Πρωταθλήτρια η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στο Γ΄ ΚΠΣ

Από την Ξάνθη ξεκίνησε τις ενημερωτικές εκδηλώσεις η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για την πορεία ολοκλήρωσης των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2000-2006.

Από την Ξάνθη ξεκίνησε τις ενημερωτικές εκδηλώσεις η  Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για την πορεία ολοκλήρωσης των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2000-2006.

 Η πρώτη μιας σειράς ανάλογων ενημερωτικών συναντήσεων που θα λάβουν χώρα και στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, παρουσία τόσο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Δημήτρη Σταμάτη, όσο και του προϊσταμένου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του Γ’ ΚΠΣ, κ. Τρύφωνα  Εξάρχου.


 Παρόντων των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού του νομού, του Νομάρχη Ξάνθης, Γιώργου Παυλίδη, του Δημάρχου Ξάνθης, Μιχάλη Στυλιανίδη, του Δημάρχου Σταυρούπολης, Γιώργου Καρασακαλίδη, καθώς και  υπηρεσιακών στελεχών των δήμων και κοινοτήτων ο Περιφερειάρχης, κ. Σταμάτης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην επίτευξη του στόχου που ήταν ή όσο το δυνατό μεγαλύτερη  ένταξη έργων και απορροφητικότητα των ανάλογων κονδυλίων των προγραμμάτων του Γ΄ΚΠΣ, όπου φτάνοντας πλέον στο κλείσιμό του τα στοιχεία να μιλούν για 112% απορροφητικότητα, με νομικές δεσμεύσεις που να αγγίζουν συνολικά το 131%.


 Ο δημόσιος προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στο ποσό των 995.144.362 ευρώ και με την προσθήκη της ιδιωτικής συμμετοχής ο συνολικός προϋπολογισμός διαμορφώθηκε στα 1 δις 205 εκατομμύρια 389 χιλιάδες και 847 ευρώ. Έτσι στο πλαίσιο του ΠΕΠ ΑΜ-Θ 2000-2006 υλοποιήθηκαν πάνω από 1650 δράσεις στους τομείς των υποδομών, του περιβάλλοντος, στον πολιτισμό-τουρισμό, στην καινοτομία -ανταγωνιστικότητα, στον αγροτικό τομέα και στους ανθρώπινους πόρους.


 Ειδικότερα στο νομό Ξάνθης υλοποιήθηκαν 259 δράσεις  συνολικού προϋπολογισμού 200,8 εκατομμυρίων ευρώ.


 Το παραπάνω ποσό επιμερίζεται ως εξής:


 Από τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού υλοποιήθηκαν 110 δράσεις προϋπολογισμού 34 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.


 Ενδεικτικά κάποια σημαντικά έργα που έγιναν στους Δήμους και τις Κοινότητες του νομού μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Α.Μ-Θ 2000-2006 είναι τα παρακάτω:


 Δήμος Αβδήρων: Βελτίωση κα αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών, καθώς και αναπλάσεις οικισμών, κ.α


 Δήμος Βιστωνίδας: Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και πλατειών, καθώς και αναπλάσεις στους οικισμούς Γενισέας και Μαγικού, κ.α.


 Δήμος Μύκης: Βελτίωση βατότητας διακοινοτικών οδών οικισμών του δήμου, καθώς και αναπλάσεις,κ.α.


 Δήμος Ξάνθης: Ανάδειξη περιοχής για τη δημιουργία μουσείου ιστορίας της Ξάνθης κα ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής, διαμόρφωση κόμβου εισόδου πόλης Ξάνθης από Καβάλα, ανέγερση παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού στη Χρύσα, ανάπτυξη ιατροκοινωνικού κέντρου στον οικισμό Δροσερού, κ.α.


 Δήμος Σελέρου: Αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων, αναπλάσεις οικισμών, κ.α.


 Δήμος Σταυρούπολης: Ενοποίηση -βελτίωση και εκσυγχρονισμός δικτύων ύδρευσης (ενοποίηση δικτύων ύδρευσης), έργα οδοποιίας οικισμών.


