14 εκατομμύρια Ευρώ για τους Έλληνες Τσιγγάνους

Δυο σημαντικά προγράμματα, που στόχο έχουν τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, όπως αυτή των Ελλήνων Τσιγγάνων, παρουσίασε από την Ξάνθη προχθές το βράδυ η υφυπουργός Απασχόλησης κ. Σοφία Καλλαντζάκου. Δυο σημαντικά προγράμματα, που στόχο έχουν τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, όπως αυτή των Ελλήνων Τσιγγάνων, παρουσίασε από την Ξάνθη προχθές το βράδυ η υφυπουργός Απασχόλησης κ. Σοφία Καλλαντζάκου.

Δυο σημαντικά προγράμματα, που στόχο έχουν τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, όπως αυτή των Ελλήνων Τσιγγάνων, παρουσίασε από την Ξάνθη προχθές το βράδυ η υφυπουργός Απασχόλησης κ. Σοφία Καλλαντζάκου.


Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, παρουσία και του Συλλόγου  ROMA Κιμμερίων και του προέδρου τους και προέδρου και της Ομοσπονδίας Ελλήνων Τσιγγάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Ηλία Συμεών, οι οποίοι και δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους, η κυρία Καλλαντζάκου έχοντας στο πλευρό της και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Γεώργιο Βερναδάκη, καθώς και το Γενικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Ματάλα, παρουσίασε τις δύο ενεργητικές πολιτικές που στοχεύουν στη στήριξη της απασχόλησης των Τσιγγάνων τόσο του νομού Ξάνθης, όσο και της ευρύτερης περιοχής.


Συγκεκριμένα πρόκειται για δυο προγράμματα συνολικού ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία το ένα αφορά την επιχορήγηση 500 νέων επαγγελματιών για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης ή τη διατήρηση των υφιστάμενων. Από τις 500 θέσεις οι 200-250 αφορούν επιτηδευματίες οι οποίοι ήδη εξασκούν το επάγγελμά τους.


Και όπως σημείωσε και η υφυπουργός Απασχόλησης, στόχος είναι να στηριχτούν και εκείνοι που ήδη δραστηριοποιούνται στην αγορά και πλήττονται από αυτή τη δύσκολη διεθνώς οικονομική συγκυρία.


Για τις 500 αυτές θέσεις για τη δημιουργία ή τη διατήρηση υφιστάμενων επιχειρήσεων, όσοι από τους ROMA του νομού-ηλικίας από 18-64 ετών- εκδηλώσουν ενδιαφέρον και υποβάλλουν και το σχετικό φάκελο θα λάβουν ενίσχυση μέχρι 20.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα10 εκατομμύρια ευρώ.


Όσο για το δεύτερο πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης αφορά στην κατάρτιση 600 ατόμων πάνω σε δέκα ειδικότητες.


Μάλιστα σε ότι αφορά την επιλογή των ειδικοτήτων, όπως επεσήμανε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Βερναδάκης, εντοπίστηκαν μετά από έρευνα, αλλά και διάλογο με εκπροσώπους των ROMA. “Θελήσαμε να καλύψουμε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα που έχουν, αλλά να είναι και αποτελεσματικές στη συνέχεια, ώστε να προωθηθούν στην αγορά εργασίας. Γιατί ο τελικός στόχος είναι η απασχόληση και η διατήρηση της απασχόλησης”, σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ.


Το ύψος του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια 60 χιλιάδες ευρώ.


Στο μεταξύ μιλώντας στους δημοσιογράφους η υφυπουργός Απασχόλησης κ. Σοφία Καλλαντζάκου για τη σπουδαιότητα αυτών των προγραμμάτων, τόνισε ότι η κυβέρνηση δια του υπουργείου δίνει σημαντική έμφαση στην στήριξη της απασχόλησης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.


“Δίνουμε έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως των Ελλήνων Τσιγγάνων, γιατί ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο θέλουμε να μη μείνουν έξω από την αγορά εργασίας, παρέχοντας τους πρόσβαση στις ευκαιρίες για την επαγγελματική τους ενεργοποίηση. Η υλοποίηση ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Τσιγγάνων αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας.


Από τις 250 επιχορηγούμενες θέσεις για το νομό Ξάνθης, οι 100 θα διατεθούν σε άτομα που δραστηριοποιούνται ήδη ως επιτηδευματίες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της επιχειρηματικής τους  δραστηριότητας  και να βελτιωθούν οι επιδόσεις της.


Η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση που απευθύνεται σε 300 ROM ακόμα θα συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση των προσόντων και των δεξιοτήτων των δικαιούχων και άρα και στην ένταξη τους με αξιώσεις στην αγορά εργασίας”.


Τέλος από την πλευρά του ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Γιώργος Βερναδάκης αναφερόμενος στο έργο του ΟΑΕΔ δήλωσε στους δημοσιογράφους “ο ΟΑΕΔ δεν είναι ένας γραφειοκρατικός θεσμός, αλλά ένας θεσμός παροχής ευκαιριών και ασφάλισης για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα. Μέσα από το σχεδιασμό που έχει τελειώσει για το 2009, θα διαθέσουμε 1,5 δις ευρώ για προγράμματα ενεργητικών πολιτικών και θα δημιουργηθούν 200.000 ευκαιρίες απασχόλησης”.


Δέσποινα Γκούμα        


Σχετικά Άρθρα

Back to top button