ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Οι επαγγελματίες – βιοτέχνες – έμποροι (ΕΒΕ) του νομού μας αποφάνθηκαν είτε υποστηρίζοντας και ψηφίζοντας κάποιο συνδυασμό, είτε με την εσκεμμένη ή με τη ρίψη λευκού, είτε με την πλήρη αδιαφορία συμμετοχής, ότι κανένας από τους τρεις κατερχόμενους συνδυασμούς δεν μπορεί να έχει τη απόλυτη πλειοψηφία, για να καθορίσει τα του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Είναι σαφές ότι η αποχή χαρακτηρίζει τη γενική πλέον αντίληψη όχι μόνο των ιδιωτών επιτηδευματιών και μικρο-επιχειρηματιών, αλλά όλων των εργαζομένων της χώρας, ως προς την στάση τους στη λειτουργία των θεσμών και του πολιτι

Οι επαγγελματίες – βιοτέχνες – έμποροι (ΕΒΕ) του νομού μας αποφάνθηκαν είτε υποστηρίζοντας και ψηφίζοντας κάποιο συνδυασμό, είτε με την εσκεμμένη ή με τη ρίψη λευκού, είτε με την πλήρη αδιαφορία συμμετοχής, ότι κανένας από τους τρεις κατερχόμενους συνδυασμούς δεν μπορεί να έχει τη απόλυτη πλειοψηφία, για να καθορίσει τα του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Είναι σαφές ότι η αποχή χαρακτηρίζει τη γενική πλέον αντίληψη όχι μόνο των ιδιωτών επιτηδευματιών και μικρο-επιχειρηματιών, αλλά όλων των εργαζομένων της χώρας, ως προς την στάση τους στη λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού μας συστήματος κάθε επιπέδου.

Η μεγάλη επιτυχία του συνδυασμού Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση (Σωτήρης Τσιακίρογλου) που πέτυχε ποσοστό 33,6% κατεβαίνοντας για πρώτη φορά στις εκλογές και ερχόμενος δεύτερος, αρκετά κοντά στο ποσοστό του γαλάζιου υποψηφίου Στέλιου Μωραΐτη (40,5%) και πολύ υψηλότερο από το συνδυασμό της μέχρι τώρα μοναδικής αντιπολίτευσης στο ΔΣ του Επιμελητηρίου Γιάννη Αθανασιάδη (25,9%), δεν επισκιάζει το γεγονός ότι ψήφισε τελικά μόνο το 1/3 των τακτοποιημένων ταμιακά μελών, όπερ σημαίνει ότι η πλειοψηφία των 2/3 έχει απογοητευτεί ή το λιγότερο δε συγκινείται από τις πρακτικές λειτουργίας του Επιμελητηρίου. Διότι δεν προσήλθαν τελικά να ψηφίσουν 3.403 μέλη που πληρώνουν ανελλιπώς τη συνδρομή τους, οι περισσότεροι για πάνω από 15 χρόνια! Αυτό κάτι λέει.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κανείς τους δεν ενδιαφέρονται για την ύπαρξη και τη δράση του Επιμελητηρίου. Εκατοντάδες ήταν οι μέτοχοι και τα διευθυντικά στελέχη των εταιριών που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, διότι καθυστέρησαν την αποστολή της δήλωσης που έπρεπε ως εταιρίες να υποβάλουν. Πάρα πολλοί, όμως, εκδήλωσαν με τη στάση της αποχής, την απέχθειά τους για τα τεκταινόμενα κατά τα τελευταία χρόνια 20 χρόνια, στο συμβουλευτικό αυτό θεσμό της Πολιτείας. Ας ελπίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό δε θα γενικευτεί σε όλη τη χώρα και η αποχή από τα κοινά δε θα χαρακτηρίσει το σύγχρονο Έλληνα ως “πολιτικό όν”.

 Πάντως, επειδή 565 μέλη ψήφισαν έναν πραγματικά ανεξάρτητο από κομματικές ποδηγετήσεις, πολυσυλλεκτικό συνδυασμό που κατέβηκε με αξιοπρέπεια, και όπως χαρακτηριστικά λέει ο Πρόεδρός του “δίνοντας ένα ωραίο αγώνα”, προκύπτει ότι δεν χάθηκε κάθε ελπίδα. 

Υπό τις παραπάνω συνθήκες είναι σκόπιμο να αποφασίσει ο συνδυασμός και ο Πρόεδρός του Σωτήρης Τσιακίρογλου πώς θα χειριστεί την προώθηση των 13 + 1 θέσεων που έχουν αποφασιστεί στις συνάξεις του με απόλυτη ομοφωνία, στη βάση των τελευταίων επεξεργασιών της Ομοσπονδίας ΕΒΕ.

