ΣΚΕΨΕΙΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Π.Θ.

Οταν τα θέματα είναι εσωτερικά εσωπανεπιστημιακά μπορεί (αν μπορεί) κανείς να κάνει πως δεν τα βλέπει ή και να αποφεύγει να τα εξωτερικεύσει. Οταν όμως μπαίνουν θέματα σύγκρισης τότε τα πράγματα αλλάζουν. Στον Ταχυδρόμο της 27/06/2009 έγινε πολυσέλιδη αναφορά για τις Πανεπιστημιακές σπουδές αλλά το κυριότερο ήταν ότι βρήκαν ευκαιρία να προβάλουν εαυτόν (γιατί είχαν κάτι να πουν) μεγάλα Α.Ε.Ι. της χώρας όπως το Αριστοτέλειο και το Καποδιστριακό αλλά και πολλά Τ.Ε.Ι.

Οταν τα θέματα είναι εσωτερικά εσωπανεπιστημιακά μπορεί (αν μπορεί) κανείς να κάνει πως δεν τα βλέπει ή και να αποφεύγει να τα εξωτερικεύσει.


Οταν όμως μπαίνουν θέματα σύγκρισης τότε τα πράγματα αλλάζουν. Στον Ταχυδρόμο της 27/06/2009 έγινε πολυσέλιδη αναφορά για τις Πανεπιστημιακές σπουδές αλλά το κυριότερο ήταν ότι βρήκαν ευκαιρία να προβάλουν εαυτόν (γιατί είχαν κάτι να πουν) μεγάλα Α.Ε.Ι. της χώρας όπως το Αριστοτέλειο και το Καποδιστριακό αλλά και πολλά Τ.Ε.Ι.


Για το Δ.Π.Θ. κάπου ο δημοσιογράφος βρήκε ότι έχει ένα τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και ένα μεταπτυχιακό τμήμα στην Ορεστιάδα σχετικό με την Αγροτική Οικονομία.


Χρόνια τώρα το Δ.Π.Θ. μοιάζει ανύπαρκτο, έχει αποκτήσει μια εντονότατη εσωστρέφεια, ναρκισσισμό υπέρμετρο και ολοκληρωτικό φατριανισμό.


Κύριοι της διοίκησης του ιδρύματος αυτού πότε θα καταλάβετε ότι οι καρέκλες δεν κάνουν ποτέ τον άνθρωπο, ότι έχετε μείνει πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται στην Διοίκηση του Πανεπιστημίου, έχετε εξοικειωθεί με τα αξιώματα που πολλά χρόνια τώρα κατέχετε και δεν παράγετε πλέον τίποτα το ωφέλιμο για το ίδρυμα αυτό;


Εχετε χωρίσει τους εργαζόμενους σε δικούς και απέναντι, σε καλούς και κακούς, σε “έμπιστους” και “εχθρούς”, σε γλείφτες και άλλους.


Το καλοκαίρι αυτό ουσιαστικά (σύμφωνα με την μέχρι τώρα νομοθεσία) θα είναι το τελευταίο σας, πολύ καιρό δεν κάνατε τίποτα για το ίδρυμα αυτό, το καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος (όλα είναι πιο χαλαρά) να καθίστε και να σκεφτείτε πως ξεκινήσατε και που φτάσατε σήμερα. Σκεφτείτε πόσους φίλους κάνατε εχθρούς και πόσους γλείφτες έχετε μαζέψει γύρω σας, οι οποίοι πολύ σύντομα θα αναζητήσουν αλλού την προστασία που σήμερα εσείς τους προσφέρετε. Οχι ότι είναι προστατευμένο είδος λόγω της ποιότητάς τους, αλλά είναι το άχρηστο είδος που μόνο με τέτοια προστασία σαν τη δική σας επιβιώνει. Σκεφτείτε στο τέλος της ανούσιας αυτής περιόδου σας γενναία και αναζητείστε συναδέλφους με ποιότητα και όρεξη για να αναλάβουν τα ηνία του Δ.Π.Θ. με σκοπό να το επαναφέρουν σε τροχιά ύπαρξης, να το βγάλουν από τη σημερινή ανυπαρξία και αδράνεια. Αφήστε τις ανακοινώσεις αυταρέσκειας και έπαρσης.


Το οδυνηρό σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια θα είναι ότι θα γίνει αυτόματα η σύγκριση με το “χθες” και το “χθες” θα είστε εσείς. Παρ’ όλα αυτά δεν θα παύει να είναι θετική αυτή η προσφορά σας και αξιομνημόνευτη. Γιατί αλλιώς σκεφτείτε να στηρίξετε ομοίους σας! Σκεφτείτε πόση ζημία θα κάνετε ακόμη (αν υπάρχει περιθώριο)!


Αν πιστεύετε ότι όλα αυτά είναι γενικόλογα και ότι σας αδικούν θα ήταν χρήσιμο να συζητήσουμε δημόσια (σε τοπικό κανάλι ή και σε όλα μαζί) με συντονιστές δημοσιογράφους τοπικούς για τη σημερινή κατάσταση του Δ.Π.Θ.. Πόσο έχει απαξιωθεί, γιατί, τι έπρεπε να γίνει, γιατί ίσως δεν έγινε και ότι άλλο στην συζήτηση προκύψει. Τέλος δεχθείτε μια τελευταία συμβουλή από παλιό φίλο. Φύγετε νύχτα και κρυφά γιατί οι παρατρεχάμενοί σας σήμερα σας ετοιμάζουν οδυνηρή αποπομπή, προκειμένου να γίνουν αρεστοί στους επόμενους και τότε όποιοι και να είναι οι επόμενοι θα βρεθούν στο δίλημμα.


“Να ξεκαθαρίσουν πιθανές ανομίες ή να συγκαλύψουν και να γίνουν έτσι συνεργοί;”.


Φιλικά


Καθ. Ε. Γαλούσης


Πρώην Πρύτανης Δ.Π.Θ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button