Χαμόγελα ευτυχίας για 432 Ξανθιωτάκια των Γενικών Λυκείων

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων δόθηκε χθες το πρωί με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας από το Υπουργείο Παιδείας.
Από το πρωί οι κατάλογοι με τις βάσεις εισαγωγής, καθώς και με τα ονόματα των επιτυχόντων είχαν αναρτηθεί και στα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ του Νομού Ξάνθης.
Η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανέτοιμη φρόντισε να φτάσουν εγκαίρως σε κάθε Λύκειο οι πίνακες με τα ονόματα των επιτυχόντων , προκειμένου να ενημερωθούν χωρίς καμία καθυστέρηση οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους.

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων δόθηκε χθες το πρωί με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής  στα  ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας από το Υπουργείο Παιδείας.


Από το πρωί οι κατάλογοι με τις βάσεις εισαγωγής, καθώς και με τα ονόματα των επιτυχόντων είχαν αναρτηθεί και στα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ του Νομού Ξάνθης.


Η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανέτοιμη φρόντισε να φτάσουν εγκαίρως σε κάθε Λύκειο οι πίνακες με τα ονόματα των επιτυχόντων , προκειμένου να ενημερωθούν χωρίς καμία καθυστέρηση οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους.


Η επιτυχία για την πλειοψηφία των υποψηφίων της Ξάνθης που έδωσαν εξετάσεις και συμπλήρωσαν στη συνέχεια το μηχανογραφικό τους δελτίο, ήταν το πρώτο βασικό συμπέρασμα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους αποφοίτους των Λυκείων του νομού.


Μάλιστα όπως δήλωσε και ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ξάνθης, κ. Πυλαρινός, από την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων στην οποία προχώρησε, το ποσοστό επιτυχίας για τους υποψηφίους της Λυκείων του νομού ανήλθε περίπου στο 79%.


Σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε από τους 553 που υπέβαλαν μηχανογραφικό, οι 432 εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στον παραπάνω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι υποψήφιοι από το χώρο της μειονότητας. Τα αποτελέσματα που αφορούν στα παιδιά των Λυκείων της ορεινής περιοχής, όπως του Λυκείου της Γλαύκης, και για τα οποία ισχύει άλλο καθεστώς εισαγωγής τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, -ποσόστωση- θα ανακοινωθούν μέσα στο προσεχές διάστημα, οπότε και ο συνολικός αριθμός των επιτυχόντων αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.


Πάντως οι φετινοί υποψήφιοι τα πήγαν πολύ καλύτερα από τους περσινούς των πανελλαδικών εξετάσεων, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πέρσι το ποσοστό επιτυχίας τους ήταν στο 65%.


Ο κ. Πυλαρινός την επιτυχία αυτή την αιτιολογεί και στο γεγονός ότι τα φετινά θέματα ήταν πιο εύκολα με αποτέλεσμα, πολλοί υποψήφιοι να αριστεύσουν, αλλά και πολύ λιγότεροι να γράψουν κάτω από τη βάση.


Βέβαια οι αριστούχοι απογείωσαν τις βάσεις με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην εισάγονται στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους.


Πάντως αρκετά ήταν τα Ξανθιωτάκια που αρίστευσαν και βλέπουν πως οι κόποι τους έπιασαν τόπο με την εισαγωγή τους σε σχολές υψηλής ζήτησης.


Και φέτος το 1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης είχε τους περισσότερους επιτυχόντες.


Σε ότι αφορά τώρα στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ το ποσοστό επιτυχίας τους κυμάνθηκε γύρω στο 30% και 120 παιδιά  από την Ξάνθη εισάγονται στα ΤΕΙ της χώρας, και εδώ πάλι ο αριθμός δεν αφορά μουσουλμανόπαιδα.


Στο μεταξύ ο Δ/ντης της Δευροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης, κ. Πυλαρινός εμφανώς ικανοποιημένος από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα λύκεια του νομού, μέσα από την εφημερίδας μας στέλνει τα συγχαρητήριά τους προς όλους τους υποψηφίους που οι αγώνες τους στέφθηκαν με επιτυχία και εισάγονται στα πανεπιστήμια, συγχαίρει τους γονείς των παιδιών που όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν στο πλευρό τους και φυσικά τους καθηγητές τους, που χάρη και στη δική τους καθοδήγηση και συμπαράσταση πραγματοποίησαν οι επιτυχόντες τους στόχους τους.


Παράλληλα ο κ. Πυλαρινός στέλνει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προς εκείνα τα παιδιά που στην πρώτη τους αυτή προσπάθεια απέτυχαν. Μέσα από τον «Α» τους επισημαίνει πως πάντα υπάρχει και δεύτερη φορά, όπως και άλλοι αισιόδοξοι δρόμοι που μπορούν να τους οδηγήσουν στην επιτυχία και επαγγελματική αποκατάσταση, αρκεί να το θελήσουν πραγματικά. 


Σε ότι αφορά τώρα τα πρώτα γενικά συμπεράσματα από την ανακοίνωση των φετινών βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων σε επίπεδο χώρας, η γλώσσα των αριθμών είναι αποκαλυπτική, καθώς με πρόχειρους υπολογισμούς τουλάχιστον 16.000θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ έμειναν κενές, εξαιτίας της απογείωσης των βάσεων, αλλά και της βάσης του δέκα. Και κυρίως στη δημιουργία τμημάτων με αντικείμενο που δεν είναι θελκτικό για τους υποψηφίους ή άλλων που έχουν τοποθετηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου οι εκάστοτε βουλευτές να ικανοποιήσουν τις πολλές φορές παράλογες απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών. Αποτέλεσμα να υπάρχουν σχολές, όπως ΤΕΙ χωρίς φοιτητές.


Έτσι λοιπόν η φετινή παρουσία 11000 αριστούχων, του μεγαλύτερου αριθμού τα τελευταία  εννέα χρόνια, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά θέσεων εισακτέων στις περιζήτητες σχολές αφενός, απογείωσε τις βάσεις εισαγωγής του συνόλου των περιζήτητων σχολών-Παιδαγωγικά, Ιατρική, Μηχανικοί, Μαθηματικά-, εκτός των Νομικών Σχολών και κάποιων θεωρητικής κατεύθυνσης, όπως φιλολογίες που παρουσίασαν πτώση, αφετέρου στερεί σε μερικές χιλιάδες αριστούχων τη δυνατότητα να εισαχθούν σε τμήματα της πρώτης τους προτίμησης.


 


                                                         Δέσποινα Γκούμα


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button