Σε δρομολόγηση το Ερευνητικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας

Στα πλαίσια της αναμόρφωσης του Εθνικού Ερευνητικού Συστήματος σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Φίλιππα Τσαλίδη και με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, καθώς και των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Προέδρου του Ερευνητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ΕΚΕΤΑ, κ. Κυπαρισσόπουλου, και του Ερευνητικού Κέντρου Θεσσαλίας.

Στα πλαίσια της αναμόρφωσης του Εθνικού  Ερευνητικού Συστήματος σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Φίλιππα Τσαλίδη και με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, καθώς και των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Προέδρου του Ερευνητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ΕΚΕΤΑ, κ. Κυπαρισσόπουλου, και του Ερευνητικού Κέντρου Θεσσαλίας.


Όπως δήλωσε στον “Α” ο Γ. Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Τσαλίδης το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά εδώ και καιρό την ίδρυση ενός μεγάλου Ερευνητικού Κέντρου που θα καλύψει όλη τη Βόρειο Ελλάδα.


Βασικός στόχος της προσπάθειας είναι η σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την αξιοποίηση των κατά τόπους πανεπιστημίων στην εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών προοπτικών της κάθε περιοχής.


Μέσω της κίνησης αυτής επιχειρείται να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις έρευνας και τεχνολογίας.


Τα Ερευνητικά Ινστιτούτα που θα δημιουργηθούν στις πρωτεύουσες των περισσοτέρων νομών της Βορείου Ελλάδος φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα εργαλείο για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών των τοπικών αγορών, αλλά και εργαλείο ανάπτυξης και νέων προοπτικών έτσι ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φίλιππος Τσαλίδης και ως βουλευτής Ξάνθης, πριν από τρία περίπου χρόνια, επιδίωξε  την ίδρυση Ερευνητικών Ινστιτούτων στην Ξάνθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας.


Τώρα και από τη θέση του αρμόδιου Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας έχει αναλάβει δράσεις προκειμένου να φέρει σε πέρας το συντομότερο δυνατό την υλοποίηση του σχεδίου, αναθεωρημένου και με στόχο να καλύψει τις ανάγκες όλης της Βορείου Ελλάδος.


“Στη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς συζητήσαμε τη δομή και τη λειτουργία ενός μεγάλου Ερευνητικού Κέντρου, έτσι ώστε να γίνει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όσο το δυνατό πιο σύντομα. Τα χρήματα υπάρχουν. Κάποιες Περιφέρειες διαθέτουν τα κονδύλια για τις υποδομές. Οι Περιφέρειες που δεν έχουν τα απαιτούμενα κονδύλια, αυτά θα δοθούν από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Στη συνάντηση επίσης συμφωνήσαμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην πάρει πολύ χρόνο, γιατί ένα Προεδρικό Διάταγμα που θα έπρεπε να γίνει απαιτεί τουλάχιστον 10-12 μήνες”, σημείωσε χαρακτηριστικά.


Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι μέχρι το τέλος του 2009 το Ερευνητικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος να έχει πάρει σάρκα και οστά. Για αυτό και η αρμόδια Γενική Γραμματεία θα εντείνει τις προσπάθειες της τους επόμενους μήνες.


Σε ερώτηση που του έθεσε η εφημερίδα μας για το που θα έχει έδρα το Ερευνητικό Κέντρο, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Φίλιππος Τσαλίδης επεσήμανε “θα είναι μια δομή, ανάλογη με εκείνη μεγάλων ευρωπαϊκών υποδομών. Ινστιτούτα θα υπάρχουν όπου και όπως έχουμε υποσχεθεί και στην Ξάνθη θα υπάρχουν δύο και ίσως μεταφέρουμε και άλλα δύο-το ένα από την Αθήνα-, άρα μιλάμε για 4  Ινστιτούτα στην Ξάνθη. Και από εκεί και πέρα θα δούμε για τη δομή διοίκησης αυτού του πολύ μεγάλου Ερευνητικού Κέντρου, που είναι μια προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Ερευνητικού Συστήματος και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική και γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα”.


Στο μεταξύ σε ότι αφορά τις ειδικότητες και τα γνωστικά αντικείμενα των Ινστιτούτων που θα ιδρυθούν στην Ξάνθη, είναι αυτά που αποφασίσθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας και στόχος είναι να αποτελέσουν ένα σημαντικό γνωστικό εργαλείο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, τη βελτίωσης της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή.


Τέλος να σημειωθεί ότι η Γ. Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας έχει ξεκινήσει επαφές με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση χώρων που θα στεγάσουν τα Ινστιτούτα που θα ιδρυθούν στην Ξάνθη.


Δέσποινα Γκούμα


 


 



Σχετικά Άρθρα

Back to top button