Την 4η Biennale παιδικής ζωγραφικής διοργάνωσε με επιτυχία η Ακαδημία Παιδικής τέχνης στην Ξάνθη

Το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή 30-31 Μαΐου, η όμορφη Ξάνθη έλαμψε για μια ακόμη φορά μπροστά στα μάτια 1500 επισκεπτών που ήρθαν από την Κύπρο και από κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να παρευρεθούν στην απονομή των βραβείων και την έκθεση της 4ης Biennale 2008-2009. Ο θεσμός της Biennale αντιμετώπισε και αυτή τη χρονιά πολλά προβλήματα από την έλλειψη υποδομής στη πόλη μας.

Το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή 30-31 Μαΐου, η όμορφη Ξάνθη έλαμψε για μια ακόμη φορά μπροστά στα μάτια 1500 επισκεπτών που ήρθαν από την Κύπρο και από κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να παρευρεθούν στην απονομή των βραβείων και την έκθεση της 4ης Biennale 2008-2009.


Ο θεσμός της Biennale αντιμετώπισε και αυτή τη χρονιά πολλά προβλήματα από την έλλειψη υποδομής στη πόλη μας.


Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή όπου κινδύνευσε να ακυρωθεί η παρουσίαση της έκθεσης, λόγω ακαταλληλότητας του χώρου στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.


Μέσα σε αυτή την δυσκολία στάθηκε δίπλα μας η διεύθυνση των σχολείων ΑΞΙΟΝ και μας έβγαλε από το αδιέξοδο, φιλοξενώντας στους υπέροχους χώρους της, την έκθεση της 4ης Biennale.


Ελπίζουμε ότι το 2010 που συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης, θα έχει επισκευασθεί από το Δήμο Ξάνθης η στέγη της καπναποθήκης, στην οδό Καπνεργατών 9, για να μπορέσουμε να παρουσιάζουμε τις εκθέσεις των Biennale.


Είναι ο πιο μεγάλος χώρος στην πόλη μας που μπορεί να φιλοξενήσει  περίπου 1.000 βραβευμένα έργα.


Η παγκόσμια παιδική Biennale είναι πλέον ένας δυνατός θεσμός με φανατικούς οπαδούς από την Ελλάδα και απ΄όλο τον κόσμο, κάτι που πολλοί επιμένουν να  αγνοούν.


Όσοι εμπλεκόμενοι φορείς χαρακτηρίζουν τη διοργάνωση ιδιωτική πρωτοβουλία και κρατούν αποστάσεις, τους πληροφορούμε ότι όλη αυτή η κληρονομιά της μεγάλης μας συλλογής, από την παγκόσμια παιδική τέχνη που αποκτήθηκε με πάρα πολύ εθελοντική δουλειά και κόπο, ανήκει στο μέλλον των παιδιών της Ελλάδος.


Και πρέπει να καταλάβουν ότι η αδιαφορία τους απέναντι σε αυτόν το μεγάλο θεσμό δεν τους τιμά, διότι οι επισκέπτες- γονείς, δάσκαλοι και παιδιά- έφυγαν με ένα μεγάλο ερωτηματικό “γιατί δεν στηρίζεται στο βαθμό που πρέπει η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης;”


Εμείς επίμονα θα συνεχίσουμε στο μεγάλο όραμα του μουσείου ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ γιατί πιστεύουμε ότι η τέχνη είναι μια ευανάγνωστη γλώσσα ανάμεσα στους λαούς του κόσμου και τα παιδιά είναι η μεγαλύτεροι εκφραστές της.


Η πρόεδρος και τα μέλη της Ακαδημίας Παιδικής Τέχνης ευχαριστούν θερμά τη διεύθυνση των Σχολείων ΑΞΙΟΝ που μας παραχώρησαν τους χώρους τους για την παρουσίαση των 200 έργων από τα 700 που ήταν αρχικά να εκτεθούν, καθώς επίσης και το ΔΠΘ για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου Καραθεοδωρή, όπου έγινε με μεγάλη επιτυχία η απονομή των βραβείων της 4ης Biennale 2008-2009.


Για μια ακόμη φορά οι κόποι και η αγάπη μας, χάρισαν στα παιδιά του κόσμου πολλά χαμόγελα και ελπίδες για έναν καλλίτερο κόσμο.


Μαυρογένη Λίτα


 


ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ



Για την 4η Biennale παιδικής ζωγραφικής


που διοργάνωσε η Ακαδημία Παιδικής τέχνης στην Ξάνθη



Η εμπειρία της συμμετοχής μου στην επιλογή των βραβείων των έργων με το θέμα “Πορτρέτα” ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο: Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της παιδικής και νεανικής ψυχής.


Η ποιότητα των συμμετοχών, ο πλούτος των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν, οι θεματολογίες που χαρακτηρίζουν τους χώρους, τους διαφορετικούς πολιτισμούς, τον τρόπο που ντύνονται και ζουν οι άνθρωποι σε διάφορες γωνιές της γης και τέλος το ταλέντο και η ευαισθησία του καθενός παιδιού, δίνουν το στίγμα του μοναδικού για το είδος του υλικού που βραβεύουμε σήμερα.


Σήμερα, σ΄ έναν κόσμο ανασφάλειας, πολιτικής, οικονομικής κρίσης και έκπτωσης αξιών, τα παιδιά χρειάζονται να οικοδομούν μέσα τους θετικές στάσεις και σκέψεις για τον κόσμο που τα περιβάλλει.


Οι εργασίες των παιδιών από όλο τον κόσμο είναι η απόδειξη ότι μέσα τους διαθέτουν υγεία, δύναμη, έμπνευση, φαντασία, δημιουργικότητα, αγάπη, εμπιστοσύνη, αισιοδοξία, πίστη σε αξίες.


Γενικά η επαφή με την τέχνη και η δημιουργική έκφραση είναι σίγουρα το μέσον που ενισχύει και καλλιεργεί κάθε θετικό στοιχείο της προσωπικότητα ς των παιδιών.


Οι μικροί καλλιτέχνες ζωγραφίζουν ότι αγαπούν και θαυμάζουν γύρω τους: Αγαπημένα πρόσωπα, ζώα, συνήθειες, τους προβληματισμούς τους ανάλογα με την ηλικία τους.


Οι ικανότητες και το ταλέντο τους είναι αφοπλιστικά. Μερικές φορές ανταγωνίζονται την ποιότητα έργων ώριμων καλλιτεχνών.


Εντυπωσιάζουν με την εκφραστική τους δύναμη, τον πειραματισμό, τις πρωτότυπες ιδέες, τις διαφορετικές τεχνικές και υπόσχονται πολλά για το μέλλον.


Ευχαριστούμε τα παιδιά που χρησιμοποίησαν την παλέτα των χρωμάτων της καθημερινότητας που εμείς οι μεγάλοι έχουμε χάσει και την φαντασία που πηγάζει μέσα από την ψυχή τους, αποτυπώνοντας κάποιες φορές το άσχημο σήμερα, αλλά και έναν κόσμο καλύτερο για το μέλλον.


Μαριάννα Παυλίδου


ειδική καθηγήτρια για τα Εικαστικά


 στο Π.Τ.Δ.Ε. του ΔΠΘ



Σχετικά Άρθρα

Back to top button