Άκουσε τα προβλήματα της περιοχής “από πρώτο χέρι”
Το διαδίκτυο, η τηλεόραση, ο μαρασμός της αγροτικής ζωής, η έλλειψη προϋποθέσεων για την ανάδειξη της κτηνοτροφίας, τα λιγοστά μεροκάματα των οικοδόμων και περισσότερα Ελληνικά στα μειονοτικά σχολεία ήταν αυτά που ζήτησαν οι κάτι του πομακοχωρίου Δημάριο που επισκέφτηκε την Παρασκευή το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Κ. Σιφουνάκη.
Το διαδίκτυο, η τηλεόραση, ο μαρασμός της αγροτικής ζωής, η έλλειψη προϋποθέσεων για την ανάδειξη της κτηνοτροφίας, τα λιγοστά μεροκάματα των οικοδόμων και περισσότερα Ελληνικά στα μειονοτικά σχολεία ήταν αυτά που ζήτησαν οι κάτι του πομακοχωρίου Δημάριο που επισκέφτηκε την Παρασκευή το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Κ. Σιφουνάκη.
Τον υποδέχτηκαν στο χωριό οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, Τσετίν Μάντατζη ο μειονοτικός βουλευτής Ροδόπης Χατζηοσμάν Αχμέτ , ο δήμαρχος Μύκης Τσουκάλ Μουσταφά, Τοπείρου Αβδήρων και πολίτες κάτοικοι του χωριού.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το σχολείο, μπήκε στο τζαμί και ακολούθως στο καφενείο του χωριού συνομίλησε με παράγοντες και πολίτες.
Δήμαρχος Μύκης
Ο κ. Τσουκάλ αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την επίσκεψή του αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος του και κυρίως στην μονοκαλλιέργεια του μπασμά όπου και πρέπει να υποστηριχθούν εναλλακτικές καλλιέργειες, η κτηνοτροφία, ο αγροτουρισμός και ζήτησε όλοι οι φορείς να σταθούν δίπλα στα προβλήματα τους και αυτοί με την σειρά τους θα είναι δίπλα τους.
Ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος κ. Δουλγκέρ αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση λέγοντας ότι συμβάλλει και η παραπληροφόρηση παράλληλα δε έριξε τα “καρφιά” του στους παρόντες βουλευτές τους οποίους κατηγόρησε για κλειστές πόρτες και κλειστά τηλέφωνα. Τόνισε δε ότι ο λαός έχει πολλά παράπονα και αν, σαν ΠΑΣΟΚ, δεν κάνουν κάτι θα τους χάσουν.
Ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα κοινωνικής μέριμνας Ουζούν Ιρφάν ανέφερε ότι λόγω της έλλειψης εργασίας πολλοί οικοδόμοι που κατάγονται από την περιοχή του Δημαρίου θα μείνουν ανασφάλιστοι λόγω της έλλειψης ενσήμων.
Ο Ομέρ Ταχήρ γραμματέας της νεολαίας Πασοκ Σμύνθης και του πολιτιστικού συλλόγου ανέφερε το οξύ πρόβλημα αθλητικών εγκαταστάσεων στα γύρω χωριά και τον δύσκολο τρόπο να αποκτηθεί μία άδεια οικοδομής λόγω έλλειψης συμβολαίων των ακινήτων καθώς επίσης όσες από τις άδειες οικοδομής αποκτώνται δεν μπορεί να κοστίζουν όσο στην Ξάνθη.
Να γίνουν ενέργειες να προστατευθεί η ποικιλία μπασμά σαν ένα προϊόν τοπικό. Παράλληλα ζήτησε να αποχαρακτηριστούν από το δασαρχείο περιοχές που πρόκειται να γίνουν γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Αναφερόμενος στον κάθετο άξονα είπε ότι λείπουν μερικά χιλιόμετρα δρόμος για να ενωθούν με την Βουλαγαρία στο ύψος του Δημαρίου με δεδομένο ότι οι Βούλγαροι ήδη έχουν φτάσει από την δική τους πλευρά μέχρι τα Βουλγαροελληνικά σύνορα.
Στην συνέχεια πείρε τον λόγο ο Ντελή Γιουσούφ επί σειρά ετών κοινοτάρχης και νομαρχιακός σύμβουλος, ανέφερε ότι το κοντινότερο γήπεδο βρίσκεται στην Κοτύλη και είναι μακριά από το χωριό. Παρουσιάζονται προβλήματα στην αδειοδότηση τζαμιών. Ζήτησε επίσης να παραγραφούν τα πρόστιμα σε δασκάλους ΕΠΑΘΙΤΕΣ οι οποίοι παρανόμησαν σχετικά με το ωρολόγιο πρόγραμμα και δίδασκαν περισσότερες από τις προβλεπόμενες ώρες θρησκευτικά. Ο κ. Γιουσούφ παρέλειψε να αναφέρει στον πρωθυπουργό όμως γιατί και κάτω από ποιες αιτίες παρανόμησαν. Και επίσης ζήτησε στα νοσοκομεία της περιοχής να προβλεφθεί χώρος για τους μουσουλμάνους ασθενής οι οποίοι θα μπορούν να τελέσουν την προσευχή τους.