Επαναλαμβάνουμε συνεκτικά τις 12 θέσεις μας (με ορισμένες παραπομπές στο τέλος) που μόνο στη βάση τους θα μπορούσε να προκύψει οποιαδήποτε συμφωνία σχηματισμού 5μελούς Διοικητικής Επιτροπής:

1. Σημαντική μείωση της εισφοράς μελών λόγω οικονομικής κρίσης και δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοηθείας για τα μέλη του ΕΒΕ (με ένα μέρος των χρημάτων από τις εισφορές).

2.  Δημιουργία Γραφείου Περαίωσης Διαδικασιών Συνταξιοδότησης.

3.  Δημιουργία Γραφείου έγκαιρης Ενημέρωσης των μελών με αποστολή sms, email, fax (για προκηρύξεις, διαγωνισμούς, ευρωπαϊκά προγράμματα, προμήθειες, κλπ).

4.  Δημιουργία διαδικτυακού κόμβου για το Επιμελητήριο και τα μέλη του.

5.  Αποστολή των πιστοποιητικών στην έδρα της επιχείρησης.

6.   Ενέργειες για την απόδοση του 12% στις επιχειρήσεις.*

7.   Άμεση δράση για υποστήριξη δημιουργίας Επιχειρηματικού – Βιοτεχνικού Πάρκου και Clusters (συστάδες συνεργαζόμενων επιχειρήσεων).*

8.   Δημιουργία δικτύων προώθησης τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.

9.   Βήμα συνεργασίας του ΕΒΕ με τα τοπικά σωματεία για αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων κάθε κλάδου.

10. Λήψη πρακτικών μέτρων για την πάταξη του παραεμπορίου.*

11. Ευρεία διαβούλευση στο θέμα της δημιουργίας ΕΟΖ (Ειδικής ή Ελεύθερης Επιχειρηματικής Ζώνης).*

12. Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α΄ & Β΄ βαθμού και το Πανεπιστήμιο για την επίλυση θεμάτων όπως κυκλοφοριακό, διευκόλυνση των ΑΜΕΑ, Παλιά Πόλη, τουριστική προβολή κλπ).    

Η επιπλέον + 1 θέση μας είναι προφανώς η εκλογή στο Προεδρείο του Επιμελητηρίου του Προέδρου της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης, η οποία τα τελευταία χρόνια απέδειξε, ότι με ελάχιστα οικονομικά μέσα, κατάφερε να επεξεργαστεί και να προωθήσει θέσεις που το Επιμελητήριο δεν μπόρεσε ούτε καν να προσεγγίσει.

Η αλλαγή του θεσμού, προϋποθέτει την αλλαγή των βασικών προσώπων στη διοίκηση: Οι θεσμοί δεν είναι απρόσωπες, μηχανικές και αυτόματες λειτουργίες. Τους αναδεικνύουν ή τους απαξιώνουν οι άνθρωποι που τους εκπροσωπούν.

Βεβαίως ο στόχος του συνδυασμού μας δεν είναι μόνο η αλλαγή των προσώπων και των πρακτικών στείρων αντιπαραθέσεων προς όφελος αλλότριων δυνάμεων και συμφερόντων, αλλά η αλλαγή των ακολουθούμενων πρακτικών κατά την εκπροσώπηση των συμφερόντων της ευρείας τάξης των επαγγελματοβιοτεχνών και του ελληνικού “επιχειρείν” γενικότερα.

Για να γίνει ξεκάθαρο, θεωρούμε ότι θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον των ΕΒΕ του τόπου μας, να συναινέσουμε σε οποιασδήποτε μορφής συνδιαχείριση των υποθέσεων τους, αντιγράφοντας το φαιο-πρασινο-γάλαζο κυβερνητικό σχήμα. Καμία κομματική ή άλλη σκοπιμότητα δεν είναι δυνατόν να μας οδηγήσει σε παρέκκλιση από τους συγκεκριμένους στόχους που θέσαμε (βλ. πιο πάνω και στις παραπομπές στο τέλος).

Υποστηρίζοντας πως ο συνδυασμός μας είναι σε θέση να επιβάλει άμεσες λύσεις, ζητούμε την ενεργή στήριξη των μελών που απείχαν ή ψήφισαν για οποιονδήποτε λόγο έναν από τους δύο άλλους συνδυασμούς, αλλά και των εκλεγμένων συναδέλφων μας στο συνδυασμό του κ. Μωραΐτη και στο συνδυασμό του κ. Αθανασιάδη. Θεωρούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να πλαισιώσουμε όλοι οι εκλεγέντες από κάθε συνδυασμό τον κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου και να τον συνδράμουμε με τις εξειδικευμένες γνώσεις μας, ο καθένας στον τομέα του, ώστε να αναλάβει τη μετάλλαξη του συμβουλευτικού αυτού θεσμού, από ένα απαξιωμένης λειτουργίας μηχανισμό σε ένα όργανο διεκδικήσεων και επίλυσης των πάμπολλων φλεγόντων προβλημάτων μας.