 Δήμος Τοπείρου: Ήπιες παρεμβάσεις για τη δημιουργία χώρων αναψυχής-ανάπλαση ανάδειξη μονοπατιών πέτρινων βρυσών δημοτικού διαμερίσματος Γαλάνης, κ.α.


 Κοινότητα Θερμών: ύδρευση οικισμών.


 Κοινότητα Κοτύλης: κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης κοινότητας Κοτύλης.


 Κοινότητα Σατρών: τοίχοι αντιστήριξης και ασφαλτόστρωση δρόμων στους οικισμούς, πρόγραμμα κατάρτισης για άτομα ευπαθών ομάδων για τη δημιουργική  απασχόληση παιδιών.


 Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης υλοποιήθηκαν 54 δράσεις προϋπολογισμού 49,4 εκατομμύρια ευρώ περίπου.


 Τα έργα που υλοποιήθηκαν από τη νομαρχία Ξάνθης αφορούν αναδασμούς και παράλληλα έργα  στους οικισμούς Γενισέας, Αβάτου, Πολυσίτου, Μαγγάνων, ανέγερση σχολικών αιθουσών (π.χ. 3ου Λυκείου, 13ο-19ο Δημοτ.Σχολεία), βελτιώσεις επαρχιακών οδικών δικτύων, τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης κλπ.


 Στο μεταξύ από φορείς του Νομούς Ξάνθης, όπως η ΤΕΔΚ, Ν. Ξάνθης, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης,  η Αναπτυξιακή  Εταιρεία , το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και άλλοι, υλοποιήθηκαν 50 δράσεις προϋπολογισμού 5,9 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.


 Τέλος από Περιφερειακούς και Κεντρικούς Φορείς στο νομό Ξάνθης, όπως το ΔΠΘ, το Δασαρχείο Ξάνθης, το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης, υλοποιήθηκαν 45 δράσεις προϋπολογισμού 111, 4 εκατομμύρια ευρώ.


 


 

 Έργα που καλύπτουν

 τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη


 

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το θετικό κλείσιμο του Γ’ΚΠΣ , εξέφρασε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του πως εξίσου επιτυχημένα θα κινηθούν  και στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

 “Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια. Ήδη έχουμε εντάξει 14 έργα προϋπολογισμού 32 εκατομμυρίων ευρώ ενώ εκκρεμούν και προκηρύξεις άλλες, καθώς επίσης εξετάζονται και δυο προκηρύξεις που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση. Είμαι αισιόδοξος και για την πορεία υλοποίησης και του ΕΣΠΑ.  Το συντριπτικά μεγαλύτερο  μέρος των έργων, του ΠΕΠ , είναι έργα τοπικών κοινωνιών που προκλήθηκαν από το ενδιαφέρον κυρίως των ανθρώπων του Α΄και Β΄βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Είναι έργα που προέρχονται από την απαίτηση του ίδιου του πολίτη”.


 Στη συνέχεια πρόσθεσε για το στόχο που έθεσε για την Περιφέρεια Α.Μ-Θ και ο οποίος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σε ότι αφορά την απορροφητικότητα των κονδυλίων του Γ΄ΚΠΣ.


 “Χρησιμοποίησα τότε όταν κλείσαμε το Γ΄ΚΠΣ  πρώτοι σε όλη την Ελλάδα τον όρο πρωταθλητισμό. Επέμενα να τελειώνουμε πρώτοι, πίεσα προς αυτή την κατεύθυνση για να περάσω ένα μήνυμα στην περιοχή, ότι αυτή η περιοχή δεν υπολείπεται άλλων περιοχών και ότι εγώ αυτή την περιοχή την θέλω πρωταθλητή. Να κάνουμε πρωταθλητισμό στον καλό αγώνα της ανάπτυξης και της προόδου, με προστασία στο περιβάλλον, με σεβασμό στον άνθρωπο”.


 Τέλος σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, κ. Τρύφων Εξάρχου υπογράμμισε “είμαστε μέσα στα πρώτα επιχειρησιακά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο απορρόφησης και μέχρι 30/6/ που λήγει θα είμαστε το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα”.


 

Δέσποινα Γκούμα

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button