Προς τελική έγκριση από την Ε.Ε. ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜ-Θ

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημήτρης Σταμάτης έστειλε σήμερα Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τελική έγκριση το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και ενέκρινε την προμήθεια και κατανομή πεντακοσίων (500) Κάδων Οικιακής Κομποστοποίησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της αξιοποίησης του οργανικού κλάσματος που περιέχεται στα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) και μέχρι πρότινος δεν αξιοποιούνταν.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημήτρης Σταμάτης έστειλε σήμερα Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τελική έγκριση το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και ενέκρινε την προμήθεια και κατανομή πεντακοσίων (500) Κάδων Οικιακής Κομποστοποίησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της αξιοποίησης του οργανικού κλάσματος που περιέχεται στα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) και μέχρι πρότινος δεν αξιοποιούνταν.


Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στο να δώσει στους πολίτες της Περιφέρειας ΑΜΘ την ευκαιρία να κατανοήσουν τις ευεργετικές συνέπειες της κομποστοποίησης και να εξοικειωθούν με μια μέθοδο, της οποίας τα οφέλη είναι σημαντικά και το κόστος αρκετά περιορισμένο.


Οι συγκεκριμένοι κάδοι θα διανεμηθούν στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης (100 κάδοι ανά νομό), μέσω των οικείων Οικολογικών Ομάδων. Οι οικολογικές ομάδες με τη σειρά τους θα φροντίσουν να διανείμουν τους κάδους αυτούς σε ευαισθητοποιημένους πολίτες της Περιφέρειας που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ενέργεια αυτή. Παράλληλα, οι Οικολογικές Ομάδες θα αναλάβουν και την παρακολούθηση της λειτουργίας των κάδων Οικιακής Κομποστοποίησης που σε συνεργασία με τη ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ θα συμβάλει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων αναφορικά με την επιτυχία της μεθόδου, τις ποσότητες που κομποστοποιήθηκαν, τη μείωση των ΑΣΑ κλπ.


Με την κομποστοποίηση μειώνεται το ποσοστό των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Το οργανικό κλάσμα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι αυτό που η αποσύνθεσή του παράγει μεθάνιο (CH4) και δημιουργεί προβλήματα αστάθειας στους ΧΥΤΑ. Ένα σταθεροποιημένο υλικό, όπως το compost, δεν αποτελεί πλέον απόβλητο. Χρήσεις, όπως ως εδαφοβελτιωτικό σε κήπους, ως υλικό κάλυψης στους ΧΥΤΑ αποτελούν καθημερινότητα στις χώρες της Ευρώπης. 


Δημήτρης Σταμάτης, Γ.Γ. ΠΑΜ-Θ:


 “Ο ΠΕΣΔΑ είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός της περιφέρειας που πρέπει οπωσδήποτε να τον αποκτήσει και να τον λειτουργήσει”


Ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Σταμάτης σε δηλώσεις τόνισε τα ακόλουθα: “Σήμερα στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον νέο περιφερειακό μας σχεδιασμό. Είναι η λεγόμενη τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ που είχαμε θεωρητικά συμφωνήσει με την Ε.Ε. Αφού ολοκληρώθηκε όλος ο κύκλος διαβουλεύσεων με τους φορείς και τα υπουργεία κι αφού πήραμε στα χέρια μας τις ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, σήμερα αποστέλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τελική έγκριση το νέο Περιφερειακό μας σχεδιασμό. Είναι ένας περιφερειακός σχεδιασμός καλοδουλεμένος και ένα μεγάλο μέρος του, είτε αυτό αφορά προμήθεια αυτοκινήτων- μηχανημάτων, είτε κατασκευή κάποιων ΣΜΑ και ΚΔΑΥ  Ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει κι αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία με τα οποία πείσαμε την Ε.Ε. ότι, η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι θεωρητική και στα χαρτιά, αλλά είναι προσπάθεια ουσίας. Ήδη σε επαφές που είχα κάνει και στο παρελθόν, αλλά και την περασμένη εβδομάδα με τον αρμόδιο επίτροπο το αίτημα μας θα γίνει αποδεκτό. Πολύ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας έναν νέο περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος ήδη εκτελείται από εμάς κατά ένα μεγάλο μέρος του, ώστε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον τομέα αυτό, της διαχείρισης των απορριμμάτων,  να σταθεί με σοβαρότητα, πειστικότητα και κυρίως να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι απαράδεκτη η εικόνα που παρουσιάζεται όχι μόνο στη δική μας Περιφέρεια, αλλά και σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Εμείς δουλέψαμε πάρα πολύ συστηματικά και αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Είναι μια σημαντική μέρα για την Περιφέρεια μας, όπως θα θυμόσαστε είχαμε μείνει πάρα πολύ πίσω και υπήρχε άμεσος κίνδυνος απένταξης και επιστροφής των χρημάτων και επιβολής προστίμων. Όλα αυτά τα έχουμε αποσοβήσει και θα πάρουμε και τυπικά την έγκριση παράτασης και εφαρμογής μετά την έγκριση νέου ΠΕΣΔΑ”.


 Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό για το αν έχει γίνει αποδεκτός από την τοπική κοινωνία ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις και αλλαγές ο κ. Σταμάτης ανέφερε


“Προχώρησα με διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς. Οφείλω να πω ότι επεδείχθη από όλες τις πλευρές σοβαρότητα και ωριμότητα. Κατάλαβαν όλοι την σημασία του κι ότι το έργο αυτό πρέπει να γίνει. Είναι ένα έργο που το κάνουμε από κοινού. Εγώ ο ίδιος ενεργώ με τρόπο δημοκρατικό και μετά από διάλογο, έτσι αποσπάσαμε την έγκριση και βεβαίως μπορεί να υπάρξει κάποιος μεμονωμένα που να αντιδράσει. Μιλάω πλέον για την κοινωνία όπως εμφανίζεται οργανωμένη μέσω των φορέων της. Από κει και πέρα επί μέρους προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και με την ενημέρωση που θα κάνουμε θα καταλάβουμε ότι πρέπει να τερματιστούν. Είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός της περιφέρειας που πρέπει οπωσδήποτε να τον αποκτήσει και να τον λειτουργήσει”.


Στη συνέχεια ο κύριος Σταμάτης αναφέρθηκε στην έγκριση της προμήθειας 500 κάδων  Κομποστοποίησης Οικιακής χρήσης σε όλη την Περιφέρεια, υπογραμμίζοντας τα εξής: “Θα μοιράσουμε 100 κάδους σε κάθε νομό σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που βρίσκονται στην περιφέρειά μας. Είναι μια κίνηση που στοχεύει να καταδείξει τη χρησιμότητα της κομποστοποίησης και τη συμμετοχή στον πολίτη σ’ ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες της περιφέρειας μας να ευαισθητοποιηθούν και συλλογικά και ατομικά πάνω στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να το λύσει μια  πολιτεία μόνη της. Η σύγχρονη έννοια της δημοκρατίας απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του πολίτη. Κάνουμε λοιπόν αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα και εύχομαι η συμμετοχή των συμπολιτών μας στην περιφέρεια να αποδώσει καρπούς και να μας δώσει τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσουμε πιο οργανωμένα πλέον. Το κόστος είναι μικρό για το κάθε σπίτι ενώ το όφελος που μπορεί να προκύψει για τον κάθε πολίτη όσον αφορά την ποιότητα του περιβάλλοντος για τις παρούσες και μέλλουσες γενιές είναι πάρα πολύ σημαντικό”. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button