Συνέντευξη Γιάννη Κουριαννίδη στο ραδιόφωνο “Ακρίτες του Πόντου”

Ο πολιτευτής του ΛΑΟΣ στην Α΄ Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κουριαννίδης, παραχώρησε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου συνέντευξη στο ραδιόφωνο “Ακρίτες του Πόντου” της συμπρωτεύουσας, στον δημοσιογράφο κ. Γαβριήλ Αβραμίδη. Το περιεχόμενο της συνεντεύξεως είναι το εξής:

Ο πολιτευτής του ΛΑΟΣ στην Α΄ Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κουριαννίδης, παραχώρησε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου συνέντευξη στο ραδιόφωνο “Ακρίτες του Πόντου” της συμπρωτεύουσας, στον δημοσιογράφο κ. Γαβριήλ Αβραμίδη.


 


Το περιεχόμενο της συνεντεύξεως είναι το εξής:


 Γ.Α.: Κύριε Κουριαννίδη, σας είδαμε πρίν λίγες ημέρες στο αναπτυξιακό συνέδριο που διοργάνωσε Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης μας. Πιστεύετεότι αυτά τα συνέδρια προσφέρουν κάτι ουσιαστικό για την επιχειρηματικότητα;


Γ.Κ.: Τα Επιμελητήρια αποτελούν θεσμικά συμβουλευτικά όργανα προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Δυστυχώς, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι σπανίως οι ελλαδικές κυβερνήσεις αφουγκράζονται τα αιτήματα και τις προτάσεις των επιχειρηματιών κι αυτό οδηγεί στην απαξίωση του ρόλου τους. Από την άλλη πλευρά, και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, πολλές φορές, μη αντιλαμβανόμενοι τη δύναμη που τους πρέχει η εκπροσώπησή τους στα επιμελητήρια, προτιμούν να απευθύνονται στην πολιτεία όχι άμεσα και διεκδικητικά, όπως αρμόζει στο θεσμό και στο αξίωμά τους, αλλά εμμέσως κι παρακλητικά, μέσω λ.χ. τοπικών βουλευτών. Αυτό όπως προείπα υποβαθμίζει και αναιρεί την ποιότητα του λόγου τους και το κύρος τους.Ο κ. Μιχ. Ζορπίδης,πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, έχει αποδείξει στην πράξη ότι δεν είναι από αυτούς τους ανθρώπους. Εξ άλλου, και μόνο η χρονική στιγμή που επέλεξε για την πραγματοποίηση υτού του συνεδρίου, την περίοδο δηλαδή που όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη λόγω της ΔΕΘ και δύο μόλις ημέρες πριν τα εγκαίνιά της, καταδεικνύει την ειλικρινή πρόθεσή του για μία ουσιαστική παρέμβαση και διατύπωση πρότασης από τους επαγγελματίες προς την κυβέρνηση άμεσα κι όχι με υποκριτικό και έμμεσο τρόπο, όπως επιχείρησε λ.χ. πριν λίγες ημέρες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την φανφάρα την κατ’ όνομα συνάντησης των φορέων της πόλης που διοργάνωσε.


Γ.Α.: Ας μιλήσουμε και για τις εκλογές. Ακούσατε τον κ. πρωθυπουργό στο διάγγελμά του. Σας έπεισε; Πιστεύετε ότι ήταν αναγκαίες;


Γ.Κ.: Για ένα πράγμα με έπεισε ο κ. Καραμανλής. Για την πολιτική του δειλία και αναξιοπιστία. Με αστεία επιχειρήματα, ουσιαστικά παραδίδει την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ, κουρασμένος και απρόθυμος να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες στιγμές που έρχονται για την οικονομία αλλά και για τα εθνικά μας θέματα. Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος που να μην θεωρεί ότι μία λαϊκή εντολή μετά βίας 2 ετών, δεν είναι “νωπή”; Υπάρχει απλός άνθρωπος ή πολιτικός που να μην είναι σύμφωνος με τη μείωση των δημοσίων εξόδων; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν πρέπει να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές; Και ποιές είναι αυτές και τί είδους συναίνεση ζητά επιτέλους ο κ. πρωθυπουργός. Τη συναίνεση που ζήτησε πριν μερικούς μήνες, αφειδώλευτα ο πρόεδρός μας του την προσέφερε, αλλά αυτός δεν την καταδέχτηκε. Ας αφήσει λοιπόν, τα μεγάλα λόγια και ας αφουγκραστεί τη βάση του κόμματός του, που ετοιμάζεται να του δώσει ένα πολύ σκληρό μάθημα για τη φυγομαχία του.


Γ.Α.: Τί προβλέπετε για μετά τις εκλογές κ. Κουριαννίδη; Ποιό θεωρείτε επικρατέστερο σενάριο από όσα ακούγονται;


Γ.Κ.: Δεν θέλω να μπω στη λογική των σεναρίων, απλά γιατί αυτά είναι πάρα πολλά και θα τα δούμε όλα υπό το πρίσμα των συνθηκών που θα διαμορφωθούν μετά τις εκλογές. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, κ. Αβραμίδη, είναι ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θα κρατήσει και πάλι απόλυτα υπεύθυνη στάση, με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας, που δεν αντέχει περίοδο ακυβερνησίας ή αστάθειας. Γι’ αυτό και ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει από τώρα ότι είναι δεκτικός σε οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία, με απόλυτο όμως σεβασμό στις αρχές και στο πρόγραμμα του κόμματός μας.


