«Αυτομόρφωση παιδιά μου, …σα να λέμε δια βίου μάθηση….»

Το Υπουργείο Παιδείας το έστειλε το μήνυμα του χθες προς γονείς και νεολαία….
Άλλωστε αναφέρεται και στον πλήρη τίτλο του, Υπουργείο Παιδείας-Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων…..
Με την ανάληψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έφυγε το Εθνικής και προστέθηκε το Δια βίου Μάθησης…..

Το Υπουργείο Παιδείας το έστειλε το μήνυμα του χθες προς γονείς και νεολαία….


Άλλωστε αναφέρεται και στον πλήρη τίτλο του, Υπουργείο Παιδείας-Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων…..


Με την ανάληψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έφυγε το Εθνικής και προστέθηκε το Δια βίου Μάθησης…..


Εξάλλου όσο έχει ανοιχτά τα ματάκια του ο άνθρωπος μαθαίνει, έτσι δεν είναι ….;


Και αν δεν είναι έρχεται να μας το θυμίσει η Άννα και η αρμόδια Επιτροπή θεμάτων του Υπουργείου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με το θέμα που έβαλαν στους υποψηφίους οι οποίοι διαγωνίστηκαν χθες στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας…


Η «Αυτομόρφωση» άνοιξε την αυλαία των πανελλαδικών βάζοντας σε σκέψεις τη νεολαία και όχι μόνο…..


Το θέμα της έκθεσης ήταν καλό και βατό, αν και όχι τόσο αναμενόμενο…..


«Σε άρθρο που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα του σχολείου σας να αναφερθείτε στη σημασία  της αυτομόρφωσης και να προτείνετε τρόπους πραγμάτωσης της σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων».


 


Όσο για το βαθύτερο νόημα του θέματος….. προσωπικά το αποκωδικοποιώ ως εξής,


«γονείς μην τα περιμένετε όλα από το Υπουργείο καθώς χρήματα δεν υπάρχουν για ένα υψηλό και ολοκληρωμένο  ποιοτικό σύστημα γνώσεων και κατάρτισης  που θα παρέχεται στα παιδιά σας και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης.


Με τα που θα πάρουν τα απολυτήρια και τα πτυχία δε σημαίνει ότι τέλειωσαν και τα βάσανά σας.


Μετά το πανεπιστήμιο και τα μεταπτυχιακά και τα ντοκτορά, ξεκινά η δια βίου μάθηση, δηλαδή η αυτομόρφωση.


Για αυτό βρείτε χρόνο και χρήματα για να αυτομορφωθείτε»……


Κοινώς έρχεται να πετάξει σε μας το μπαλάκι και να μας βάλει στο παιχνίδι, μήπως και ξυπνήσουμε από την αδράνεια……


Αυτομόρφωση, αλλά και όλα όσα έχουν πρόθεμα το αυτό-  αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμός, αυτοπεποίθηση, αυτοσκοπός, αυτοπροβολή, αυτάρκεια κλπ…..,όλα αυτά θα πρέπει να τα επαναπροσδιορίσουμε και κάποια από αυτά να ανακτήσουμε και να προτάξουμε…..


Δηλαδή να καλλιεργήσουμε τα θετικά που χαρακτηρίζουν έναν ενεργό και χρήσιμο πολίτη και να κρατήσουμε σε χειμερία νάρκη ότι μας πάει σε χώρα πίσω …..


 


Εντάξει λίγο πολύ, όλοι χρειάζεται να επενδύουμε στην αυτομόρφωσή μας, αν θέλουμε όχι μόνο να προπορευόμαστε της εποχής μας και όσων την χαρακτηρίζουν, αλλά τουλάχιστον να συμβαδίζουμε ……


Η αυτομόρφωση είναι απαραίτητη σε μια εποχή όπου ο ανταγωνισμός πλέον εντείνεται……


Από την άλλη όμως όταν βλέπεις γύρω σου τόσους νέους ανθρώπους με πτυχία και πλήθος γνώσεων να περιμένουν στην ουρά της ανεργίας, διερωτάσαι μήπως κάπου υπάρχει πρόβλημα……;


Για να μην αναφερθώ και σε όλους αυτούς που έχουν τα πτυχία και βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, είτε δοτές, είτε αιρετές και με τις αποφάσεις τους και τα προγράμματά τους , φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, προσπαθώντας να συμμαζέψουμε τα χάλια μας …..


