Φάρος Πολιτισμού η στέγη του Λυκείου Ελληνίδων

Μετά από δύο περίπου χρόνια παρεμβάσεων με την εκ θεμελίων αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου Χασιρτζόγλου επί της Βενιζέλου, το οποίο τελευταία φιλοξενούσε το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Ξάνθης, χθες ο Δήμος Ξάνθης, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει, το παρέδωσε με κάθε επισημότητα στην κοινωνία της Ξάνθης και σε έναν ενεργό φορέα πολιτισμού, στο Λύκειο Ελληνίδων-Παράρτημα Ξάνθης.

Μετά από δύο περίπου χρόνια παρεμβάσεων με την εκ θεμελίων αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου Χασιρτζόγλου επί της Βενιζέλου, το οποίο τελευταία φιλοξενούσε το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Ξάνθης, χθες ο Δήμος Ξάνθης, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει, το παρέδωσε με κάθε επισημότητα στην κοινωνία της Ξάνθης και σε έναν ενεργό φορέα πολιτισμού, στο Λύκειο Ελληνίδων-Παράρτημα Ξάνθης.


Από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, ημέρα των εγκαινίων του ανακαινισμένου εκ βάθρων κτιρίου, που είναι γνωστό και ως Παλαιό Ταχυδρομείο, το Λύκειο Ελληνίδων επέστρεψε και πάλι στο σπίτι του, καθώς ο Δήμος Ξάνθης του το παραχώρησε προς χρήση, προκειμένου να στεγάσει τα τμήματά του, εκμάθησης παραδοσιακών χορών και οργάνων, καθώς και την έκθεση παραδοσιακών στολών και κοσμημάτων, κλπ.


Εμφανώς ικανοποιημένος και χαρούμενος από την περαίωση του έργου ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης κατά την τελετή των εγκαινίων, επεσήμανε πως ως Δημοτική Αρχή δίνει πρώτη προτεραιότητα στον πολιτισμό και σε συνεργασία και με το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν ομόφωνα την αποκατάσταση του κτιρίου Χασιρτζόγλου, το οποίο μαρτυρά ένα κομμάτι ιστορίας του τόπου που ξεπερνά τα εκατό χρόνια, και την παραχώρησή του στο Λύκειο Ελληνίδων.


Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως το κτίριο χτίστηκε για να στεγάσει την οικογένεια Χασιρτζόγλου, στη συνέχεια φιλοξένησε πολλές διοικητικές υπηρεσίες, όπως το Επαρχείο Ξάνθης, τη νομαρχία, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς και το Ταχυδρομείο, ενώ στη σοφίτα του είχε στέγη και ο Σκακιστικός  Όμιλος. Επίσης στην πορεία των εκατό και πλέον χρόνων το κτίριο χρησιμοποιήθηκε και για τη στέγαση τραπεζών, όπως της τράπεζας Αθηνών και της Εθνικής Τράπεζας.


Και φυσικά φιλοξένησε και το Λύκειο Ελληνίδων, που τώρα πια μετά και την αποκατάσταση του κτίσματος αποτελεί πλέον και το μόνιμο σπίτι του.


Η αποκατάσταση του κτιρίου-με σεβασμό στην ιστορία του και στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του- έγινε με πόρους του Γ΄ΚΠΣ, που ανήλθαν στο 1 εκατομμύριο 154 χιλιάδες ευρώ , που αφορούσαν στη ριζική αναστύλωση και ανακαίνιση του κτιρίου των 711 τ.μ.


Οι χώροι είναι μεγάλοι για να στεγάσουν την έκθεση Λαϊκών Φορεσιών, την αποθήκευση των στολών, τις υπόλοιπες δράσεις του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, ενώ ο επάνω όροφος έχει διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας.


«Πολιτική μας προτεραιότητα είναι η σύνδεση τους χθες με το σήμερα, κατοχυρώνοντας ένα ισχυρό αύριο. Πίστη και φιλοσοφία μας είναι ανάδειξη Πολιτισμού, της πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας στο διάβα του χρόνου. Το έργο αυτό αποτελεί την ενδεδειγμένη σχέση ενός δήμου και ενός ενεργού φορέα πολιτισμού, όπου μαζί με τους δημότες σχεδιάζουμε , μαζί τους προστατεύουμε την περιουσία τους, την ιστορία και τον πολιτισμό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης λίγο πριν κόψει την κορδέλα των εγκαινίων και παραδώσει και επισήμως το ιστορικό αυτό κτίριο στο Λύκειο Ελληνίδων. Ενώ ευχαρίστησε  τις υπηρεσίες του Δήμου, την εργολήπτρια εταιρεία και όλους όσους συνέβαλαν καθοριστικά στην αποκατάσταση του κτιρίου και την παράδοσή του και πάλη προς χρήση από τους Ξανθιώτες,  δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στην πρόεδρό του, την κ. Πέπη Στάντσιου.   


Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δ.Σ του Λυκείου Ελληνίδων –Παράρτημα Ξάνθης, και Αντινομάρχης Ξάνθης, κ. Πέπη Στάντζιου εμφανώς συγκινημένη, τόνισε πως αυτή η μέρα αποτελεί σταθμό και ορόσημο για το Λύκειο Ελληνιδών που μετά από 32 χρόνια προσφοράς αποκτά τη δική του στέγη, ευχαριστώντας θερμά και τη Δημοτική Αρχή Ξάνθης και το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτή τους την προσφορά. Ενώ έδωσε υπόσχεση σε όλους πως το κτίριο αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο πολιτισμού.


Τέλος να σημειωθεί πως στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονας, οι Βουλευτές Ξάνθης, κκ. Αλέκος Κοντός και Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Νομάρχης Ξάνθης, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας, κ. Νίκος Ζλάτκος, πρόεδροι Συλλόγων και φορέων και φυσικά τα μέλη και οι φίλοι του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης.


 


                                                                    Δέσποινα Γκούμα    

Σχετικά Άρθρα

Back to top button