“Βρέξε Θεέ μου μπας και σωθούν τα δάση μας….”

Κάθε καλοκαίρι ζω με το χτυποκάρδι της πύρινης λαίλαπας…. Αγωνιώ μην τυχόν και ξεσπάσουν μεγάλες πυρκαγιές και καταστρέψουν ότι πράσινο έχει απομείνει στη χώρα μας…..

Κάθε καλοκαίρι ζω με το χτυποκάρδι της πύρινης λαίλαπας….


Αγωνιώ μην τυχόν και ξεσπάσουν μεγάλες πυρκαγιές και καταστρέψουν ότι πράσινο έχει απομείνει στη χώρα  μας…..


Χρόνο με το χρόνο οι δασικές εκτάσεις και οι πνεύμονες πρασίνου γύρω από τα αστικά κέντρα περιορίζονται, χάρη στο έργο των εμπρηστών και τα σχέδια των οικοπεδοφάγων…..


Κάθε χρόνο η πολιτεία με τα συντεταγμένα όργανά της, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και λοιπούς εμπλεκόμενους συνεδριάζει για να πάρει υποτίθεται εγκαίρως μέτρα  και να προλάβει και να αποτρέψει το κακό…..


Ο κρατικός μηχανισμός με το που αρχίζει κάπως να ανεβαίνει ο υδράργυρος κινητοποιείται και βρίσκεται επί ποδός…..


Αρχίζει να μετρά τα κενά του και να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του από τους μήνες Απρίλη-Μάη, αλλά όταν έρχεται η ώρα της επιφυλακής, όταν δηλαδή ξεκινά η αντιπυρική περίοδος τότε διαπιστώνει τη γύμνια του …..


 



Δεν υπάρχουν ελικόπτερα, δεν υπάρχουν βυτιοφόρα, δεν υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα, δεν υπάρχει μηχανολογικός και τεχνικός εξοπλισμός και κυρίως δεν υπάρχουν ανθρώπινα χέρια, δεν υπάρχουν δασοπυροσβέστες και δασεργάτες για να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και να προχωρήσουν στον καθαρισμό των αλσυλλίων και των περιαστικών δασών από επικίνδυνα και εύφλεκτα υλικά…..


Και αν υπάρχουν άτομα, αυτά είναι λίγα και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες…


Ευτυχώς βέβαια που υπάρχει ο από μηχανής θεός σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και που δεν είναι άλλοι από τους ήρωες εθελοντές…..


Στο κομμάτι βέβαια που αφορά το κράτος, δεν υπάρχει έγκαιρη ετοιμότητα και αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση καταβολής των κονδυλίων σε δασαρχεία, νομαρχίες, δήμους και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες για την υλοποίηση στην πράξη των σχεδίων που έχουν αποφασιστεί κατά τις συνεδριάσεις των οργάνων πολιτικής προστασίας του κάθε νομού……


Και όταν φτάσουν τα χρήματα αυτά είναι τσεκουρεμένα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να γίνονται λιγότερες προσλήψεις αλλά και να ξεκινούν με αρκετή καθυστέρηση οι όποιες εργασίες καθαρισμού των δασών, ή ότι άλλο προβλέπει ο σχεδιασμός….


Παρατηρούμε να ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και το διάστημα αυτό να προκηρύσσονται και θέσεις για την πρόσληψη για παράδειγμα δασεργατών μέσω ΑΣΕΠ με τις γνωστές χρονοβόρες διαδικασίες…..


Είπαμε είμαστε πάντοτε μεταξύ του παρά πέντε και του και πέντε….


 



Διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούνη και οι δασικές πυρκαγιές έκαναν απειλητική εμφάνιση στα δάση της Αττικής……


Είπαν να κατακάψουν ότι πηγή οξυγόνου έχει απομείνει, κάνοντας εφιαλτική τη διαβίωση των κατοίκων της πρωτευούσης και των περιχώρων…..


Οι πρώτες φωτιές ξύπνησαν μνήμες τρόμου που έζησαν τον Αύγουστο του 2007  όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι κάτοικοι της Πελοποννήσου …..


Παράλληλα βγήκαν και οι πολιτικοί μας και οι αρμόδιοι υπουργοί να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα…..


Αχ  τι άκουσαν και πάλι τα αυτάκια μου και διάβασαν τα ματάκια μου, αναφωνούν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι μεταξύ των οποίων και η αφεντιά μου, αλλά και πολλοί πολίτες….


Μετά την κοτρόνα στο κεφάλι που έφαγα πριν από δυο χρόνια από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, το Βύρωνα Πολύδωρα που βγήκε να δικαιολογηθεί, επιρρίπτοντας τη δική του ολιγωρία και ανικανότητα στο “στρατηγό άνεμο” και στην “ασύμμετρη απειλή”, μου ήρθε τώρα μια άλλη …..


Αυτή τη φορά από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών-μια και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης καταργήθηκε ως γνωστό και τις αρμοδιότητές του ανέλαβε ο Προκόπης και όχι μόνο- το Χρήστο τον Μαρκογιαννάκη….


Στη διαπίστωση λοιπόν πως υπάρχουν ελλείψεις στα μέσα πυρόσβεσης και δη στα εναέρια έκανε λόγο για χρέη και καιρικές συνθήκες που δεν επιβάλλουν πλήρη ετοιμότητα……


Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο αρμόδιος υπουργός για την προστασία  των δασών μας δε θεωρεί απαραίτητα τα ελικόπτερα ή την πλήρη ετοιμότητα, εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και πρόβλεψης  βροχών…


Τώρα αν το δελτίο καιρού της ΕΜΥ πέσει έξω, μικρό το κακό φωτιά είναι θα τη σβήσουμε…. 


 


Σύμφωνα με τις δηλώσεις Χρήστου Μαρκογιαννάκη  πρέπει να γίνεται λελογισμένη χρήση των μέσων και αυτό διότι κάθε χρόνο το υπουργείο πέφτει έξω σχετικά με τον προϋπολογισμό που αφορά στην πυρόσβεση με τα ελικόπτερα και μάλιστα υπερβαίνει τον προϋπολογισμό σε σημαντικά ποσά με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη στις εταιρείες και να υπάρχει πρόβλημα στη εξόφλησή τους …..


Μα αγαπητέ μου υπουργέ, αν πήγαιναν όλα καλά στο κομμάτι της επίγειας πυρόσβεσης και των μέσων και ανθρώπων που διαθέτει ουδέν πρόβλημα, θα σας κάναμε το χατίρι και θα φροντίζαμε για τη λελογισμένη, όπως αναφέρατε, χρήση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, όμως όπως αποδεικνύεται και εκ του αρνητικού αποτελέσματος και εδώ η οικονομική κρίση άφησε τα συντρίμμια της…


Για αυτό το μόνο ανέξοδο και οικονομικό όπλο που διαθέτουμε για τη μάχη των δασικών πυρκαγιών είναι οι βροχούλες…..


Για αυτό βρέξε θεέ μου μέχρι να ανακάμψουν τα οικονομικά του υπουργείου Εσωτερικών μήπως και σωθούν τα δάση μας….


Σχετικά Άρθρα

Back to top button