Αυξημένοι οι έλεγχοι τώρα το καλοκαίρι

Στην καρδιά του καλοκαιριού και το Υπολιμεναρχείο του Πόρτο Λάγος βρίσκεται επί ποδός για να ανταποκριθεί στις αυξημένες του για την εποχή υποχρεώσεις. Οι λιμενικοί με τις καθημερινές τους περιπολίες ελέγχουν για την εφαρμογή και τήρηση των κανόνων προστασίας των λουομένων και της κίνησης των ταχύπλοων σκαφών στο θαλάσσιο χώρο και δη κοντά στις ακτές.

Στην καρδιά του καλοκαιριού και το Υπολιμεναρχείο του Πόρτο Λάγος βρίσκεται επί ποδός για να ανταποκριθεί στις αυξημένες του  για την εποχή υποχρεώσεις. Οι λιμενικοί με τις καθημερινές τους περιπολίες  ελέγχουν για την εφαρμογή και τήρηση των κανόνων προστασίας των λουομένων και της κίνησης των ταχύπλοων σκαφών στο θαλάσσιο χώρο και δη κοντά στις ακτές.

 Ο Λιμενάρχης του Πόρτο Λάγος, κ. Δημήτρης Συμεωνίδης απαντώντας στο ερώτημα για το αν με τη δύναμη που διαθέτει μπορεί η υπηρεσία του να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις λόγω και τις θερινής περιόδου, επεσήμανε πως ουσιαστικό πρόβλημα δεν υπάρχει.


 “Ευτυχώς μέχρι σήμερα η δύναμη του Υπολιμεναρχείου είναι αρκετά κοντά στην οργανική. Δηλαδή ουσιαστικά η οργανική μας σύνθεση είναι καλυμμένη αυτή τη στιγμή. Συνεπώς δεν έχουμε προβλήματα. Βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο. Ομοίως συμβαίνει και με τους λιμενικούς σταθμούς της δικαιοδοσίας μας, που είναι το Φανάρι και ο Λιμενικός Σταθμός Αβδήρων”.


 Τα 23 άτομα που στελεχώνουν το Υπολιμεναρχείο και τους δυο Λιμενικούς Σταθμούς ξεκινούν πέρα από τους περιοδικούς ελέγχους και περιπολίες και έκτακτους ελέγχους με έμφαση κυρίως στις ακτές, τους λουόμενους και τα ταχύπλοα σκάφη, που τώρα παρουσιάζουν συχνότερη κυκλοφορία από ότι τον υπόλοιπο χρόνο.


 Με τα δυο πλωτά σκάφη που διαθέτει η υπηρεσία, το ένα στο Πόρτο Λάγος και το άλλο στο Λιμενικό Σταθμό των Αβδήρων, οι Λιμενικοί είναι πανέτοιμοι να ανταποκριθούν σε όποια κλήση δεχθούν άμεσα στα όρια ευθύνης που έχουν, όπως σημείωσε ο Λιμενάρχης Λάγος. Προσθέτοντας “μπορούμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε συμβάντα πνιγμών, έρευνας και διάσωσης και άλλα έκτακτα περιστατικά. Και φυσικά έχουμε αρωγό στο έργο μας και την εθελοντική δράση και όποτε κριθεί αναγκαίο ενεργοποιούμε και το δίκτυο των εθελοντών, όπως είναι οι αλιείς και ιδιοκτήτες σκαφών”.


 Αν και ευτυχώς σπανίζουν τα δυσάρεστα περιστατικά , ωστόσο ο Λιμενάρχης  του Πόρτο Λάγος, Δημήτρης Συμεωνίδης εφιστά  την προσοχή των λουομένων στην τήρηση των μέτρων προστασίας τους όταν βρίσκονται στη θάλασσα.


 “Θα πρέπει να συμβουλεύσουμε τους λουόμενους να τηρούν τις αποστάσεις, να πλαισιώνονται  μέσα στα όρια των πλωτήρων που έχουν οριοθετήσει οι εκμισθωτές των πλαζ και να μην απομακρύνονται  έξω από αυτούς. Να τηρούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, τα οποία θα  πρέπει αναγράφονται και σε πινακίδες από τον κάθε εκμισθωτή των πλαζ.


 Όσο για τους χειριστές των ταχύπλοων σκαφών θα πρέπει και αυτοί να τηρούν τις αποστάσεις, τις οποίες ορίζει ο κανονισμός, ο αριθ. 20 Γενικός Κανονισμός Λιμένα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα εντός της θαλάσσιας περιοχής που δραστηριοποιούνται”.


 Στο μεταξύ ερωτηθείς για το αν κατά τη διάρκεια των περιπολιών των Λιμενικών στη θαλάσσια περιοχή ευθύνης του Υπολιμεναρχείου Λάγος, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κάποιο περιστατικό μεταφοράς λαθρομεταναστών, ο κ. Συμεωνίδης απάντησε αρνητικά. “Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε περιστατικά λαθρομετανάστευσης,  τουλάχιστον δια θαλάσσης. Ίσως είναι η μορφολογία της περιοχής, έχουμε πολύ χαμηλά βάθη”.  


 Επίσης ενδελεχής είναι και ο έλεγχος και στα εμπορικά πλοία που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος, τόσο πριν τον κατάπλου, όσο και με τον απόπλου.


 Μέχρι στιγμής  λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία σε μηδενική βάση βρίσκεται το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης  για τους λιμενικούς του Υπολιμεναρχείου του Πόρτο Λάγος.


 Βέβαια “αυτό δε σημαίνει ότι εγγυόμαστε ότι δε θα έχουμε αύριο ή μεθαύριο, τον άλλο μήνα  ή μέσα σε ένα χρόνο” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Συμεωνίδης.


 Πάντως ο Λιμενάρχης του Πόρτο Λάγος, Δημήτρης Συμεωνίδης αν και χαρακτηρίζει γενικά ήσυχο, από άποψη περιστατικών, το Υπολιμεναρχείο Λάγος , ωστόσο τονίζει ότι  αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει εγρήγορση της υπηρεσίας.


 “Δε σημαίνει ότι δεν επαγρυπνούμε ή δεν αξιοποιούμε τυχόν πληροφορίες, αστυνομεύουμε κλπ. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με τα επιχειρησιακά μέσα που διαθέτουμε, με το προσωπικό που έχουμε  προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες της αστυνόμευσης και της εξυπηρέτησης των πολιτών”.


 Τέλος αξίζει να σημειωθεί πώς σχεδόν κάθε καλοκαίρι, παρόλο που αυξάνονται οι υποχρεώσεις του Υπολιμεναρχείου του Πόρτο Λάγος μειώνεται κατά δυο ή και περισσότερα άτομα η δύναμή του, καθώς καλείται να δεχτεί τις αποσπάσεις ανδρών του κυρίως σε νησιωτικές περιοχές προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που παρουσιάζονται σε τουριστικές περιοχές με πολύ μεγαλύτερη κίνηση από ότι στη δική μας περιοχή.


 

Δέσποινα Γκούμα

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button