Στα πλαίσια του πολιτιστικού οδοιπορικού στη Βόρεια Ελλάδα που έχουν ξεκινήσει από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου, οι “Δρόμοι της Ελιάς” βρίσκονται από την περασμένη Τετάρτη στην Ξάνθη, μεταφέροντας μήνυμα πολιτισμού, βιώσιμης ανάπτυξης, διαλόγου και ειρήνης μεταξύ των περιοχών της Ελλάδας και όχι μόνο.

Στα πλαίσια του  πολιτιστικού οδοιπορικού στη Βόρεια Ελλάδα που έχουν ξεκινήσει από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου,  οι “Δρόμοι της Ελιάς” βρίσκονται από την περασμένη Τετάρτη στην Ξάνθη, μεταφέροντας μήνυμα πολιτισμού, βιώσιμης ανάπτυξης, διαλόγου και ειρήνης μεταξύ των περιοχών της Ελλάδας και όχι μόνο.


Συγκεκριμένα διατρέχοντας την Εγνατία Οδό οι συντελεστές της πρωτοβουλίας αυτής, που δεν είναι άλλοι από την νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό οι “Δρόμοι της Ελιάς”, έφτασαν σε έναν από τους προορισμούς τους, την Ξάνθη με σκοπό να ανοίξουν νέους δρόμους επικοινωνίας εμπορίου και πολιτισμού ανάμεσα στους δύο νομούς, Μεσσηνίας και Ξάνθης.


Στο τιμόνι του οδοιπορικού αυτού βρίσκεται ο Αντινομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και εκτελεστικός δ/ντης του Πολιτιστικού Οργανισμού οι “Δρόμοι της Ελιάς”, κ. Γεώργιος Καραμπάτος, καθώς και ο νομαρχιακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κ. Θανάσης Πετράκος, οι οποίοι το απόγευμα της Τετάρτης παρουσία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλου και του Αντιδημάρχου Ξάνθης, κ. Γεώργιο Παπασταματίου-ως εκπρόσωπου του Δημάρχου Ξάνθης- παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ Ξάνθης

Οι συντελεστές του πολιτιστικού αυτού οδοιπορικού αναφέρθηκαν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, οι οποίες αφορούν δυο κύκλους, έναν επιχειρηματικό και έναν εκπαιδευτικό- ψυχαγωγικό.

 

Ο πρώτος κύκλος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης όπου Ξανθιώτες επιχειρηματίες συναντήθηκαν με Μεσσήνιους  συναδέλφους τους με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών στα παραδοσιακά προϊόντα του κάθε τόπου.

 

Οι εκδηλώσεις του δεύτερου κύκλου πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, στο χώρο του πάρκου του Κολυμβητηρίου απέναντι από το ξενοδοχείο Ελισσώ και περιλάμβαναν έκθεση φωτογραφίας, εργαστήρι παιδικής ζωγραφικής, γευσιγνωσία ελαιοκομικών προϊόντων, παζάρι και  μουσικές γέφυρες.

 

Στις εκδηλώσεις αυτές παρέστη και η Υφυπουργός Απασχόλησης, κυρία Σοφία Καλλαντζάκου και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Βερναδάκης, καθώς και οι αρχές της Ξάνθης.

 

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Αντινομάρχης Μεσσηνίας, κ. Καφαντάρης, ο οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Νομάρχη Μεσσηνίας και προέδρου της ΕΝΑΕ, κ. Δράκου, στόχος της όλης πρωτοβουλίας, πέρα από την τουριστική προβολή του τόπου τους, είναι η προώθηση της μεσογειακής διατροφής και του ελαιόλαδου ως κυρίαρχου συστατικού της και της ανάπτυξης συνεργασιών με επίκεντρο και σημείο αναφοράς τη ελιά.

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και δ/ντης του Πολιτιστικού Οργανισμού οι “Δρόμοι της Ελιάς”, σημείωσε πως ξεκίνησε ένας διαπολιτισμικός διάλογος και μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να φέρει κοντύτερα τη Νότιο με τη Βόρειο Ελλάδα

 

 Και παράλληλα να τονώσει την εσωτερική ζήτηση των ελληνικών τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων και να συμβάλλει στην ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των επιχειρήσεων μέσω των Επιμελητηρίων.

 

Μάλιστα σημείωσε πως προτίθεται να ξεκινήσει συνεργασία με όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, ώστε να πραγματοποιείται στην Καλαμάτα η “Εβδομάδα Κουζίνας”, όπου κάθε τόπος θα παρουσιάζει τα παραδοσιακά του προϊόντα και την κουλτούρα της κάθε περιοχής Ελλάδας, κίνηση η οποία αναμένεται να συμβάλλει και τουριστικά αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης συνεργασιών και τέτοιων πρωτοβουλιών μεταξύ των φορέων που στηρίζουν την εγχώρια αγορά και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, ενώ ευχαρίστησε για την παρουσία τους την αποστολή από το Νομό Μεσσηνίας.

 

Στο τέλος οι δυο πλευρές αντάλλαξαν δώρα για να θυμούνται τη συνάντηση αυτή.

 

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Αντινομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Καφαντάρης, μαζί με την υπόλοιπη αποστολή, συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με το Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργο Παυλίδη και το Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Μιχάλη Στυλιανίδη. 

 

Τέλος αξίζει να αναφερθεί και τι πραγματικά είναι οι “Δρόμοι της Ελιάς”. “Οι Δρόμοι της Ελιάς” είναι διαδρομές πολιτισμού και διαλόγου, πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες με αφορμή την ελιά και σκοπό την διεθνή προβολή και αξιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού του πολύτιμου δέντρου, προς όφελος των ελαιοπαραγωγικών περιοχών και της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Είναι μια “γέφυρα” που ξεκινά από τη Μεσσηνία και επεκτείνεται σε όλες τις ελληνικές περιοχές και σε ολόκληρο τον κόσμο για να μεταφέρει τα μηνύματα της ελιάς και την επιθυμία για επικοινωνία, συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη.

 

“Οι Δρόμοι της Ελιάς” ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1998, με πρωτοβουλία του Γ. Καραμπάτου Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, από φίλους της ελιάς και της μοτοσικλέτας και με σημείο εκκίνησης την Αρχαία Πύλο, όπου έχει ανακαλυφθεί το ιδεόγραμμα της ελιάς. Οργανώνονται από τον ομώνυμο Πολιτιστικό Οργανισμό που  έχει έδρα την Καλαμάτα, μια από τις παλαιότερες πατρίδες της ελιάς, σε συνεργασία με Επιμελητήρια και φορείς σε όλες τις μεσογειακές και τις ευρωπαϊκές χώρες και πολυμελή επιστημονική ομάδα.

 

Δέσποινα Γκούμα