«Το μήνυμα ελήφθη όβερ….»

Συγχαρητήρια, αυτό που θέλατε το πετύχατε……
Το μήνυμα το στείλατε, μόνο που δεν έχει καθαρό αποδέκτη…..
Αν και το κυβερνών κόμμα ισχυρίζεται πως είναι ο κύριος αποδέκτης του μηνύματος που έβγαλε η κάλπη της 7ης Ιουνίου……
Το κόμμα της Αποχής είναι ο μεγάλος νικητής με 47,4%…..

Συγχαρητήρια, αυτό που θέλατε το πετύχατε……


Το μήνυμα το στείλατε, μόνο που δεν έχει καθαρό αποδέκτη…..


Αν και το κυβερνών κόμμα ισχυρίζεται πως είναι ο κύριος αποδέκτης του μηνύματος που έβγαλε η  κάλπη της 7ης Ιουνίου……


Το κόμμα της Αποχής είναι ο μεγάλος νικητής  με 47,4%…..


Ρεκόρ όλων των εποχών και μάλιστα για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα κάτι το πρωτόγνωρο……


Άλλωστε η πολιτική συμπεριφορά και λειτουργία του Έλληνα δε μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα σε ανάλογες τακτικές…..


Ο Έλληνας ψηφοφόρος είχε μια ιδιαίτερη σχέση  με την κάλπη….


Μπορεί να τη βαριότανε κάποια στιγμή, αλλά ποτέ δεν την απαρνιότανε…..


Ήταν τυπικός στις υποχρεώσεις του και όταν η χώρα τον καλούσε να ασκήσει το δημοκρατικό του καθήκον το έκανε με ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή…..


Αυτό βέβαια χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει  τις παλαιότερες γενιές , να για παράδειγμα τον παππού μου και τον πατέρα μου ….


 


Μπορεί όλες τις προηγούμενες ημέρες να βομβαρδιζόταν από τις αναλύσεις των τηλε-σταρ δημοσιογράφων των  καναλιών και από δημοσκοπήσεις για τη δυσαρέσκεια και απογοήτευση του κόσμου, για το ότι θα προτιμήσουν οι πολίτες τις παραλίες από την ευρωκάλπη, αλλά ο μπαμπάς ακάθεκτος εκεί στην απόφασή του να πάει να ψηφίσει, όπως και την έκανε πράξη πουρνό-πουρνό την Κυριακή……


Έτσι λοιπόν ξέρω τον έναν που πήγε να ψηφίσει, αλλά δεν έμαθα για το ποιος ήταν ο άλλος ένας ψηφοφόρος που δεν προσήλθε στην κάλπη…..


Δεν είπαν οι αναλυτές ότι σε τούτες τις Ευρωεκλογές ο ένας στους δυο Έλληνες πήγε και ψήφισε…..;


Να λοιπόν που σιγά-σιγά αρχίσαμε να γινόμαστε και στην πράξη Ευρωπαίοι….


Μόλις εμπεδώσαμε για τα καλά πως η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική σε αυτή την αναμέτρηση-αν και οι ελληνικοί νόμοι άλλα λένε- αποφασίσαμε να  γυρίσουμε την πλάτη στις εκκλήσεις κομμάτων και υποψηφίων να τους στηρίξουμε με την ψήφο μας….


Την ψήφο μας δεν την ρίξαμε στην κάλπη, αλλά στα γάργαρα νερά της πιο κοντινής μας παραλίας ……


 


Αλήθεια αν δε μεσολαβούσε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αν δεν ήταν καλοκαίρι, αν ο καιρός ήταν βροχερός ή συννεφιασμένος, θα είχαμε και πάλι τόσο μεγάλη αποχή…..;


Βέβαια με εικασίες και το νόμο των πιθανοτήτων απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν στην πραγματικότητα, στην καθημερινή πρακτική δεν μπορείς να δώσεις, ούτε και να προλάβεις καταστάσεις….


Το πολύ-πολύ να περιορίσεις την έκταση ή το μέγεθος των συνεπειών…..


Πάντως όπως και να ερμηνεύσει και να αναλύσει κανείς  τα  αποτελέσματα που έβγαλε η ευρωκάλπη, όπως και το ιστορικό ρεκόρ της αποχής,  δε χωρά αμφιβολία πως ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων δεν προσήλθε να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα ως ένδειξη διαμαρτυρίας και έκφρασης της απογοήτευσής τους για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα και τις δομές του κρατικού μας συστήματος…..


