υποχωρητικότητα, που δείχνουν αρκετοί τοπικοί άρχοντες στο Τουρκικό Προξενείο, με σκοπό την ψήφο των μουσουλμάνων, κινδυνεύουν να παγιδεύσουν πολλούς Θρακιώτες στην αγκαλιά του επικίνδυνου εθνικά ΛΑ.Ο.Σ. Δεν είναι τυχαία η υποψηφιότητα  Καρατζαφέρη στο Νομό Ροδόπης.


-Το ΠΑΣΟΚ είναι γνήσιο πατριωτικό και δημοκρατικό κίνημα από την ίδρυσή του.


-΄Ημουν και είμαι υπέρ της πολυπολιτισμικής Θράκης και υποστήριζα τα δικαιώματα των μουσουλμάνων συμπατριωτών μου στην μόρφωση, στην προκοπή και στην ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. Το 1994 αγωνίστηκα για τις τηλεφωνικές και τηλεοπτικές υποδομές  της ορεινής περιοχής. Εισηγήθηκα και πέτυχα την κατ εξαίρεση εισαγωγή στα ΑΕΙ των παιδιών της μειονότητας, όπως και την στρατιωτική τους θητεία στον τόπο καταγωγής τους.


-Αντιστέκομαι όμως στην προσπάθεια του Τουρκικού Προξενείου να μετατρέψει την ψήφο των μουσουλμάνων σε αντικείμενο συναλλαγής.


-Χαίρομαι που ο Πρόεδρος και αυριανός Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με δικαίωσε στη ΔΕΘ.


-Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος πατριωτική για τη Θράκη και κάποιοι την εκφράζουν. Αποτελεί την μόνη απάντηση στον ακραίο και επικίνδυνο εθνικισμό του ΛΑ.Ο.Σ.


2ος Στόχος: Θα δημιουργήσουμε ένα εκπ/κό σύστημα δημόσιο και δωρεάν, που θα διέπεται από αρχές, αξιοκρατία, αξιολόγηση, αυτονομία, αυτοτέλεια, με επιλογή βιβλίων και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Θα διαθέσουμε 5% του ΑΕΠ και 1 δις τον πρώτο χρόνο, για να βάλουμε τέλος στην παραπαιδεία, που μαστίζει τα Ελληνικά νοικοκυριά.


3ος Στόχος: Το κοινωνικό κράτος που σχεδιάζουμε, θα εξασφαλίζει σε όλους αξιοπρεπές και εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, με ποιοτικές υπηρεσίες στην υγεία στην πρόνοια για  μισθωτούς, συνταξιούχους, εργαζόμενους και για  όλους τους ΄Ελληνες πολίτες και δεν θα είναι προνόμιο των ολίγων.


4ος Στόχος: Μικρό ευέλικτο κράτος που θα βάλει τέρμα στη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τον ΄Ελληνα φορολογούμενο, προωθεί τη μαύρη συναλλαγή και καταδυναστεύει την επιχειρηματικότητα.


5ος Στόχος: Στηρίζουμε την ανάκαμψη της οικονομίας στην πράσινη ανάπτυξη, πάνω στην φιλοσοφία “μείωση της κατανάλωσης ενέργειας-δημιουργία θέσεων εργασίας”.


Αυτό παρεμβαίνει σ’ όλες τις δραστηριότητες,  της οικονομίας υπαίθρου, οικονομίας παραγωγής, οικονομίας  υπηρεσιών. Π.χ. μείωση σπατάλης άρδευσης, μείωση ρύπανσης, βιολογικά προϊόντα, τυποποίηση,


-Όταν υπάρχει εργασία κινείται η κατανάλωση, το χρήμα γεννά όταν κινείται και τότε έχει και η αγορά και το κράτος.


-Όλα αυτά τα εξειδίκευσε ο Πρόεδρος στη ΔΕΘ. Όπως το πρόγραμμα 100 ημερών για στήριξη αγοράς, ενίσχυση μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, περιορισμός σπατάλης και


-τα 5 νομοσχέδια :


1.- Στήριξη πραγματικού εισοδήματος και αναδιανομή πλούτου


2.- Προστασία των πολιτών από τις τράπεζες, καταπολέμηση ακρίβειας


3.- Στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ρευστότητα στην οικονομία


4.- Ενίσχυση επιχειρηματικότητας, προώθηση επενδύσεων


5.- Αντιμετώπιση ανεργίας


-Κάτω απ’ αυτή την ομπρέλα μέτρων, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ  να απαιτήσω για τις ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές, δηλαδή για τον τόπο μου, την γεωγραφική εξειδίκευση των μέτρων αυτών, που θα κτυπήσουν το φάντασμα της ανεργίας.


-Αναλυτικότερα:


 1) Δεσμεύομαι για γεωγραφικά κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο, με ειδική πρόβλεψη δημιουργίας μονάδων τυποποίησης βιολογικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, αξιοποιώντας την περιουσία των συνεταιριστικών εργοστασίων. Η περιουσία αυτή δεν πρέπει να γίνει βορά των τραπεζών.


 2) Δεσμεύομαι  για μεγαλύτερο επίδομα αλληλεγγύης για τις παραμεθόριες περιοχές.


3) Δεσμεύομαι για τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών και άλλων υποχρεώσεων, όπως ΦΠΑ, των επιχειρήσεων, με τις καθυστερούμενες ενισχύσεις από το κράτος, όπως αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ, γεωργικές ενισχύσεις, 12%, εντός εξαμήνου. Μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ για τους ακριτικούς αγρότες.


4) Δεσμεύομαι για την ρύθμιση και σταδιακή εξόφληση των επιταγών, που πνίγουν τον έμπορο και τον μικρό επιχειρηματία, με εγγύηση του κράτους σε αποδεδειγμένη αδυναμία, χωρίς ένταξη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.


Ζητώ αυτή τη δύναμη για να υλοποιήσω τα κοινά μας όνειρα και θα τα πραγματοποιήσω γιατί σας αγαπώ, αγαπώ τον τόπο μου.


Ε  υ  χ  α  ρ  ι  σ  τ  ώ.


Μπορούμε να σηκώσουμε αυτά  τα κοινά μας  οράματα.


Να φέρουμε την  αισιοδοξία και την  ανάπτυξη στο λαό και τον τόπο μας.


Μπορούμε όλοι μαζί……!     


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button