Γ.Α.: Στα εθνικά θέματα τί προβλέπετε; Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα σε Μακεδονία, Κύπρο, Θράκη, Αιγαίο;


Γ.Κ.: Όπως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα η Τουρκία, πάντοτε εκμεταλλεύεται περιόδους αστάθειας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να συμβεί αυτό το πράγμα και δεν θα το αφήσουμε να συμβεί. Από κει και πέρα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει επιτέλους όποια κυβέρνηση προκύψει, να κάνει ό,τι δεν έκανε η προηγούμενη. Οι Σκοπιανοί, λ.χ., με την πρακτική τους δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο συζητήσεων, που ούτως ή άλλως εξ αρχής μόνον αυτούς ωφελούσαν. Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να διατυπώσει σαφέστατα και αποφασιστικά τις εθνικές μας θέσεις επί του θέματος, από μηδενική βάση, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση από τη γραμμή “καμμία αναφορά περί Μακεδονίας ή παραγώγου της στο όνομα της χώρας”. Αν υλοποιηθεί αυτό, είναι μία καλή βάση για τη συνέχεια.


Γ.Α.: Μα, κ. Κουριαννίδη, υπάρχουν στελέχη του κόμματός σας, ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρός σας σε δηλώσεις του, που θεωρούν ότι το Σκοπιανό είναι χαμένη υπόθεση!…


Γ.Κ.: Όσον αφορά τον Πρόεδρό μας, σας προκαλώ να μου δείξετε μία δήλωσή του που να υπονοεί έστω κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει κ. Αβραμίδη. Αντιθέτως, ως κόμμα πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αρκεί να το πιστέψουν οι μελλοντικές κυβερνήσεις. Ο ρόλος μας μάλιστα είναι να τους “αναγκάσουμε” να το πιστέψουν! Όσο για στελέχη του κόμματός μας που αναφέρεστε, δεν μπορώ να γνωρίζω αν κάποιος εξέφρασε προσωπικές απόψεις, αλλά σίγουρα αυτές, αν διατυπώθηκαν όπως λέτε, είναι αντίθετες με τις επίσημες θέσεις του ΛΑΟΣ.Στο Κυπριακό είναι πλέον εμφανήςη ανησυχία του πολιτικού κόσμου από τα αποτελέσματα της πολιτικής Χριστόφια. Ακόμη και μέσα από τον ΔΗΣΥ, που τον στηρίζει, άρχισαν επιτέλους να ακούγονται φωνές για πιο σκληρή και αξιοπρεπή πολιτική απέναντι στις προκλητικές αιτιάσεις των Τουρκοκυπρίων. Κι εδώ δεν έχουν μείνει περιθώρια άλλων υποχωρήσεων. Με τις κινήσεις του προέδρου της Κύπρου κινδυνεύει να απαξιωθεί πλήρως το περήφανο και ισχυρό ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν πριν μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα να πισωγυρίζουμε στην προοπτική υποβολής νέου παρόμοιου σχεδίου. Η ανησυχία και του προέδρου μας, Γ. Καρατζαφέρη, έχει εκφραστεί επανειλημμένως, με τις συχνές επισκέψεις του στη μεγαλόνησο, αλλά και με την εκπεφρασμένη πρόθεσή του να βοηθήσει για τη συγκρότηση ενός πατριωτικού κινήματος και στην Κύπρο.Τέλος, στη Θράκη το πρόβλημα ξεκινά και τελειώνει στην εθελοδουλεία των τοπικών αιρετών αρχόντων, που έχουν καταστεί όμηροι του τουρκικού προξενείου. Το αποτέλεσμα είναι να του αναγνωρίζουν στην πράξη ρόλο συνδιαχειριστή (!) στα τεκταινόμενα στη Θράκη (έμμεση αναγνώριση τουρκομουφτήδων, διαρκείς υποχωρήσεις στις παράλογες αιτιάσεις της λεγόμενης “Ανώτατης Συντονιστικής Επιτροπής της Μειονότητας” κ.λπ.). Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η πρόσκληση του τούρκου προξένου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, την 15η Αυγούστου 2009, ενέργεια άκρως προσβλητική για όλους τους Θρακιώτες, που δεν έχει προηγούμενο! Όταν εκλείψει αυτή η νοοτροπία και ανακτήσουμε την εθνική αξιοπρέπειά μας στη Θράκη, τότε μόνο μπορεί να μπει ένας φραγμός στην ασύστολη δραστηριοποίηση του προξενείου και να εκλείψουν οι παράγοντες κοινωνικής αποσταθεροποίησης της περιοχής.


Σχετικά Άρθρα

Back to top button