“Η απάτη πάει σύννεφο…..αλλά….”

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη τρεις και τον τσακώσαμε….. Έτσι δε γίνεται σύμφωνα με τη γνωστή λαϊκή παροιμία……; Ακριβώς, έτσι γίνεται και μάλιστα δίχως καμιά αμφιβολία όταν υπάρχει και η επιβεβαίωση της OLAF….. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα και της ελληνικής εξυπνάδας και κουτοπονηριάς, όχι βέβαια πως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πάνε πίσω, αλλά είπαμε σαν τη δική μας καμία……

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη τρεις και τον τσακώσαμε…..


Έτσι δε γίνεται σύμφωνα με τη γνωστή λαϊκή παροιμία……;


Ακριβώς, έτσι γίνεται και μάλιστα δίχως καμιά αμφιβολία όταν υπάρχει και η επιβεβαίωση της  OLAF…..


Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα και της ελληνικής εξυπνάδας και κουτοπονηριάς, όχι βέβαια πως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πάνε πίσω, αλλά είπαμε σαν τη δική μας καμία……


Όσο για τον κλέφτη, δεν αναφέρομαι στο συνηθισμένο κλέφτη που συχνάζει στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων και των φυλακών, αλλά σε εκείνον που έχει βάλει στόχο τα ευρωπαϊκά κονδύλια…..


Άρα για το τι εστί OLAF, η απάντηση που συνειρμικά βγαίνει είναι, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης…..


 Όχι πως είμαι καχύποπτη, αλλά ποιος Έλληνας πολίτης όταν θα ακούσει συζητήσεις για ευρωπαϊκά κονδύλια, δε θα σκεφτεί τη λέξη απάτη…..;


Ποιος υποψήφιος επενδυτής που θέλει να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δε θα περάσει από το μυαλό του η φαεινή ιδέα των υπερτιμολογήσεων, πάγια πλέον τακτική για να αυξηθεί το τελικό ποσό που θα επωφεληθεί του προγράμματος…..;


Και ποιος αγρότης όταν αποφασίζει να καλλιεργήσει το χωράφι του, δεν επιλέγει το είδος της καλλιέργειας με κριτήριο το πόσο υψηλή θα είναι η ευρωπαϊκή επιδότηση….;


Πόσοι δεν προχωρούν σε ψευδείς δηλώσεις, μόνο και μόνο για να λάβουν και μεγαλύτερες κοινοτικές επιδοτήσεις……;


Όλα αυτά τα χρόνια που η στρόφιγγα των ευρωπαϊκών κονδυλίων έρεε άφθονα κανένα πρόβλημα…..


Και αυτό γιατί τότε οι χώρες -μέλη δεν ήταν 27, όπως τώρα……


Τώρα όμως που η πίτα θα πρέπει να μοιραστεί σε περισσότερα κομμάτια, έστω και αν αυτή έγινε λίγο πιο μεγάλη, τα πράγματα δυσκόλεψαν……


Τα ελεγκτικά όργανα των Βρυξελλών ξύπνησαν και άρχισαν να τραβάνε το αυτί και να ρίχνουν τσουχτερά πρόστιμα στους “απατεώνες”…..


 Το λοιπόν η OLAF, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης έκανε επισταμένους ελέγχους στα κράτη -μέλη της Ε.Ε και αποφάσισε να βάλει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του……


Ανακάλυψε στοιχεία που ουδείς από τους “δράστες” μπορεί να αμφισβητήσει…..


Και για του λόγου το αληθές προχώρησε και σε δημοσιοποίηση της σχετικής Έκθεσης, όπου οι ελληνικές απάτες στα ευρωπαϊκά κονδύλια κατέχουν μια από τις πρώτες θέσεις….


Σύμφωνα λοιπόν με την Έκθεση οι απάτες στο Δημόσιο και στο κοινοτικό ταμείο καλπάζουν σε Ελλάδα και Ευρώπη…..


