«Πάμε παγκάκι….;»

Κάποτε ο Λάκης Λαζόπουλος με τους δέκα μικρούς του Μήτσους είχε κάνει σλόγκαν το αμίμητο «πάμε πλατεία….;»
Διαχρονική πλέον ρήση μόνο που στην περίπτωσή μας φαντάζει λίγο άκαιρη, καθώς πλατεία προς το παρόν δεν έχουμε, διότι εκτελούνται έργα ανάπλασής της…..
Οπότε για αυτό το καλοκαίρι αποκλείστε το …πάμε πλατεία…..

Κάποτε ο Λάκης Λαζόπουλος με τους δέκα μικρούς του Μήτσους είχε κάνει σλόγκαν το αμίμητο «πάμε πλατεία….;»


Διαχρονική πλέον ρήση μόνο που στην περίπτωσή μας φαντάζει λίγο άκαιρη, καθώς πλατεία  προς το παρόν δεν έχουμε, διότι εκτελούνται έργα ανάπλασής της…..


Οπότε για αυτό το καλοκαίρι αποκλείστε το …πάμε πλατεία…..


Το ….πάμε πλατεία…..βέβαια ισχύει για τη μικρή μας  την πλατεία Ελευθερίας….την πλατεία την οικονομική, τη β΄κατηγορίας, καθώς  μέχρι χθες ήταν το στέκι των συνταξιούχων……


Τώρα λόγω των έργων στη μεγάλη μας πλατεία, αποτελεί πλέον πόλο συγκέντρωσης και νεότερων ηλικιών…..


Μετά από ένα shopping therapy τι το καλύτερο ένα καφεδάκι κάτω από τον παχύ ίσκιο των δέντρων κάποιας πλατείας μικρής ή μεγάλης……..


Και όταν μάλιστα δε πληρώνεις τον καφέ χρυσάφι, τότε ακόμη καλύτερα…..


 


Άλλωστε στην εποχή των ισχνών αγελάδων που διανύουμε, όπου η τσέπη μας με αιματηρές οικονομίες μπορεί να αντέξει μέχρι τέλος του μήνα, υπολογίζουμε όπως είπαμε και τη δεκάρα……


Οπότε και το καφεδάκι που θα πιούμε στα ….τραπεζάκια έξω….το μετράμε και αυτό…..


Και όταν μάλιστα είσαι και οικογενειάρχης και έχεις και παιδιά που σπουδάζουν, ή είναι άνεργα, ή ανήκουν στην τυχερή γενιά των επτακοσίων ευρώ και θα πρέπει να τους τροφοδοτείς οικονομικά, τότε αναζητάς την οικονομικότερη διασκέδαση και αυτή δεν είναι άλλη από μια μπυρίτσα ή μια φραπεδιά με τους φίλους σε κάποια πλατεία……


Από την άλλη οι επιλογές για τους νέους είναι περισσότερες ….


Όσο και να μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ακόμη και τον τρόπο διασκέδασής τους…..


Και τώρα που είναι και καλοκαίρι τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα…..


Εναλλακτική πρόταση για τους νέους μια και δεν υπάρχει πλατεία,  είναι το …..πάμε παγκάκι……;


Και τι εννοώ με αυτό…..;


Αγοράζουν μια μπίρα από το περίπτερο, κάθονται στο απέναντι παγκάκι από κάποιο μπαράκι και πίνουν το ποτό τους…..


Σιγά δηλαδή, τι παραπάνω θα απολάμβαναν αν καθόταν σε τραπέζι του καταστήματος, αφού και τη μουσική τους ακούνε και την παρέα τους έχουν…..


 


Το κυριότερο είναι να τη βγάλουν φθηνά και η τιμή της μπίρας δεν έχει καμιά σχέση με αυτή που την πληρώνουν όταν την παραγγέλνουν στο μπαράκι…..


Οι φοιτητές άλλωστε είναι οι πρώτοι που συνέλαβαν αυτή την ιδέα ….


