“ΞΑΝΘΗ, η πόλη με τα χίλια χρώματα”

Ο Δήμος Ξάνθης και κυρίως η πόλη με τα χίλια χρώματα απέκτησε μια σημαντική έκδοση, η όποια πλέον θα αποτελεί την ταυτότητά της και παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους δήμους της χώρας. Η Δημοτική αρχή θέλοντας να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην παρουσίαση της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και να έχει μια επιμελημένη έκδοση, ένα Λεύκωμα που να μπορεί να προσφέρει ως δώρο στους διάφορους επίσημους επισκέπτες της και όχι μόνο, ανέθεσε σε μια ομάδα ανθρώπων την συγγραφή ενός βιβλίου για την Ξάνθη στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Δήμος Ξάνθης και κυρίως η πόλη με τα χίλια χρώματα απέκτησε μια σημαντική έκδοση, η όποια πλέον θα αποτελεί την ταυτότητά της και παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους δήμους της χώρας.


Η Δημοτική αρχή θέλοντας να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην παρουσίαση της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και να έχει μια επιμελημένη έκδοση, ένα Λεύκωμα που να μπορεί να προσφέρει ως δώρο στους διάφορους επίσημους επισκέπτες της και όχι μόνο, ανέθεσε σε μια ομάδα ανθρώπων την συγγραφή ενός βιβλίου για την Ξάνθη στο πέρασμα του χρόνου.


Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια η συλλογική προσπάθεια τριάντα ανθρώπων απέδωσε καρπούς και έτσι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτρη Σταμάτη,  του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιεθωρίου, κ. Παντελεήμονα, του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργου Παυλίδη, Δημάρχων του νομού, Δημοτικών Συμβούλων και πλήθος κόσμου, έγινε  από το Δήμος Ξάνθης και το ΠΑΚΕΘΡΑ η παρουσίαση του βιβλίου στο χώρο Π των Καπναποθηκών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.


Την παρουσίαση  στο κοινό της συγγραφικής προσπάθειας που ήταν απόρροια της μιας συλλογικής εργασίας υπό την επιμέλεια του συγγραφέα Μαυρίδη Δημήτριο ανέλαβαν ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης, ο επιμελητής της έκδοσης, κ. Μαυρίδης, ο Ευάγγελος Χεκίμογλου, συγγραφέας, η Μάρω Γιαννοπούλου Επίκουρος καθηγήτρια του ΔΠΘ, ο Γεώργιος Πατρίκιος Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ, ο Στυλιανός Σκιάς, Πρόεδρος του Δ.Σ. ΠΑΚΕΘΡΑ και Επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, Θεολόγος Καλαϊτζής.


Στην πράγματι επιμελημένη έκδοση καταγράφεται η ιστορία, η αρχιτεκτονική, η πνευματική, η κοινωνική, η καλλιτεχνική και η οικονομική ζωή της πόλης της Ξάνθης. Οι συντελεστές της όλης προσπάθειας φιλοδοξούν το βιβλίο αυτό να αποτελέσει μια έκφραση της πόλης της Ξάνθης από κάθε άποψη, όπως σημείωσε και ο κ. Μαυρίδης Δημήτρης, ο οποίος είχε την επιμέλεια της έκδοσης.


“Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν τριάντα πρόσωπα, τα οποία έχουν ασχοληθεί με την πόλη και ελπίζουμε η έκδοση να μείνει σαν έκφραση της πόλης για πολλά χρόνια”.


Ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους για την όλη πρωτοβουλία αναφέρθηκε στο περιεχόμενα του Λευκώματος, το οποίο μεταξύ άλλων μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζει την ιστορία της Ξάνθης στο πέρασμα του χρόνου, καθώς και στο πρόσωπο που προσέφερε πρώτο την έκδοση αυτή και τα σχόλια που δέχτηκε.


“Ακόμη θέλω να πω ότι πολύ σωστά η ομάδα που επιμελήθηκε το έργο αυτό αναφέρεται και στην προοπτική, στο μέλλον αυτής την πόλης. Θέλω να εκφράσω τις άπειρες ευχαριστίες μου προς το συγγραφέα, κ. Δημήτρη Μαυρίδη, προς το ΠΑΚΕΘΡΑ που από κοινού επιμελήθηκαν την έκδοση αυτού του βιβλίου, αλλά και όλες τους συνεργάτες. Διότι πραγματικά είναι ένα βιβλίο που όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος Αλαβανίας, κ.κ. Αναστάσιος, που ήταν ο πρώτος στον οποίο το δώρισα και μετά χαράς σας λέω το διάβασε, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως σπάνια Δημοτικές Αρχές έχουν τέτοια βιβλία για τις πόλεις τους”.


Τέλος ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΑΚΕΘΡΑ, κ. Στέλιος Σκιάς σε δήλωσή του στον “Α” επεσήμανε για την όλη προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία “αυτό ήταν ένα μακρινό όνειρο, ένα όραμα. Πραγματικά χρειάστηκε πολύς χρόνος για να επιλεχθούν εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι εδικαιούντο να έχουν λόγο για την πόλη,. Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και  τους διανοούμενους της πόλης.  Αν έχουμε παραλείψει κανέναν του ζητάμε συγγνώμη.


Ήταν πολύ μεγάλη προσπάθεια και όσον αφορά το πρόβλημα το οργανωτικό και του σχεδιασμού, αλλά και από εκεί και πέρα η όλη διαδικασία των επιμέρους σταδίων της έκδοσης. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου τέσσερα χρόνια και τα οικονομικά προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν ευτυχώς παρακάμφτηκαν χάρη στην καλή συνεργασία του Δήμου Ξάνθης με την Περιφέρεια Α.Μ-Θ και φτάσαμε σε αυτό το αίσιο τέλος. Νομίζω ότι είναι ένα σπάνιο έργο, το οποίο δύσκολα μπορεί να  βρει σε άλλο δήμο. Μέχρι τώρα δεν έχω δει άλλη επαρχιακή πόλη που να έχει τέτοιας φύσεως βιβλίο που να την εκπροσωπεί”.


Δέσποινα Γκούμα


Σχετικά Άρθρα

Back to top button