Οριακό ΟΧΙ στην έλευση του Εμπορικού Κέντρου της ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

Έχοντας κατακλυστεί ασφυκτικά από τους εμπόρους και επαγγελματίες της αγοράς της Ξάνθης ο χώρος όπου συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης, συζητήθηκε προχθές το βράδυ για δεύτερη φορά, μετά από ένα περίπου χρόνο το αίτημα της ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΕ για την ίδρυση Εμπορικού Κέντρου σε έκταση 100 στρεμμάτων στη θέση «Πετροχώρι-Λαμπρινό» του Δήμου Ξάνθης.

Έχοντας κατακλυστεί  ασφυκτικά  από τους εμπόρους και επαγγελματίες της αγοράς της Ξάνθης ο χώρος όπου συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης, συζητήθηκε προχθές το βράδυ για  δεύτερη φορά, μετά από ένα περίπου χρόνο το αίτημα της ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΕ για την ίδρυση Εμπορικού Κέντρου σε έκταση 100 στρεμμάτων στη θέση «Πετροχώρι-Λαμπρινό» του Δήμου Ξάνθης.


Αυτή το φορά η εταιρεία επανήλθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης έχοντας καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως τοπογραφικό διάγραμμα, σχέδιο κάτοψης των κτισμάτων και πλήρης οικονομοτεχνική μελέτη.


Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος, τον προϊστάμενο της Δ/νσης Εμπορίου και Τουρισμού, κ. Βακιάνη, από την υποβληθείσα  τεχνική έκθεση επρόκειτο να ιδρυθούν τέσσερα καταστήματα πάνω από 1500 τμ το καθένα, συνολικής επιφάνειας 9.420,25τ.μ. και συγκεκριμένα μια υπεραγορά τροφίμων, μια υπεραγορά ηλεκτρικών ειδών, μια υπεραγορά επίπλων και ένα κατάστημα ένδυσης-υπόδησης, ενώ σε πλήρη φάση σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη θα απασχολούσε 900 άτομα προσωπικό.


Ο κ. Βακιάνης ενημέρωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο ότι για το ίδιο αίτημα η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Νομαρχίας έδωσε αρνητική γνωμοδότηση, όπως ομόφωνο ήταν το όχι και από το Επιμελητήριο Ξάνθης, ενώ ο οικείος Δήμος Ξάνθης δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί του θέματος.


Ενώ τέλος στην εισήγηση του κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να συνεκτιμήσει τις τρεις παράγοντες προκειμένου να αποφασίσει επί του αιτήματος.


Συγκεκριμένα, τις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών καταστημάτων στην οικονομία της περιοχής και στην απασχόληση, τη διασφάλιση του κανονικού εφοδιασμού των καταναλωτών και την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, και τέλος τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη δημιουργία του κέντρου αυτού.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων της Ξανθιώτικής αγοράς, όπως το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία, καθώς και το Σωματείο των καταστημάτων καφέ-μπαρ και κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι ομόφωνα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην δημιουργία του Εμπορικού Κέντρου, αμφισβητώντας τόσο τον αριθμό των θέσεων εργασίας που σύμφωνα με την ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ  ΑΕ θα δημιουργηθούν, όσο και την εξασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών.


Όλοι όσοι μίλησαν από την πλευρά των καταστηματαρχών και της τοπικής αγοράς επεσήμαναν ότι θα πληγεί η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, θα κλείσουν πολλά μικρά καταστήματα, θα δημιουργηθούν ολιγοπώλια και φυσικά θα αυξηθεί η ανεργία.


Επίσης υπογράμμισαν πως ο ανταγωνισμός δε θα είναι επί ίσοις όροις καθώς στον εμπορικό ιστό της πόλης δεν υπάρχουν εκείνες οι υποδομές-πεζοδρόμηση, πάρκινγκ., προσβασιμότητα σε ΑμεΑ-, έτσι ώστε οι καταναλωτές να προτιμήσουν τα δικά τους καταστήματα από ένα εμπορικό κέντρο.


Μάλιστα κάποιοι έθεσαν και θέμα στήριξης της τοπικής αγοράς και των ίδιων από τους νομαρχιακούς συμβούλους, καθώς οι ίδιοι ήταν που τους έστειλαν με την ψήφο τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.