Πού να φτάσουν τα χρήματα που στέλνει ο μπαμπάς για κάθε βράδυ έξω……


Οι περικοπές άρχισαν με τις  νυχτερινές εξόδους …..Παρασκευοσαββατοκύριακο η επίσημη διασκέδαση, δηλαδή επιδρομή στο μπαράκι της αρεσκείας μας και τις υπόλοιπες ημέρες τη βγάζουν με μπίρα στο χέρι , το λεγόμενο περιπτερόμπιρο σε κάποιο παγκάκι…..


Έτσι λοιπόν η διασκέδαση των νέων βρήκε καινούριο σήμα κατατεθέν το… «περιπτερόμπιρο»…..


Παρέες νέων αντί να κάτσουν στα τραπέζια των καλοκαιρινών μαγαζιών , αγοράζουν την μπίρα από το περίπτερο και την απολαμβάνουν στο πλησιέστερο  παγκάκι ή πεζούλι……


Έτσι ακούν μουσική, βρίσκονται εντός κλίματος , …«κόβουν κίνηση» και το κυριότερο χωρίς να πληρώνουν το ποτό ….χρυσάφι…..


 


Εκτός από τέτοιου τύπου επινοήσεις για φθηνή διασκέδαση, η οικονομική στενότητα αποτυπώνεται πια καθαρά και στη συχνότητα των εξόδων των νέων…..


Το πολύ δυο φορές την εβδομάδα και αν πάλι θέλουν περισσότερες, ε, τότε ακολουθείται και μια άλλη τακτική, καθώς η πενία τέχνας κατεργάζεται……


Μαζεύεται η παρέα στο σπίτι, πίνουν εκεί τα πρώτα τους ποτάκια και συνεχίζουν τη διασκέδασή τους σε κάποιο μπαράκι, μόνο που έχουν ήδη φτάσει στο τσακίρ κέφι, που λέει και ο λαός μας, και έτσι ικανοποιούνται στο ένα ή το πολύ δυο ποτά…..


Σύνθημα η φθηνή και απολαυστική διασκέδαση…..


Αξίζει να σημειωθεί πως το 96% των νέων στην Ευρώπη  έχουν πλήρη επίγνωση της οικονομικής κρίσης και το 65% των νέων ψάχνει πιο συμφέροντες οικονομικά τρόπους να διασκεδάσει…..


Μπορεί οι περισσότεροι να μην έχουν δάνεια στο όνομά τους ή άλλα στόματα να θρέψουν πέρα από το δικό τους, ωστόσο έχουν επίγνωση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους……


Έτσι σκεπτόμενοι τον μπαμπά και τη μαμά , οι φοιτητές, αλλά και το μυθώδες ποσό των 700 ευρώ που παίρνουν οι νέοι που πρωτοεισέρχονται στην αγορά εργασίας, προτείνουν πλέον το …πάμε παγκάκι …με το…. περιπετρόμπιρο στο χέρι…… και άντε και κανένα σουβλάκι-αυτό το αντέχει η τσέπη τους-…..


Γιατί αν η όρεξη ζητήσει ταβερνάκι τότε μάλλον θα πρέπει να γίνει σύσκεψη της παρέας και αν τα οικονομικά το επιτρέψουν θα μπει στο πρόγραμμα για το επόμενο Σαββατοκύριακο…….


 


Και καλά με τους νέους, με όλους τους υπόλοιπους τι γίνεται……;


Αν η οικονομική κρίση μας οδηγήσει σε εκείνο το σημείο να ακούσω  τον μπαμπά να λέει  στη μαμά –συνταξιούχοι  γαρ-  ….πάμε παγκάκι….τότε πράγματι ως χώρα θα είμαστε και  γέλια και  κλάματα …..


Για αυτό ώρα ο από μηχανής θεός να βάλει το χεράκι του…..


Αν και η αλήθεια είναι πως η διασκέδαση του ….παγκακίου με το πασατέμπο στο χέρι….ήταν σύνηθες στην εποχή της γιαγιάς……


Λέτε ο χρόνος να γυρίζει πίσω……;


Για να δούμε τι άλλο θα μας φέρει η κρίση της εθνικής μας οικονομίας, αλλά και της τσέπης μας……

Σχετικά Άρθρα

Back to top button