Τόσο σε θέματα οικονομίας, όσο και σε κοινωνικά ζητήματα….


Αλλά θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι και ένας εξίσου σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων , αυτών που ανήκουν στην κατηγορία 18-25 ή 30 ετών,  η λεγόμενη νεολαία- η οποία και κατέκλυσε τις πλαζ-, που απείχε από την ψηφοφορία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κίνησή τους όχι τόσο ως διαμαρτυρίας, αλλά ως αδιαφορίας….


Άλλωστε ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας δηλώνει εδώ και πολλά χρόνια απούσα από τα πολιτικά δρώμενα , ελλείψει πολιτικών προτύπων που να την εμπνέουν…..


Από την  άλλη είναι λάθος να δηλώνει το κυβερνών κόμμα πως  οι δεκάδες χιλιάδες των ψηφοφόρων που δήλωσαν αποχή στις  Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, ήταν μόνο δικοί τους……


Μπορεί να ψήφισαν τη Ν.Δ. ένα εκατομμύριο λιγότεροι ψηφοφόροι από ότι το 2004, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι από αυτούς δεν προσήλθαν στις κάλπες ρίχνοντας την ψήφο τους σε κάποιο άλλο κόμμα….


Αν πάλι τονώνει την αυτοπεποίθησή του με το να εκλαμβάνει το τεράστιο ποσοστό της αποχής ως ψήφο ανοχής προς την κυβέρνηση είναι δικαίωμα τους…..


Το κάθε κόμμα αποτιμά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου μέσα από το δικό του πρίσμα……


 


Πάντως σε τοπικό επίπεδο οι ψηφοφόροι του νομού γύρισαν την πλάτη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας….


Και η κίνησή τους αυτή είναι μια  πράξη αποδοκιμασίας προς το κυβερνών κόμμα, αλλά ταυτόχρονα και ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες  στο κόμμα της Ν.Δ. και σε τοπικό επίπεδο και σε κεντρικό….


Μιχ. Βόγδου  και Ρηγίλλης πρέπει άμεσα να απαντήσουν και μάλιστα με κινήσεις ριζοσπαστικές, κινήσεις που θα βάζουν το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο, γιατί  μόνο έτσι μπορεί να πειστεί η βάση και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας τοπικά, ότι οι πληγές θα γιατρευτούν και θα επουλωθούν…..


Μόνο με τομές και ανάληψη ευθυνών, μπορεί η ΝΟΔΕ Ν.Δ Ξάνθης, μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου της….


Γιατί η αλήθεια είναι πως σε επίπεδο νομού υπέστη πανωλεθρία, υπέστη συντριβή , και φαίνεται πως λειτούργησε εντελώς αντίθετα η υπέρμετρη αισιοδοξία και βεβαιότητα των υπουργών και κεντρικών στελεχών της για πρωτιά, που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο νομό……


 


Προτίμησαν οι δηλώσεις τους να χαρακτηρίζονται από αλαζονεία και όχι από σεμνότητα και ταπεινότητα….


Το καλάθι που κράτησαν  για το νομό Ξάνθης ήταν μεγάλο και τελικά φαντάζει άδειο…..


Για τα ποσοστά που έλαβε η Ν.Δ. στην Ξάνθη, σε έναν κατεξοχήν δεξιό νομό, οι αιτίες είναι πολλές και κατά την άποψή μου κάποιες από αυτές είναι η ανεργία, το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων και φυσικά τα τεράστια προβλήματα λειτουργικά και οικονομικά που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος…..


Φαίνεται πως οι ψηφοφόροι του νομού δεν έχουν ακόμη πεισθεί  από το μέχρι τώρα κυβερνητικό έργο και τις προθέσεις της κυβέρνησης για την περιοχή μας….


Δεν ανάγεται τόσο σε επίπεδο προσώπων, όσο τελικού αποτελέσματος…..


 


Όσο για το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι στα υπόλοιπα κόμματα, περισσότερα στην αυριανή στήλη…..


Άλλωστε προηγείτο ο μεγάλος χαμένος στο νομό….. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button