Κρατήστε τον αριθμό, 585 υποθέσεις ατασθαλιών ελληνικού ενδιαφέροντος αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της  OLAF……


Από αυτές οι 438 αφορούν πόρους του ελληνικού Δημοσίου και ξεπερνούν τα 19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες 147 εμπλέκουν ευρωπαϊκό χρήμα που προσεγγίζει τα 29 εκατομμύρια ευρώ….


Ειδικότερα, 96 υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος αφορούν ατασθαλίες σε προγράμματα των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, 39 σε προγράμματα Γεωργίας και σε 12 σε δράσεις του Ταμείου Συνοχής…..


Η “μερίδα του λέοντος” ωστόσο ανήκει στην πρώτη κατηγορία, όπου η ΕΕ ζημιώθηκε με ποσά που προσεγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απώλειες καταγράφηκαν και στις άλλες δυο, 4 και περίπου 5 εκατομ. ευρώ, αντιστοίχως….


Και ύστερα διαμαρτύρονται οι Έλληνες αγρότες που κόβονται οι επιδοτήσεις ή η τοπική αυτοδιοίκηση που οι προτάσεις τους περνούν από ψιλό ευρωπαϊκό κόσκινο….


 Αξίζει να σας παραθέσω κάποιες χαρακτηριστικές επισημάνσεις της εν λόγω έκθεσης για να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα ….


“Κατά τη βάση δεδομένων οικονομικού εγκλήματος OWNERS, που αξιοποιεί κατά κόρον η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τη διασταύρωση των στοιχείων με τα κράτη-μέλη, το 2008 εξιχνιάστηκαν 32 υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος με το μεν αριθμό τους να έχει μειωθεί κατά 43% σε σχέση με το 2007, τα δε εμπλεκόμενα ποσά κατά 51%….


Σύμφωνα με την OLAF, η Ελλάδα βρίσκεται στην “Α΄ Εθνική” της πλαστογράφησης εγγράφων….”…..


Στο μεταξύ, πάντα κατά την Έκθεση, η χώρα μας έχει επιδείξει πρόοδο στη συμμόρφωση με τα κριτήρια ανταπόκρισης προς τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΕ, καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε από το 73% στο 86%…..


Ωστόσο, η Ελλάδα επιδεικνύει και χαρακτηριστικά Ραντανπλάν -αν δεν ξέρετε, έτσι ονομάζεται ο σκύλος του Λούκι Λουκ, γνωστός για τη βραδύτητά του-, καθώς από τις 39 περιπτώσεις οικονομικών ατασθαλιών που βρέθηκαν στα ταμεία Γεωργικής Ανάπτυξης, που συνεπάγονται απώλεια 4 εκατ. Ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο εντοπισμός τους από τις ελληνικές αρχές έγινε κατόπιν….εορτής….δηλαδή πληρωμής…..


Μάλιστα, οι συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούν περίπου το -διόλου ευκαταφρόνητο-4% του κοινοτικού χρήματος που εισέρρευσε στη χώρα μας την περασμένη χρονιά…


 Ακόμη πιο….χαλαρά….ανακλαστικά εμφανίζει να έχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα αλιείας της ΕΕ, καθώς βρίσκεται στην τελευταία θέση της συμμόρφωσης με τους κανόνες έγκαιρης ενημέρωσης   των …κεντρικών υπηρεσιών …στις Βρυξέλλες….


Οι περιπτώσεις ατασθαλιών στα δύο αυτά Ταμεία-γεωργίας και Αλιείας-….φωτογραφίζουν….και τις χρόνιες αδυναμίες ελέγχου του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…..


Ενώ τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι το 65% των πληροφοριών για υποψίες οικονομικού εγκλήματος που καταφτάνουν στα γραφεία της  OLAF στις Βρυξέλλες αφορούν έξι χώρες…..


Και φυσικά ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα μας…..


Σιγά που θα έμενε εκτός και τούτης της λίστας…..


Αλλά είπαμε μια του κλέφτη, δυο της απάτης τρεις και μας τσακώσανε…..

Σχετικά Άρθρα

Back to top button