Και αυτό γιατί λείπει η κοινωνική μόρφωση και κοινωνική αυτομόρφωση…..


Όπως λέει και ο μπαμπάς, η πολύ μόρφωση, παραμορφώνει, αποβλακώνει, όταν δεν συνδέεται με την πραγματική ζωή και την καθημερινότητά του πεζοδρομίου –με την καλή έννοια εννοείται ……


 


Σωστή η αυτομόρφωση, αλλά προς ποια κατεύθυνση και πώς…..;


Το να γίνεις βιβλιοφάγος δε νομίζω ότι είναι και η καλύτερη πρόταση…..


Ούτε φυσικά και να είσαι ο αιώνιος φοιτητής…..


Για να μην αναφερθώ στα σεμινάρια των ΚΕΚ που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια…..


Αυτομόρφωση στη θεωρία ή επί του πρακτέου…..;


Και τι εννοούμε όταν λέμε δια βίου μάθηση…..


Θεωρίες ή και τεχνικές εφαρμογές…..;


Η εξειδίκευση και εκπαίδευση σε τεχνικά επαγγέλματα ίσως είναι μια καλή διέξοδος, χρήσιμη και αποτελεσματική …..


Γιατί αν ζητήσεις από κάποιο εργαζόμενο με τις υπάρχουσες εργασιακές συνθήκες και καταστάσεις, όπου τα πάντα είναι αβέβαια και ο χρόνος περιορισμένος και το χρήμα δυσεύρετο στην τσέπη του να αυτομορφωθεί, εκείνος θα γελάσει κοροϊδευτικά…..


Το ζητούμενο λοιπόν  είναι πώς προσδιορίζουμε την αυτομόρφωση,  σε ποια επίπεδα και σε ποιους απευθυνόμαστε και  με τι μέσα ……


Ας πάει η Άννα να μιλήσει για αυτομόρφωση σε έναν οικοδόμο, μια εργάτρια, ή έναν χαμηλόμισθο οικογενειάρχη που κάνει δυο και τρεις δουλειές για να πάρει το μισό μισθό ενός διευθυντής μιας ΔΕΚΟ  και να δούμε τι απάντηση θα λάβει…..


Αυτομόρφωση που να εξασφαλίζει δουλειά ναι, αλλά αυτομόρφωση για την αυτομόφωση όχι……


Δημιουργήστε εσείς θέσεις εργασίας και να δείτε για πότε ο κόσμος θα αυτορφωθεί….και αυτό δεν είναι λαϊκισμός, αλλά το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες….


 


 


«Και μαθήματα δημοσιογραφίας από τον κουμπάρο….»


 


Παράπονο να μην έχουμε ως χώρα, οι άσπονδοι φίλοι μας, πρώην εχθροί μας και νυν σύμμαχοί μας δε μας επισκέφτηκαν με άδεια χέρια…..


Οι εκατό επιχειρηματίες που συνόδευαν τον  Ταγίπ, δεν ήρθαν μόνο για να δείξουν το μπόι τους και τα μουστάκια τους…..


Ήρθαν να κλείσουν συμφωνίες με τα καρντάσια τους, του Έλληνες που τώρα είναι πιο έτοιμοι από ποτέ για να δώσουν τα χέρια για άνοιγμα και συνεργασίες στο χώρο των ελληνοτουρκικών αγορών….


Πάνω από είκοσι, λέει εμπορικές και επιχειρηματικές συμφωνίες υπεγράφησαν …..


Τώρα αν από τις συμφωνίες αυτές θα επωφεληθούν περισσότερο οι Τούρκοι επιχειρηματίες από ότι οι δικοί μας την απάντηση θα την πάρουμε λίαν προσεχώς…..


Άλλωστε εμείς εδώ στη Θράκη γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία και κυρίως στο χώρο του επίπλου και της υπόδησης,  είναι πολύ περισσότερες από τις δικές μας εξαγωγές προϊόντων προς τη γείτονα χώρα…..