 

9/12/2011 –  Αντώνης Κοσμίδης, 

μέλος του νέου ΔΣ  με το συνδυασμό

Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση

 

* Παραπομπές

Στο 1: Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για την οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζει τον μικρομεσαίο επαγγελματοβιοτέχνη σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που για τους γνωστούς λόγους εμφανίζεται υπεροξυμένη στη χώρα μας, και να του ζητάμε να καταβάλει υποχρεωτικές εισφορές στο Επιμελητήριο, ώστε να συνεχίζει να είναι μέλος και να έχει δικαίωμα συμμετοχής στο θεσμό. Αντιθέτως, το Επιμελητήριο θα πρέπει να επεξεργαστεί τρόπους στήριξης των επί σειρά δεκαετιών επιβαρυμένων με συνδρομές συναδέλφων μας που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, είτε παραγράφοντας κάποιες συνδρομές, ενισχύοντάς τους εμπράκτως, είτε βρίσκοντας τρόπους υποστήριξής τους για την αποφυγή της πλήρους καταστροφής και απαξίωσης των επιχειρήσεών τους.

Στο 6: Το 12% έχει ήδη καταντήσει η “πέτρα του Σίσυφου” και οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό αποτελεί πλεονασμό. Έργο διεκδίκησης με τη γροθιά στο τραπέζι χρειάζεται και όχι άρθρα.

Στο 7: Ένα άλλο, όχι λιγότερο σημαντικό θέμα αφορά στην περίπτωση του περιβόητου “ΔΕΡΑΣ”, όπου αφέθηκαν οι βιοπαλαιστές της περιοχής μας επί χρόνια να τρέχουν μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα με τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, ώστε να δημιουργήσουν ένα οργανωμένο Βιοτεχνικό Πάρκο. Στο οποίο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μια σειρά από συλλογικές δράσεις ενίσχυσης των επιτηδευματιών, αντίβαρο στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και στην επέλαση του μονοπωλιακού κεφαλαίου στην αγορά! 

Στο 10: Είναι δυνατόν να καταστρέφεται ο επιχειρηματικός μας κόσμος από την παράνομη εισαγωγή εμπορευμάτων και το Επιμελητήριο επί σειρά ετών να “νίπτει τας χείρας” του; Επειδή η κομπραδόρικη κυβερνητική και κρατική μηχανή έχει επιδοθεί σε ένα όργιο κυνηγητού των μικρο-ΕΒΕ στην περιοχή μας για να εισπράξει με χίλιους δυο τρόπους, όσα χρειάζεται για να παραδώσει στους πάτρωνές της, θα αφήσουμε ανεξέλεγκτο το παραεμπόριο να αλωνίζει στην πόλη, στο βουνό και στον κάμπο της περιοχής μας; 

Στο 11: Βεβαίως και θα πρέπει να αποκρούσουμε την αντίληψη “τα δίνουμε όλα” για τη δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη. Πρώτον διότι θα μπορούσε να σημάνει την καταστροφή για την πλειονότητα των απομεινάντων ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δεύτερο διότι θα μπορούσε να αποτελέσει το νόμιμο τρόπο ξεπουλήματος και των τελευταίων μας κυριαρχικών δικαιωμάτων σε εθνικό έδαφος.

Στο 12: Η Αναπτυξιακή Εταιρία Ξάνθης έχει οδηγηθεί, υπό το βάρος πολλών ανομημάτων που διαπράχθηκαν για τους γνωστούς ρουσφετολογικούς και ψηφοθηρικούς λόγους,  σε διάλυση και αδυναμία λειτουργίας. Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου που συμμετέχει έστω και με ένα μικρό ποσοστό στη διοίκησή της, είναι ανάγκη να επαναλειτουργήσει, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση εγκριθέντων κονδυλίων εκατομμυρίων Ευρώ που διαφορετικά θα χαθούν από τον τόπο μας.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα, ούτε οι Δήμοι με τα διάφορα θεσμικά τους όργανα, ούτε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ούτε τα Υπουργεία να κάνουν σήμερα παιχνίδια στου “κασίδη το κεφάλι”, βλάπτοντας σε τελευταία ανάλυση τον τόπο και τους κατοίκους του.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button