ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜ

Δύο νέα προγράμματα για τους Ρομ παρουσίασε η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Σοφία Καλαντζάκου στην Ξάνθη μαζί με το διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Γιώργο Βερναδάκη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Θεόδωρο Ματάλα. Στόχος των προγραμμάτων είναι η επαγγελματική ενεργοποίηση των Ρομ και αναμένεται να υλοποιηθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ.

Δύο νέα προγράμματα για τους Ρομ παρουσίασε η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Σοφία Καλαντζάκου στην Ξάνθη μαζί με το διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Γιώργο Βερναδάκη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Θεόδωρο Ματάλα. Στόχος των προγραμμάτων είναι η επαγγελματική ενεργοποίηση των Ρομ και αναμένεται να υλοποιηθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ.


Η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Σοφία Καλαντζάκου κατά τη διάρκεια της ομιλίας επισήμανε:


“Το υπουργείο Απασχόλησης σχεδιάζει τις δράσεις του πάνω σε τρεις κύριους άξονες: Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων επιχειρήσεων και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής”.


Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής προγράμματα:


Α. Πρόγραμμα για την επιχορήγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας 500 ελευθερων νέων επαγγελματιών και επιτηδευματιών ηλικίας 18-64 ετών.


Β. Πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής  κατάρτισης 600 ΡΟΜ σε ειδικότητες της επιλογής τους, ανάλογα με το επιδεικνυόμενο ενδιαφέρον ανά νομό.


Αξιοσημείωτη καινοτομία του προγράμματος αποτελεί η απόφαση του οργανισμού από το σύνολο των 500 επιχορηγούμενων θέσεων οι 200 να διατεθούν σε άτομα που δραστηριοποιούνται ήδη ως επιτηδευματίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να βελτιωθούν οι επιδόσεις της.


Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει περίπου στα 14 εκατ. ευρώ.


Νωρίτερα η κα Καλαντζάκου πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση του εργατικού κέντρου Ξάνθης όπου τέθηκε επί τάπητος σειρά ζητημάτων που αφορούν την αγορά εργασίας της Ξάνθης. Τα θέματα που τέθηκαν θα εξεταστούν άμεσα με στόχο την επίλυσή τους.


Τέλος, η υφυπουργός  στο πλαίσιο του πολιτιστικού οδοιπορικού  “Οι δρόμοι της Ελλιάς 2009” που διατρέχοντας φέτος την Εγνατία οδό έφτασε στην πόλη της Ξάνθης έκανε την ακόλουθη δήλωση “Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το επιμελητήριο Μεσσηνίας και έκανε παλιά όλες τις ιστορικές διαδρομές στη Λεκάνη της Μεσογείου και όχι μόνο, για την πορεία, το συμβολισμό της ελιάς και την αξία του προϊόντος και τα μηνύματα που απορρέουν από αυτήν, σαν σύμβολο, από τους αρχαιότερους χρόνους, αλλά και ως ένα ιδιαίτερα δυναμικό προϊόν για τη δική μας περιοχή.


Φέτος “Οι δρόμοι της Ελιάς” διεξάγονται στη δική μας χώρα και νομίζω ότι αυτή είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία. Το οδοιπορικό αυτό έχει καθιερωθεί και έχει προσδώσει μια πολλαπλή αξία και στο προϊόν και στον ίδιο το νομό. Για εμάς είναι το δυναμικό προϊον της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας ειδικότερα. Ενα προϊον το οποίο τα τελευταία χρόνια με τη διάδοση της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας έχει πάρει μια μεγάλη ποιοτική αξία και στα μάτια των καταναλωτών”.


 


Συνεδρίαση Δ.Σ. Στέγης. Εγκαταλείπεται η πρόταση για Ν. Μουρατίδη;


Aναδίπλωση γύρω από το ζήτημα της ανάθεσης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Χατζιδάκειου στο Ν. Μουρατίδη φαίνεται να υπήρξε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης μετά την κατακραυγή που υπήρξε, αλλά και τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, αρχικά του Ν. Ανταμπούφη και, ακολούθως, του Σ. Μελισσόπουλου από την παράταξη Πούλιου, ο οποίος μετέχει και στο Δ.Σ. της Στέγης.


Όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση, η επιτροπή που προτάθηκε να συσταθεί θα ασχοληθεί με το πλαίσιο και το μέλλον του θεσμού καθώς και με την επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν της προσπάθειας, μέχρι τη διοργάνωση στο τέλος του Νοέμβρη. Βέβαια από τη σύνθεση της εν λόγω επιτροπής θα προκύψει και η αισθητική με βάση την οποία θα αποφασίσει, υιοθετώντας ή απορρίπτοντας προτάσεις που δεν φαίνεται να είναι σοβαρές. Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν προτάσεις για την διοργάνωση του Χατζηδάκειου απ’ την μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Ξάνθης διά του εκπροσώπου της στο Δ.Σ., Σ. Μελισσόπουλου κι απ’ την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.


Ο Πρόεδρος της Στέγης Τάσος Θεοδωρίδης, αναδιπλώθηκε από τις αρχικές του θέσεις για την ανάθεση στο γνωστό κριτή των τηλεπαιχνιδιών και αμύνθηκε σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον όλων εκδηλώθηκε για το θεσμό, μετά από 15 χρόνια. Ο κ. Θεοδωρίσης πρότεινε τη σύσταση επιτροπής στην οποια θα συμμετάσχουν ο Θ. Μουσσόπουλος, ο Χ. Ξυλάς, ο κ. Κρυωνάς που είναι και μέλος του Δ.Σ., ο κ. Μαγγίρας, ο δικηγόρος κ. Λάμπρου, ο Διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τ. Αρναούτογλου και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, της ΦΕΞ και της Θρακικής Σκηνής εκτός των υπαλλήλων της Στέγης και του ιδίου του Προέδρου.


Η παράταξη Πολίτες για την Αλλαγή δεν πρότεινε συγκεκριμένα ονόματα και ενέμεινε στις προτάσεις που κατέθεσε ο Σ. Μελισσόπουλος ενώ μετά τη συνεδρίαση εξέδωσε σχετικό δελτίο Τύπου στο οποιοα γίνεται λόγος για προειλημμένες αποφάσεις με τις οποίες προσήλθε η συμπολίτευσης στη συνεδρίαση. Ο κ. Μαλκότς απ’ την πλευρά του εκπροσωπώντας την παράταξή του πρότεινε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας για την επιτροπή ενώ αναφέρθηκε και στο διεθνές πρόσωπο που μπορεί να έχει το φεστιβάλ με την παρουσία γνωστού Τούρκου καλλιτέχνη κατά την διάρκειά του.


Τέλος έγινε γνωστό, το ύφος και το πλαίσιο του φεστιβάλ θα καθοριστεί απ’ το Δ.Σ. της Στέγης και με τα υπόλοιπα θα ασχοληθεί η επιτροπή που θ’ αποφασίσει και για το πρόσωπο που θ’ αναλάβει ως καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ.


 


Σύλλογος


Σαρακατσάνων Ξάνθης


– ο Λεπενιώτης –


Το Δ.Σ. του συλλόγου σαρακατσάνων Ξάνθης ανακοινώνει ότι πραγματοποιεί μονοήμερη εκδρομή, το Σάββατο 18 Ιουλίου στην Ελατιά Δράμας (Μπουζάλα) για να συμμετέχει με το χορευτικό του στο 28ο αντάμωμα σαρακατσάνων Αν. Μακεδονίας και Θράκης.


Αναχώρηση 2 μ.μ. από την κεντρική πλατεία Ξάνθης.


Επιστροφή 12 μ.μ.


Οσα μέλη του συλλόγου επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκδρομή αυτή να τηλεφωνήσουν στα γραφεία του συλλόγου και ν’ αφήσουν το μήνυμα και το τηλέφωνό τους, στο τηλ. 25410 24490.


Για το Δ.Σ.


Ο προεδρος  Χατζόπουλος Ιωάννης


Ο γραμματέας  Δαλακούρας Γεώργιος


Σχετικά Άρθρα

Back to top button