Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΝΑ ΔΡΑΜΑΣ-ΚΑΒΑΛΑΣ-ΞΑΝΘΗΣ

Το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τίμησε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κος Κ. Μαρκόπουλος με την παρουσία του στην Τακτική Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Κάβάλας-Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Καβάλα, μετά από επίσημη πρόσκληση του Υπερνομάρχη κου Κων/νου Τάτση αφού ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν: “Τουρισμός: Δυνατότητες και προοπτικές στους Νομούς Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης”.

Το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τίμησε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κος Κ. Μαρκόπουλος με την παρουσία του στην Τακτική  Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Κάβάλας-Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Καβάλα, μετά από επίσημη πρόσκληση του Υπερνομάρχη κου Κων/νου Τάτση αφού ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν: “Τουρισμός: Δυνατότητες και προοπτικές στους Νομούς Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης”.

 

Κατά την έναρξη της εισήγησής του για τον τουρισμό, ο Υπερνομάρχης κος Κων/νος Τάτσης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την παρουσία του, η οποία, όπως τόνισε,  αναδεικνύει ένα νέο πολιτικό ήθος που πρέπει να αποτελέσει δείγμα αναφοράς για όλο τον πολιτικό κόσμο, αφού δείχνει ότι η κεντρική διοίκηση εμπιστεύεται τη δυνατότητα της  αυτοδιοίκησης να αφουγκράζεται τη γνώμη του πολίτη.

 

Αναφερόμενος στον τουρισμό τόνισε ότι εν μέσω της κρίσης αναδεικνύεται ως βασική οικονομική πολιτική της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα αναδύεται ένα νέο  ευρωπαϊκό πρότυπο  το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Ανταγωνιστικότητα, Ποιότητα, Αειφόρο Ανάπτυξη.

 

Όσο αφορά τους τρεις νομούς της Διευρυμένης, ο κος Τάτσης ανέφερε ότι  αποτελούν ένα εξαιρετικό συνολικό τουριστικό προϊόν, στο οποίο ο σύγχρονος τουρίστας μπορεί να βρει ότι αναζητά. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Υπερνομαρχία ξεκινά ένα νέο συμπυκνωμένο και ουσιαστικό πρόγραμμα προβολής. Ο Υπερνομάρχης επίσης αναφέρθηκε στην αξιέπαινη και σημαντική πρωτοβουλία των Νομαρχιών για την ίδρυση της “Τουριστικής Εγνατίας”, μετά από πρόταση του Νομάρχη Ξάνθης κου Γ. Παυλίδη.

 

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κος Κ. Μαρκόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι η παρουσία του στην Καβάλα αποδεικνύει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην καλή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και όλους τους κοινωνικούς φορείς, μία συνεργασία απαραίτητη για την επιτυχία των στόχων που έχει θέσει. Ένας από τους στόχους αυτούς αποτελούν οι προσκλήσεις ΕΣΠΑ προς την Αυτοδιοίκηση για τουριστικές υποδομές που θα ξεκινήσουν άμεσα και που στόχος είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Σύμφωνα με τον Υπουργό 1 εκατομμύριο περίπου Έλληνες πολίτες απασχολούνται στον τουρισμό, γεγονός που αναδεικνύει ότι τα όρια δράσης για τον τουρισμό ξεπερνούν τα στενά όρια ενός υπουργείου. Ο τουρισμός βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και χρειάζεται πολιτική και κοινωνική στήριξη.

 

Για την Ευρώπη δύο είναι τα ζητούμενα: η ποιοτική αναψυχή σε συνδυασμό με τις πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

 

Η τουριστική πολιτική της χώρας λοιπόν έχει ως στόχο να κατευθύνει τον τουρισμό σε διαφορετικούς προορισμούς, πέρα από τους δημοφιλείς. Και η περιοχή μας συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς τους διαφορετικούς προορισμούς.

 

Αναφέρθηκε επίσης στα τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας,  την ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, την ειρήνη στη Σερβία που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες της Κεντρικής Ευρώπης να είναι στη χώρα μας σε λίγες ώρες και την Εγνατία Οδό, τα οποία θα  δώσουν νέα ώθηση στην πορεία των τριών νομών, αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδος.

 

Στόχος λοιπόν της κυβέρνησης αποτελεί ο εμπλουτισμός της Εγνατίας Οδού όσο αφορά τις κάθετες διόδους προς την Ευρώπη, καθώς και οι  υπόλοιπες τουριστικές υποδομές στους τρεις νομούς. Οι κεντρικές κατευθύνσεις αφορούν επίσης τον εναλλακτικό τουρισμό, τον ιαματικό, τα μνημεία της περιοχής.

 Τελειώνοντας ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη θεμελίωσης της τουριστικής συνείδησης της χώρας, συνείδηση που οφείλουμε όλοι μας να υπηρετούμε, ακόμη και αν δεν έχουμε άμεση επαφή με τον τουρισμό. Το Υπουργείο θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με τους Νομάρχες και γενικά με τους κοινωνικούς φορείς. Μία συνεργασία που αποτελεί και την κεντρική ουσία ίδρυσης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.


 Ο Νομάρχης Καβάλας κος Θ. Καλλιοντζής παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι  έργα υποδομών όπως η Εγνατία Οδός και η διεύρυνση των ευρωπαϊκών συνόρων καθιστούν πλέον τους νομούς μας ως την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, γεγονός που αρχίζει να γίνεται αντιληπτό στην κεντρική εξουσία. Επίσης, ο Νομάρχης Καβάλας κάλεσε τον Υπουργό να υποστηρίξει συγκεκριμένες δράσεις της Νομαρχίας Καβάλας, όπως την αξιοποίηση των Λουτρών Ελευθερών όπου υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, την οριστική ένταξη και δημοπράτηση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στα Λιμενάρια της Θάσου, αλλά και την κατασκευή Ενυδρείου στην Ηρακλείτσα αφού έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τη Νομαρχία Καβάλας οι προμελέτες τις οποίες χρηματοδότησε το Ελληνικό Κράτος.


 Ο Νομάρχης Δράμας κος Κ. Ευμοιρίδης αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την παρουσία του στην περιοχή μας, στην εισήγησή του μεταξύ άλλων  αναφέρθηκε στον  Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, τονίζοντας ότι


 -Στο νησιωτικό τουρισμό ούτε αναφορά δε γίνεται στη ναυαρχίδα του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας, τη Θάσο.


– Υποβαθμίζεται από πλευράς χαρακτηρισμού το λιμάνι της Καβάλας και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης.


 – Δεν υπάρχει λέξη για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, για τον επίγειο παράδεισο του Φρακτού δάσους, για το μοναδικό ποτάμιο σπήλαιο του Αγγίτη, για τις ιαματικές πηγές των Θερμιών.


 – Αντιπαρέρχεται εν σιγή τη διάνοιξη και λειτουργία του Τελωνείου Εξοχής και την προοπτική σύντομης διάνοιξης πύλης Ξάνθης προς τη Βουλγαρία.                                 


  Από το Γραφείο Τύπου


 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button