Σε μια κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων ξενοδοχείου της Κομοτηνής, παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της μειονότητας, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσίασε την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009, την σύγχρονη πολιτική της κυβέρνησης για την μουσουλμανική μειονότητα, με δράσεις και έργα τα οποία έγιναν στην περιοχή της Θράκης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων ξενοδοχείου της Κομοτηνής, παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της μειονότητας, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσίασε την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009, την σύγχρονη πολιτική της κυβέρνησης για την μουσουλμανική μειονότητα, με δράσεις και έργα τα οποία έγιναν στην περιοχή της Θράκης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.Η σύγχρονη αυτή πολιτική βασίζεται στην δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κομοτηνή το 2000, όπου είχε αναφέρει συγκεκριμένα ότι “με την πολιτική μας δημιουργούμε στη Θράκη ένα πρότυπο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας”.


Πάνω σ’ αυτή τη δέσμευση και με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης κατόρθωσε μέσα από τα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια που είχε μέχρι σήμερα να προωθήσει μια σειρά έργων και πολιτικών που συμβάλλουν καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, στη βελτίωση της καθημερινότητας και στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της μειονότητας. Στόχος πάντα παραμένει η διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους στην μόρφωση, στην αγορά εργασίας, στην ζωή.


Στην συνέχεια παρουσιάστηκε ειδική πολυσέλιδη έκδοση στην οποία παρουσιάζεται το έργο της τελευταίας 5ετίας για την μειονότητα της Θράκης.


Μετά την εκδήλωση ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε:Υπουργός: Αναλάβαμε σήμερα μια οφειλόμενη πρωτοβουλία προς τη μειονότητα της Θράκης προκειμένου να παρουσιάσουμε κωδικά όσο γίνεται,  τη δουλειά που έχει γίνει από την πολιτεία και την κυβέρνηση τα τελευταία πεντέμιση χρόνια. Μια δουλειά η οποία όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το 2000 αποσκοπεί στην εφαρμογή μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής η οποία αποβλέπει στο να δημιουργήσει στη Θράκη ένα σύγχρονο μοντέλο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας. Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα δουλειάς μας σε όλους τομείς, στα έργα υποδομής, στην ποιότητα ζωής, στην εκπαίδευση, στα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανάπτυξης των μειονοτικών οικισμών όπως και όλων των οικισμών της περιοχής ουσιαστικά δείχνει πως είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε όμως την υποχρέωση προς τους συμπολίτες μας να δώσουμε την κατάλληλη πληροφόρηση για να γνωρίζουν τι δουλειά γίνεται, ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματά της και τι ακόμα απομένει να γίνει στον προγραμματισμό που υλοποιείται όλο αυτό το διάστημα.Ερώτηση: Αυτό που μένει είναι μια δεύτερη φάση;Υπουργός: Πολλά από τα έργα έχουν ολοκληρωθεί κάποια είναι σε εξέλιξη. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας Μουσουλμάνοι τη φροντίδα που επιδεικνύει εμπράκτως το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά ακουμπά και στις δεσμεύσεις που είχε πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής το 2000 όταν επισκέφτηκε τη Νομαρχία της Κομοτηνής και εξήγγειλε τους βασικούς άξονες ενός σύγχρονου προγράμματος.Ερώτηση: Ενδεικτικά κάποια από τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και κάποια που είναι σε εξέλιξη κύριε Υπουργέ;Υπουργός: Θα σας δώσω αναλυτικό απολογισμό και κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα ακούσετε και τα μετρήσιμα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που μας κάνει όλους περήφανους γιατί πραγματικά τα προβλήματα του παρελθόντος μετεξελίσσονται σταδιακά σε συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θράκης, η οποία εκτός από πύλη γίνεται και γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με την ευρύτερη περιοχή.