ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ

*Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, ανακοινώνει ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, για τρίτη συνεχή χρονιά, καλύπτεται η ίωση του καπνού.


Κατά συνέπεια καλούνται οι καπνοπαραγωγοί της χώρας μας άμεσα, να δηλώσουν στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ τις ζημιές που έχουν υποστεί από την ίωση προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν.


*Βασανιστικό γίνενται για τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το ερώτημα, όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε προς τις εκλογές της επόμενης Κυριακής: Θα μπορέσει άραγε το πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση;


Το ερώτημα αυτό ουδέποτε τους απασχολούσε, με μοναδική εξαίρεση το ταραγμένο δεκάμηνο των τριών εκλογικών αναμετρήσεων Ιουνίου 1989 – Απριλίου 1990.


Τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα και τα αντίστοιχα εκλογικά συστήματα διασφάλιζαν ότι ο νικητής των εκλογών είχε πάντα πάνω από τις αναγκαίες 151 έδρες της αυτοδυναμίας. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά.


Το καινούργιο εκλογικό σύστημα μοιράζει αναλογικά τις 260 έδρες σε όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3% και δίνει τις υπόλοιπες 40 έδρες δώρο στο πρώτο κόμμα.


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα χρειάζεται οπωσδήποτε ποσοστό γύρω στο 41,5% για να μπορέσει να κερδίσει 151 έδρες. Θα μπορούσε εύλογα να ισχυριστεί κανείς ότι το 41,5% είναι ένας πολύ εύκολος στόχος, αφού και στις έντεκα εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει από το 1974 μέχρι σήμερα, πάντοτε το πρώτο κόμμα ξεπέρασε αυτό το ποσοστό – μόνο το 1996 το ΠΑΣΟΚ πήρε 41,49%.


Αυτές οι εκλογές όμως θα διεξαχθούν μέσα σε ένα εντελώς ιδιόμορφο κλίμα.


Ο κόσμος ήταν που ήταν θυμωμένος με την προκήρυξή τους μέσα στο κατακαλόκαιρο, με την κυβέρνηση Καραμανλή να δείχνει σχεδόν έτοιμη να στήσει κάλπες στις… παραλίες προκειμένου να υφαρπάσει την ψήφο των εν θερινή ραστώνη ψηφοφόρων, ήρθε από πάνω και η συμφορά με τις πυρκαγιές και διέλυσε ολοσχερώς κάθε έννοια προεκλογικής περιόδου, η οποία τελειώνει χωρίς ουσιαστικά να προλάβει ν’ αρχίσει.


Ούτε καν στις δημοσκοπήσεις δεν πρόλαβαν να αποτυπωθούν με υποτυπώδη αξιοπιστία οι διαθέσεις του κόσμου. Ευνόητο είναι πως αυτό το κλίμα αυξάνει την ανησυχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – πόσο μάλλον που εν μέσω οργής πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν μικρότερα κόμματα.


Οι περισσότεροι από αυτούς βεβαίως είναι αμφίβολο αν τελικά πραγματοποιήσουν την απειλή τους, αλλά τώρα αρκούν μικρές, απολύτως εφικτές, μετακινήσεις για να κάνουν τη ζημιά στα δύο μεγάλα κόμματα.


 


*Ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου 2006-2007, δήλωσε:


 “Μια καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά με αυξημένες απαιτήσεις, αλλά και με ελπίδες, αισιοδοξία και όνειρα για το μέλλον. Θέλω να σας ευχηθώ καλή σχολική χρονιά, αποτελεσματική και δημιουργική.


Είμαι βέβαιος πως όλοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και γονείς, θα συμβάλλετε με τον καλύτερο τρόπο στην επίτευξη της σωστής και σύγχρονης παιδείας και μόρφωσης.


Οι προκλήσεις είναι πολλές και ο ανταγωνισμός στη σύγχρονη κοινωνία είναι μεγάλος. Οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε τη δική μας προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου.”


*Το τμήμα Μεγάλη Βόλβη-Ρεντίνα της Εγνατίας Οδού, μήκους 15 χιλιομέτρων, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.


Ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ Απόστολος Γούλας τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα δημοπρατηθούν οι σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, η παράδοση των οποίων θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο χειμώνα.


Για το τμήμα της Μεσογείου Χάραξης της Εγνατίας Οδού στο νομό Καβάλας (Στρυμόνας-Άγιος Ανδρέας), όπως και για τη γέφυρα Νέστου, ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν περί το τέλος του 2008.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button