«Τα μυστικά των άλλων»

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013, στις 19:30, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Πυργελή» και τις εκδόσεις «Αρμός» παρουσιάζει στον πολιτιστικό πολυχώρο της καπναποθήκης «Π», το νέο βιβλίο του ψυχίατρου-ψυχοθεραπευτή Ιάκωβου Μαρτίδη με τίτλο

 

 

«Τα μυστικά των άλλων»

 

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013, στις 19:30, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Πυργελή» και τις εκδόσεις «Αρμός» παρουσιάζει στον πολιτιστικό πολυχώρο της καπναποθήκης «Π», το νέο βιβλίο του ψυχίατρου-ψυχοθεραπευτή Ιάκωβου Μαρτίδη με τίτλο

 

 

«Τα μυστικά των άλλων»

 

Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει στερημένος από υλικά αγαθά! Δεν μπορεί όμως να ζήσει χωρίς νόημα! Και ο άνθρωπος συγκρούεται ανάμεσα στη θέληση για ζωή με νόημα και στο ανυπόφορο βάρος της υπάρξεως που προέρχεται από την ανυπαρξία νοήματος και λόγου ζωής.

 

Δύσκολο πράγμα να είναι κανείς τυφλός. Ακόμη πιο δύσκολο όμως  είναι να έχει κανείς όραση και να μην έχει όραμα! … ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να μην δεσμεύεται από την φύση του, από τις αναπηρίες του και γενικότερα από το όποιο τραυματικό παρελθόν. 

 

…το «είναι»  αργοπεθαίνει βασανιστικά μέσα στους εναγκαλισμούς του «φαίνεσθαι», και του «κατέχειν» … δημιουργούμε μια εικονική ζωή, όπου η κυριαρχία της εικόνας επί της ζωής, μάς οδηγεί στο να έχουμε ανάγκη θεατές  για να μας χειροκροτήσουν. Και αυτό μας ωθεί σε αναρίθμητους συμβιβασμούς προκειμένου να εισπράξουμε το χειροκρότημα. 

 

… Πέρα από την σιλικόνη που πετρώνει στήθη, μάγουλα και χείλη, υπάρχει και η ψυχολογική σιλικόνη που  παγώνει καρδιές, χαμόγελα και  λόγια… Φοβόμαστε τις πτώσεις, όχι όμως τις εκπτώσεις στην ζωή μας! Φοβόμαστε τον θάνατο, αλλά εξακολουθούμε ανυποψίαστοι να σκοτώνουμε τις ώρες μας καθημερινά!

 

…Η συνειδητή μετατροπή της ανάγκης της σχέσης σε επιθυμία της σχέσης με τον άλλον, κάνει τη μεγάλη διαφορά. «Σε αγαπώ και επειδή σε αγαπώ σε έχω ανάγκη». Η ζωή είναι το επί πλέον της αγάπης.  Δηλαδή αρχίζεις ουσιαστικά να ζεις, μόνον όταν αγαπάς και στο μέτρο που αγαπάς.

 

Ο Ιάκωβος Μαρτίδης πέρασε με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Τελείωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική.

Εργάζεται στην Δράμα ως ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και οικογενειακός σύμβουλος.

Από το 1993 διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια, που στόχο έχουν την  αυτογνωσία του συμμετέχοντος,  την καλλιέργεια της εσωτερικής πληρότητας και την ανάδειξη του βιώματος  του ευ ζην. 

 

Από το 2012 διοργανώνει διήμερα σεμινάρια οικοψυχολογίας όπου η επαφή με τη αναζωογονητική δύναμη της φύσης, η βόλτα στη θάλασσα, το ηλιοβασίλεμα στο βουνό, η ήπια γυμναστική, συνδεόμενα αρμονικά με βιωματικά «μαθήματα» ψυχολογίας, ηρεμούν την ψυχή, αναδεικνύουν τη χαρά και βοηθούν τον συμμετέχοντα να βρει την αληθινή του ταυτότητα, δημιουργώντας μια ισορροπημένη προσωπικότητα και υγιείς

σχέσεις με τους άλλους. 

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

 

  • π. Σοφρώνιος Γκουτζίνης,  καθηγητής στην Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.
  • Παγώνα Διούδη , Ψυχολόγος Υγείας (Μsc), Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ενημέρωσης και Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Ν. Ξάνθης
  • Ιάκωβος Μαρτίδης, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής και Οικογενειακός σύμβουλος

 

Συντονίζει ο δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

 

Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button