Ενώ ο πρόεδρος των Καταστηματαρχών καφέ-μπαρ και Κέντρων Διασκέδασης, Δημήτρης Πασσαλής ζήτησε να μην προεδρεύσει η πρόεδρος του Νομαρχιακού Σύμβουλος , κ. Δημούδη, κατηγορώντας την πως σε ραδιοφωνική εκπομπή είχε τοποθετηθεί υπέρ της ίδρυσης του εμπορικού κέντρου της ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ


Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Α.Ε και μέλος του Δ.Σ της εταιρείας κ. Κετίπης επανέλαβε και πάλη τη δημόσια δέσμευση του για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, σημειώνοντας ότι ο αριθμός τους δεν είναι διογκωμένος, και ότι φυσικά δε θα φύγει καμία θέση εργασίας από την Ξάνθη , υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «η δημόσια δέσμευση είναι δημόσια δέσμευση», χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει τους καταστηματάρχες της Ξάνθης και την πλειοψηφία των μελών του Νομαρχιακού συμβουλίου Ξάνθης.


Θετικός στην  ίδρυση του Εμπορικού Κέντρου ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φώτης Καραλίδης εξηγώντας πως η παροχή υπηρεσιών είναι πλέον μια διέξοδος στην ανεργία, ενώ θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά και το συμφέρον των καταναλωτών. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα βρίσκεται ανά πάσα στιγμή και στο πλευρό των καταστηματαρχών της Ξάνθης στη διεκδίκησή τους για υποδομές στον εμπορικό ιστό της πόλης και για την διασφάλιση μιας υγιούς τοπικής αγοράς, εκφράζοντας τέλος την ικανοποίησή του για τη μαζική προσέλευσή τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.


Από την πλευρά του ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, έθεσε το θέμα της ίδρυσης εμπορικών κέντρων γενικά, και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Έθεσε μεταξύ άλλων το δίλλημα μήπως με τη στάση τους αυτή πριμοδοτούν όμορους νομούς, καθώς εκεί πλέον δημιουργούνται εμπορικά κέντρα, στρέφοντας τους Ξανθιώτες καταναλωτές σε αυτά και φέρνοντας ως παράδειγμα το μεγάλο εμπορικό κέντρο που πήρε την άδεια και θα δημιουργηθεί στην περιοχή του Ιασμού.


«Κανένας μας δεν είναι ανεύθυνος.  Είμαστε μεγάλα παιδιά και με μεγάλα παιχνίδια παίζουμε…..Θα πρέπει να δούμε σαν κοινωνία όλο το δάσος, να συζητήσουμε κα να δούμε ποιο από τα δύο είναι το λιγότερο κακό για τον τόπο….Με το χέρι στην καρδιά να πούμε τι κάνουμε …..Πριμοδοτούμε γειτονικούς νομούς ή μπαίνουμε στη λογική του τοπικού ανταγωνισμού;…».


Όσο για τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Φωτιάδη Δημήτρη εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στην ίδρυση του εμπορικού κέντρου καταψηφίζοντας το θέμα.


Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νομαρχιακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων ψήφισαν κατά συνείδηση. Το τελικό αποτέλεσμα το ψηφοφορίας, έστω και οριακό, έβαλε φρένο στην δημιουργία του Εμπορικού Κέντρου της ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ, ανατρέποντας τα σχέδιά της.


Συγκεκριμένα οι νομαρχιακοί σύμβουλοι από τη μειονότητα, πλην του Αντινομάρχη κ. Ντελή Γιουσιούφ που ήταν θετικός, ψήφισισαν όχι. Όπως όχι ψήφισαν και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, κκ Μωραϊτης, Ταρενίδης και Λύρατζης. Υπέρ της ίδρυσης του Εμπορικού Κέντρου τάχθηκαν η κ. Δημούδη,  ο κ. Γαλανόπουλος, ο. Ντελή Γιουσούφ, ο κ. Αμοιρίδης ο κ. Παναγιωτάκης, ο κ. Καραλίδης, ο κ. Πετρίδης, η κ. Μαραγκού, η κ. Τσούλου, , ενώ λευκό ψήφισαν η κ. Στάντζιου και ο κ. Δημαρχόπουλος.


Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 10 όχι, 9 ναι και 2 λευκά.


Δέσποινα Γκούμα     

Σχετικά Άρθρα

Back to top button