Ο γνωστός δημοσιογράφος της τουρκόφωνης εφημερίδας και “γκιουροφάγος” κ. Ντεντέ χωρίς λεονταρισμούς αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής.
Ο επιχειρηματίας Αλή Μουμίν της γνωστής επιχείρησης μαρμάρων ζήτησε να λειτουργήσουν λατομία στην περιοχή, επίσης ανέφερε το δύσκολο σημείο που έφτασε το επιχειρείν στην χώρα μας λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Για το ΤΕΜΠΜΕ είπε να σταματήσουν προσωρινά οι δόσεις, όσων έκαναν χρήση.
Ο κ. Τσετίν κατά την προσφιλή του τακτική έθεσε θέμα τζαμιών όπως αυτό της Μύκης κατηγορώντας την γραφειοκρατία χωρίς όμως να αναφέρει κάτι για την νομιμότητα ή αν είναι φυσιολογική η ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου τεμένους και από ποιους χρηματοδοτείτε υπενθυμίζοντας έμμεσα στον πρωθυπουργό πώς το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα στην Ξάνθη χάρις στην μειονότητα και αυτό σημαίνει ότι και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταθεί δίπλα της.
Απολογούμενος ανέφερε ότι καμιά φορά οι βουλευτές δεν απαντούν στα τηλέφωνα.
Στην συνέχεια ο κ. Σιφουνάκης ξεκαθάρισε ότι χωρίς συμβόλαια δεν μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες βάση του νόμου και αναφερόμενος στον κάθετο άξονα είπε ότι είναι προγραμματισμένος οδικός άξονας Ξάνθη – Σμύνθη
Ακολούθως ο κ. Ξυνίδης ανέφερε ότι το πρόβλημα της γραφειοκρατίας είναι στην Περιφέρεια επί 100 απ ότι στο κέντρο. Όμως ο κόσμος βλέπει το έργο τους και την προσπάθεια και το καταλαβαίνει και όταν υλοποιηθεί στο έπακρο ο Καλλικράτης θα αλλάξουνε πολλά πράγματα.
Ο κ. Σώκος τόνισε για το θέμα της αδειοδότησης των τζαμιών ότι ναι θα βοηθήσει να γίνουν σαν Κρατική Περιφέρεια και στέλνοντας μήνυμα εντός της χώρας αλλά και αλλού είπε ότι δεν θα δεχτεί υπερβάσεις τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να χτίζονται τζαμιά με παρεμβάσεις τρίτων και παραβάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά.
“Δεν θα επιτρέψω υπερβάλλοντα ζήλο” στην συνέχεια είπε ότι σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες θα επιτραπούν στις παρυφές των χωριών έργα με αθλητικές δραστηριότητες. Στην συνέχεια τόνισε ότι στα Σχέδια Βελτίωσης επιτρέπονται ειδικές παρεμβάσεις για τα ορεινά χωριά και όσο για την ηλεκτροδότηση των σταυλικών τους εγκαταστάσεων θα μεριμνήσουν να προβλέπονται ηλεκτροδοτήσεις μέσα από τα Σ.Β. τονίζοντας ότι για τις Θέρμες υπάρχουν καλές προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Γ. Παπανδρέου
Τέλος παίρνοντας τον λόγο ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι δουλειά του να λύση τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας αλλά με αυτή την συζήτηση βλέπει που “κολλάει” το πράγμα για να επιβεβαιώσει στην συνέχεια ο η γραφειοκρατία είναι δυνάστης και του Ελληνικού αλλά και του Χριστιανικού πληθυσμού. “Θέλουμε για όλους ισονομία και ισοπολιτεία. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε αυτές τις αντιλήψεις και αυτό το πιστεύουμε”.
Στην συνέχεια ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει το διαδίκτυο στην Περιοχή κάνοντας λόγο για το ψηφιακό σχολείο και συμπλήρωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτό το θέμα.
Για το θέμα της ΕΠΑΘ είπε ότι θα ενταχθεί στις κατευθύνσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και οι δάσκαλοι που θα βγαίνουν να υπηρετούν στις μειονοτικές περιοχές. “Θα δούμε το θέμα της στήριξης της μητρικής γλώσσας λεπτομερώς”. Στο θέμα των προφορικών εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης είπε ότι θα το μελετήσουν τα αρμόδια Υπουργεία.
Επίσης ανέφερε ότι θα υπάρξει δυνατότητα να προσληφθούν τουρκομαθείς υπάλληλοι στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες που δεν γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Επίσης τόνισε ότι για τις εκλογές των βακούφικων επιτροπών είναι ένα θέμα του γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος που ήδη έχει ψηφισθεί.
Σχετικά με την εκλογή των μουφτήδων είπε ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα και θα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν πολλά πράγματα όπως της σαρίας κ.λ.π.
Τέλος ο κ. Πρωθυπουργός ο οποίος ήρθε στο Δημάριο με καθυστέρηση δύο τουλάχιστον ορών, πήγε οδικώς στον προορισμό του και παραβρέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