Άλλωστε και τι να εξάγουμε αφού εδώ και καιρό η εγχώρια παραγωγή βρίσκεται σε ύφεση…..;


Από την άλλη σε μια παγκόσμια οικονομία και αγορά οι πύλες πρέπει να είναι ανοιχτές, αρκεί βέβαια να υπάρχουν και φύλακες για να ελέγχουν την εφαρμογή των κανόνων που βάζουν φρένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό και όχι μόνο…..


 


Από τη μια λοιπόν η θετική πλευρά της επίσκεψης, οι οικονομικές συμφωνίες και συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και από την άλλη η τρύπα στο νερό για τα όσα μας χωρίζουν χρόνια τώρα και αφορούν τα εθνικά μας θέματα …..


Το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο παρά το καλό και θετικό κλίμα της συνάντησης των δυο πλευρών…..


Εξάλλου άλλο οι οικονομικές συμφωνίες και άλλο τα εθνικά ζητήματα, εκεί τα πράγματα αλλάζουν…..


Και όταν δυο χώρες έχουν σε αυτό το επίπεδο διαφορές τότε τα πράγματα περιπλέκονται πολύ…..


Πόσο μάλλον όταν η ίδια η ιστορία έχει δείξει ότι Τουρκία στα εθνικά της θέματα είναι όχι μόνο ανυποχώρητη, παρόλο που το άδικο βρίσκεται στη δική της πλευρά, αλλά ασκεί και επιθετική πολιτική…..


Για πια λοιπόν σύσφιξη ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορούμε να μιλάμε όταν διεκδικούν συνδιαχείριση στο Αιγαίο, όταν συνεχίζονται οι τουρκικές εναέριες παραβιάσεις και όταν εμμένουν στο  casus belli……


Ούτε  είναι και ήσσονος σημασίας να ακούς από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι υπάρχει ο φόβος η Τουρκία να διεκδικήσει  κάποιο νησί του Αιγαίου, στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς το δικό του μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του….


 


Και σα να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και τα μαθήματα δημοσιογραφίας από τον Ταγίπ Ερντογάν…..


Φταίνε, λέει Έλληνες δημοσιογράφοι που λειτουργούν ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας και όχι η τουρκική πολεμική αεροπορία που καθημερινά επιδεικνύει δύναμη ισχύος παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο μας…..


Για να μην αναφερθούμε για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και με πιο γνωστό παράδειγμα στην πολύ πρόσφατη ιστορία το επεισόδιο των Ιμίων….


Στασιμότητα και στο Κυπριακό με την Τουρκία να θέλει να εμφανίζεται  εγγυητής και ισορροπιστής στην επίλυση των προβλημάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπριών και να ποιεί τη νήσσα για την τουρκική κατοχή της Κύπρου….


 


Μια επίσκεψη λοιπόν για το θεαθήναι αυτή που κάλυψαν πριν από μερικές μέρες οι δημοσιογράφοι , θεάματος και όχι ουσίας…..


Ήρθε δηλαδή ο Ταγίπ  στο σπίτι μας και να μας πει ότι ….ξέρετε εγώ πίσω δεν κάνω από τις διεκδικήσεις μου, αλλά ήρθα για να ζητήσω και άλλα για τους μουσουλμάνους της Θράκης……και να σας υπενθυμίσω ότι το casus belli ισχύει, για αυτό και μην περάσει από το μυαλό σας να επεκταθείτε στα 12 ναυτικά μίλια….


Τώρα αν όλα αυτά συνάδουν με την ευρωπαϊκή πορεία που θέλει να ακολουθήσει η Τουρκία ή αν συνάδουν με την ένταξή της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια , μάλλον  η απάντηση θα είναι αρνητική…..


Και θα φταίνε και οι Έλληνες δημοσιογράφοι, σύμφωνα με τον Ταγίπ, που έχουν μάθει υπερβάλλουν για τις ενέργειες της Τουρκία στα ελληνοτουρκικά σύνορα και όχι η αδιάλλακτη  στάση του πολιτικού και στρατιωτικού καθεστώτος της γείτονας χώρας…..


Με ένα ίσως που ειπώθηκε από τα χείλη του Ταγίπ, τα θεμέλια της ελληνοτουρκικής  φιλίας  παραμένουν σαθρά, όσο και αν θέλει να μα πείσει για το αντίθετο ο Γιώργος και οι οικονομικές συμφωνίες που επιτέυχθηκαν….. 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button