52 εκατομμύρια σε πρώτη φάση

Δικαίωση για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τις πρυτανικές του αρχές αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να τους εγκρίνει τελικά το συνολικό ποσό που είχαν ζητήσει στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και όχι μόνο 35 εκατομμύρια όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί πριν από είκοσι περίπου μέρες. Η θετική αυτή εξέλιξη για το ΔΠΘ επιτεύχθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στην Καβάλα, όπου οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου συναντήθηκαν με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, αρμόδιο για τα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, κ. Κοντογιάννη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ-Θ, κ. Δημήτρη Σταμάτη.

Δικαίωση για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τις πρυτανικές του αρχές αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να τους εγκρίνει τελικά το συνολικό ποσό  που είχαν ζητήσει στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και όχι μόνο 35 εκατομμύρια όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί πριν από είκοσι περίπου μέρες.


Η θετική αυτή εξέλιξη για το ΔΠΘ επιτεύχθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στην Καβάλα, όπου οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου συναντήθηκαν με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, αρμόδιο για τα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, κ. Κοντογιάννη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ-Θ, κ. Δημήτρη Σταμάτη.


Στη συνάντηση αυτή τον ενημέρωσαν για το πώς είχε το όλο ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με το σχεδιασμό και υλοποίηση  του προγράμματος των υποδομών του πανεπιστημίου Θράκης μέσω του ΠΕΠ και των κοινοτικών κονδυλίων και την καταρχήν προφορική συμφωνία που υπήρξε για 64 εκατομμύρια ευρώ.


Επεσήμαναν στον Ειδικό Γραμματέα κ. Κοντογιάννη την ετοιμότητα και ωριμότητα των προτάσεων του πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην ακριτική αυτή περιοχή.


Από την πλευρά του και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταμάτης επιβεβαίωσε στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας  την προεργασία που έχει υπάρξει και τον προγραμματισμό του ΔΠΘ και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας  με τις ανάλογες δεσμεύσεις σε ότι αφορά και το ύψος της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου από το ΕΣΠΑ μέσω του ΠΕΠ.


Τελικά φαίνεται πως ο αρμόδιος Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων κατανόησε τις θέσεις των πρυτανικών αρχών και υπαναχώρησε της αρχικής απόφασης, που μείωνε κατά το ήμισι τη χρηματοδότηση για το ΔΠΘ, δηλαδή από το αρχικό ύψος που ήταν 64 εκατομμύρια, στα 35 εκατομμύρια ευρώ.


Μετά όμως από τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης,  το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ αυξήθηκε περίπου στα 62 εκατομμύρια ευρώ. Αποφασίσθηκε σε αυτή τη φάση το πανεπιστήμιο της Θράκης να χρηματοδοτηθεί με 52 εκατομμύρια και με την πρώτη αναμόρφωση του ΠΕΠ Α.Μ-Θ να δοθούν και τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια ευρώ.


Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση της Καβάλας, προηγήθηκε η συνάντηση των πρυτανικών αρχών του ΔΠΘ με τον υφυπουργό Παιδείας, κ. Ταλιαδούρο, τη Γ. Γραμματέα του υπουργείου, κ. Κοτσοπούλου και τον Ειδικό Γραμματέα, κ. Κοντογιάννη, στο περιθώριο της 61ης Συνόδου των Πρυτάνεων στα Ιωάννινα.


Εκεί είχε γίνει η πρώτη συζήτηση και κατάθεση των αιτημάτων του πανεπιστημίου Θράκης και εν συνεχεία  ανανεώθηκε το ραντεβού των δύο πλευρών στην Καβάλα, όπως και έγινε, χωρίς όμως την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που ανειλημμένες υποχρεώσεις την κράτησαν στο κέντρο.


Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε αυτούς που ήταν παρόντες στη συνάντηση να μην προχωρήσουνε σε μια ουσιαστική και καθοριστική συζήτηση με την λήψη και των ανάλογων φυσικά αποφάσεων, οι οποίες και εντός των ημερών αναμένουν την επικυρωποίηση τους από τον Υπουργό Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλο.


Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στον “Α” αναφορικά με το αποτέλεσμα από τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στην Καβάλα, ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης σημείωσε “αποδέχτηκαν το δίκαιο των αιτημάτων μας, ότι έτσι ήταν η συμφωνία μας, να χρηματοδοτηθούμε με 64 εκατομμύρια.  Σε αυτή τη φάση θα πάρουμε 52 εκατομμύρια από τα 62 και στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΠΕΠ θα μας δοθούν ακόμη 10 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό όμως θα πρέπει να επικυρωθεί και από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας  και περιμένουμε εντός των ημερών να το πράξει.  


Είναι μια καλή εξέλιξη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος δε θα πάει κάτι άσχημα. Πιστεύουμε ότι εκτός από τον προγραμματισμό, τη συμφωνία και την ωριμότητα -στην υλοποίηση-  την έχει το πανεπιστήμιό μας και πραγματικά θα πιάσουν τόπο αυτά χρήματα στις υποδομές μας. Όλοι μας άλλωστε αναγνωρίζουμε το ρόλο του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου στην περιοχή και ειδικότερα στη Θράκη”.


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button