“Σαν τον Έλληνα ουδείς…..”

Σαν τον Έλληνα κανείς….. Δείτε τον ως πολιτικό, πώς συμπεριφέρεται …..ευγενικός, εργατικός, αδιάφθορος, οραματιστής και ιδεαλιστής, πάνω από όλα βάζει το κοινό συμφέρον και φυσικά λίγα…θα ….και πολλά….έργα…. Ο πολιτικός πολιτισμός είναι σήμα κατατεθέν του….. Οι Έλληνες πολιτικοί, όλων των βαθμίδων και κατηγοριών, υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι κ.α. έχουν δώσει εξετάσεις και έχουν πάρει πιστοποίηση ποιότητας….διαθέτουν…ISO.

Σαν τον Έλληνα κανείς…..


Δείτε τον ως πολιτικό, πώς συμπεριφέρεται …..ευγενικός, εργατικός, αδιάφθορος, οραματιστής και ιδεαλιστής, πάνω από όλα βάζει το κοινό συμφέρον και φυσικά λίγα…θα ….και πολλά….έργα….


Ο πολιτικός πολιτισμός είναι σήμα κατατεθέν του…..


Οι Έλληνες πολιτικοί, όλων των βαθμίδων και κατηγοριών, υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι κ.α. έχουν δώσει εξετάσεις και έχουν πάρει πιστοποίηση ποιότητας….διαθέτουν…ISO.


Για αυτό και ….βλέπετε πλέον στα τηλεοπτικά παράθυρα των ειδήσεων ευγενικές συμπεριφορές και κοσμικούς διαλόγους….


Πέρασαν οι εποχές που ο ένας υπουργός τραβούσε το χαλί κάτω από τα πόδια του άλλου….


Ούτε και θα δείτε πισώπλατα μαχαιρώματα και χτυπήματα κάτω από τη μέση των βουλευτών, είτε βρίσκονται στον ίδιο στον ίδιο χώρο, είτε σε αντίπαλα κομματικά στρατόπεδα……


Δείτε τους τοπικούς μας πολιτικούς άρχοντες και θα καταλάβετε τι εννοώ….


Όπως καλά θα καταλάβατε, μια πλακίτσα είπα να κάνω ……


Ίσως τα παραπάνω να συνέβαιναν στη χώρα του Ποτέ-Ποτέ…..


 



Δείτε τον Έλληνα ως επιχειρηματία…..


Μίλησε του για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη και εκείνος θα προσανατολιστεί  σε περιορισμό θέσεων εργασίας, μείωση των λειτουργικών τους εξόδων και αναζήτηση τριτοκοσμικών χωρών για να μεταφέρει τις επενδύσεις του….


Ο δικός του τόπος είναι ασύμφορος για τα σχέδιά του….


Και φυσικά για όλα φταίνε το γραφειοκρατικό σύστημα, η υψηλή φορολογία και τα ακριβά, σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, ντόπια εργατικά χέρια….


Θα αποτελούσε βέβαια χάσιμο φαιάς ουσίας να του μιλήσεις και για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας…..


Ως επαγγελματία πάλι, η κουτοπονηριά είναι κύριο χαρακτηριστικό του…..


Καλείς έναν υδραυλικό να σου φτιάξει  τη βρύση που στάζει και αυτός αλλάζει όλο το σύστημα, αν και δεν είναι απαραίτητο…..


Και όταν έρχεται η ώρα της λυπητερής, τότε σκέφτεσαι γιατί σώνει και καλά θέλεις να στείλεις το παιδί σου στο πανεπιστήμιο και δεν τον κάνεις υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο για να λύσει το επαγγελματικό του μέλλον και να θησαυρίσει……


 



Αν δούμε τον Έλληνα ως εργαζόμενο, θα πρέπει να παραδεχτούμε, λαμβάνοντας υπόψη τις κατά καιρούς έρευνες του Ευρωβαρόμετρο, πως είναι ο πιο σκληρά ευρωπαίος εργαζόμενος πολίτης…..


Σχεδόν όλοι θα κλείνουμε συναινετικά το κεφάλι, αν σκεφτούμε τους εργαζόμενους  στον ιδιωτικό τομέα…..


Γιατί αν ο νους και ο συλλογισμός μας ταξιδέψει στο δημόσιο υπάλληλο που επισκεφθήκαμε χθες, μάλλον θα μειδιάσουμε αν τον χαρακτηρίζαμε σκληρά εργαζόμενο Έλληνα…..


Μπορεί ο πρωθυπουργός να τους είχε χαρακτηρίσει κάποτε υπηρέτες του λαού, όμως μάλλον προς αφεντάδες ταιριάζουν….


Τι και αν εσύ επείγεσαι και θέλεις αυθημερόν να λάβεις το χ έγγραφο, σύμφωνα όμως με τον αρμόδιο υπάλληλο της υπηρεσίας, τι να βιαζόμαστε  τώρα….αύριο θα λείπει….οπότε από Δευτέρα….


 



Αν πάλι κρίνουμε τον Έλληνα ως πολίτη, τότε αυτό που τον διακρίνει  είναι ο “ωχαδελφισμός” του…..


Φωνάζει, διαμαρτύρεται , καταγγέλλει, αλλά ένα χεράκι δε λέει να βάλει  για να αλλάξει κάπως προς το καλύτερο η κατάσταση….


Διαμαρτύρεται για την καθαριότητα στη γειτονιά του και για τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν από τους κάδους, όμως όταν έρχεται η ώρα να πετάξει και τα δικά του σκουπίδια τα αφήνει και αυτός έξω από τον κάδο……


Παραπονιέται πως δεν έχει πράσινο η γειτονιά του, όμως δεν κάνει την απλή κίνηση να φυτέψει ένα δενδράκι έξω από το σπίτι του…..


Αφήστε που αν πάει η ίδια η υπηρεσία Πρασίνου και φυτέψει κάποιο δέντρο έξω από το κατάστημά του, εκείνος θα βγει και θα διαμαρτυρηθεί γιατί θα του κλείσει τη θέα, αλλά και γιατί μετά πώς θα παρκάρει το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο…..


Διαμαρτύρεται για το κυκλοφοριακό και όμως για να αγοράσει ακόμη και τσιγάρα πηγαίνει στον περιπτερά με το Ι.Χ. του…..


Το μυστικό του  στο να περνά καλά, είναι να περιμένει από τους άλλους να δώσουν τη λύση ακόμη και στα δικά του προβλήματα…..


Όταν όμως ανήκει στην κατηγορία των προνομιούχων, τότε κοιτά μόνο τον εαυτούλης του να περνά καλά και ποιος νοιάζεται για τους άλλους……


Η ισχύς εν τη ενώσει μόνο όταν κινδυνεύει η βολή του …..


Και φυσικά υπάρχουν χίλια μύρια άλλα παραδείγματα που να αποδεικνύουν πως….  …..σαν τον Έλληνα, ουδείς……ακόμη και στο σβήσιμο του τσιγάρου…..


Αλλά αρκετά γιατί στο τέλος θα τον ματιάσουμε …..και μετά με τι δυνάμεις θα βοηθήσει να πάει ο τόπος του μπροστά….;


   



Σχετικά Άρθρα

Back to top button