1ο το ΠΑΣΟΚ & 3ος ο ΛΑ.Ο.Σ

Χωρίς προβλήματα και με ιδιαίτερη ηρεμία και ησυχία στα 234 Εκλογικά Τμήματα του Νομού Ξάνθης-αφού σε πολλά οι Εφορευτικές Επιτροπές απαρτίζονταν από δυο και τρία μέλη μαζί με το δικαστικό αντιπρόσωπο-διενεργήθηκαν οι Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Χωρίς προβλήματα και με ιδιαίτερη ηρεμία και ησυχία στα 234 Εκλογικά Τμήματα του Νομού Ξάνθης-αφού σε πολλά οι Εφορευτικές Επιτροπές απαρτίζονταν από δυο και τρία μέλη μαζί με το δικαστικό αντιπρόσωπο-διενεργήθηκαν οι Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.


Εντυπωσιακό χαρακτηριστικό και για το νομό Ξάνθης το ρεκόρ αποχής καθώς μόλις ένας στους δυο ψηφοφόρους προσήλθε στις κάλπες της περασμένη Κυριακή, αναδεικνύοντας η κάλπη πρώτο το “κόμμα της Αποχής” .


Από τους 113.481 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους του νομού ψήφισαν λίγοι περισσότεροι από τους μισούς, 59.095 Ξανθιώτες.


Έτσι  η κάλπη ανέδειξε πρώτο κόμμα το “κόμμα της Αποχής” το ποσοστό της οποίας αποχής ανήλθε στο 47,93%.


Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών ήταν το αυξημένο ποσοστό των λευκών ψήφων στους μειονοτικούς δήμους, αλλά και στα εκλογικά τμήματα του Δήμου της Ξάνθης, όπου προσέρχονταν για να ψηφίσουν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας.


Αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως τα 3.915 λευκά ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στις κάλπες,  δεν ικανοποίησαν τη λεγόμενη Συμβουλευτική Επιτροπή, καθώς ανταποκρίνεται σ’  ένα πολύ μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων  της μειονότητας που ακολούθησε το κάλεσμά της για λευκό.


Η μειονότητα τόσο της ορεινής περιοχής, όσο και της πεδινής, όπως αποδεικνύεται και από τα εκλογικά αποτελέσματα, αυτή τη φορά γύρισε την πλάτη της στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ψήφισε ΠΑΣΟΚ.


Έτσι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέκτησε και πάλι την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της μειονότητας, καθώς στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία.


Η κάλπη των Ευρωεκλογών ανέδειξε και στο νομό Ξάνθης νικητή το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, τη Ν.Δ.


Με 16 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με τα στοιχεία των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, τόσο του 2007 των Βουλευτικών Εκλογών, όσο και των Ευρωεκλογών του 2004, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει σταδιακή αύξηση και μάλιστα εντυπωσιακή των ποσοστών του στο νομό.( 46,05% έναντι 31,92 στις προηγούμενες εκλογές).


Κατέγραψε αύξηση των ποσοστών του σε όλους τους δήμους και της κοινότητες του νομού.


Αντίθετα το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. υπέστη συντριπτική ήττα, ενώ πολλοί μιλούν και για πανωλεθρία, καθώς διαπιστώνουν ότι στις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις καταγράφει ραγδαία πτώση των ποσοστών της με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.( 30,13% έναντι 45,62 % στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση).


Πτώση των ποσοστών της είχε σε όλους τους δήμους, ακόμη και στο Δήμο Σταυρούπολης, όπου ήρθε πρώτο κόμμα.


Στο μεταξύ εντυπωσιακό είναι το άλμα ανόδου των ποσοστών του που κατέγραψε στο νομό ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, ο οποίος αναδείχθηκε σε τρίτο κόμμα με 5,77% έναντι 3,51% που είχε στην προηγούμενη αναμέτρηση.


Πτώση των ποσοστών του στο νομό σημείωσε το ΚΚΕ που συγκέντρωσε μόλις το 4,46% έναντι του 7,32% που είχε στις Ευρωεκλογές του 2004.


Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αυτός διατήρησε τις δυνάμεις του στο νομό, καταγράφοντας και μια ανεπαίσθητη αύξηση των ποσοστών του από τα 3,44% που είχε το 2004 στο 3,51 %.


Τέλος και το κόμμα ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ αύξησε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τη δύναμή του στο νομό Ξάνθης, από 0,60 % στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση έφτασε στο 2,60% τώρα.


Πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα συγκέντρωσαν στο νομό και τα κόμματα τόσο των Ελλήνων Κυνηγών (1,18%), όσο και το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο των Παπαθεμελή-Ζουράρι (1,11%).Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button