Σε ετοιμότητα το ΔΠΘ παρά το μειωμένο προσωπικό

Έτοιμες δηλώνουν οι πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για την έναρξη της νέας Ακαδημαϊκής χρονιάς.
Σε δηλώσεις του στον «Α» ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης επισημαίνει ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου φρόντισε εγκαίρως να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και πριν έτσι ώστε να υπάρξει ετοιμότητα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τόσο σε κτιριακές υποδομές, όσο και σε διδακτικό κυρίως προσωπικό.

Έτοιμες δηλώνουν οι πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για την έναρξη της νέας Ακαδημαϊκής χρονιάς.


Σε δηλώσεις του στον «Α» ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης επισημαίνει ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου φρόντισε  εγκαίρως να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και πριν έτσι ώστε να υπάρξει ετοιμότητα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τόσο σε κτιριακές υποδομές, όσο και σε διδακτικό κυρίως προσωπικό.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από αύριο τα τμήματα του ΔΠΘ υποδέχονται  3923 φοιτητές, ενώ για πρώτη φορά ξεκινούν και τη λειτουργία τους τα δυο νέα Τμήματα στην Κομοτηνή, το τμήμα Πολιτικών Επιστημών, και το Διοίκησης Επιχειρήσεων.


Τα δυο νέα αυτά Τμήματα θα στεγαστούν στα παλαιά κτίρια του ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή και θα δεχτούν από 150 φοιτητές το καθένα.


Για τη στέγαση των τμημάτων έγιναν όλες οι απαραίτητες υποδομές-π.χ. ανακαινίσεις των παλαιών εγκαταστάσεων- ενώ παρελήφθη και νέος σύγχρονος εξοπλισμός.


Σε ότι αφορά την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού για τα νέα αυτά τμήματα, για φέτος, σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, θα τα λειτουργήσουν με συμβάσεις με ανάθεση έργου.


«Δηλαδή σύμφωνα με το ΠΔ 407 μας έχουν εγκρίνει πιστώσεις και ήδη κάναμε και προκηρύξεις και ελπίζουμε σιγά-σιγά να μας εγκρίνουν και μόνιμο διδακτικό προσωπικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι για τη λειτουργία του ΔΠΘ ήδη έχουν καταρχήν εξασφαλιστεί 50 εκατομμύρια ευρώ με τη δέσμευση μέχρι τέλος της χρονιάς να δοθούν και άλλα 20, πέρα από όσα αφορούν το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Θράκης, το πρόβλημα για το ΔΠΘ δεν είναι τόσο το οικονομικό, καθώς έχει το πλεονέκτημα να κατασκευάσει μέσω ΣΔΙΤ  4 φοιτητικές εστίες 100 εκατομμυρίων ευρώ –το έργο βρίσκεται στη φάση του διαγωνισμού-, αλλά το θέμα του προσωπικού.


Και κυρίως του διοικητικού προσωπικού που ενώ συνταξιοδοτείται, οι κενές θέσεις δεν αναπληρώνονται.


«Καταλαβαίνεται το πανεπιστήμιο μας έχει κλείσει 35 χρόνια ζωής, όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν καλύφτηκαν οι οργανικές του θέσεις και παράλληλα δημιουργούνται και νέα Τμήματα, καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό. Με το υπάρχον διοικητικό προσωπικό καλούμαστε να ανταπεξέρθουμε στις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, το οποίο με την πάροδο του χρόνου και με τις εκπαιδευτικές ανάγκες που δημιουργούνται συνεχώς επεκτείνεται. Πάνω από 120 είναι οι κενές μας θέσεις και δυστυχώς, ενώ στα κεντρικά πανεπιστήμια έχουν εγκριθεί 3-4 χιλάδες θέσεις σ’ εμας έχει  διψήφιος αριθμός  μόνιμου προσωπικού για φέτος, μόλις 72 θέσεις. Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν που θα συναντήσουμε στα επόμενα χρόνια και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό της έλλειψης προσωπικού και κυρίως διοικητικού προσωπικού».


 


                                                                       Δέσποινα Γκούμα


 


                                                                   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button