Το κλειδί της λύσης στου νέους

“Το θέμα είναι πνευματικό και ηθικό. Πρέπει να δουν ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής. Το σύστημα το ισχύον κυβερνά μέσα από ένα κουτί, έχει καταργήσει τη σκέψη…”, επεσήμανε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρώην Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος και Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Μιχάλης Δεκλερής, προσκεκλημένος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

 “Το θέμα είναι πνευματικό και ηθικό. Πρέπει να δουν ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής. Το σύστημα το ισχύον κυβερνά μέσα από ένα κουτί, έχει καταργήσει τη σκέψη…”, επεσήμανε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρώην Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος και Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Μιχάλης Δεκλερής, προσκεκλημένος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

 Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στο χώρο της Καπναποθήκης “Π”, ο κ. Δεκλερής ανέπτυξε το θέμα “Πολιτιστικό Περιβάλλον και Βιωσιμότητα” μέσα από το οποίο προσέγγισε τη σχέση του πολιτιστικού περιβάλλοντος προς το φυσικό περιβάλλον και τη συμβολή του στην ενδυνάμωση της εθνικής βιωσιμότητας.


 Γνώριμος στην Ξάνθη και στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΔΠΘ, καθώς διετέλεσε και καθηγητής για κάποιο διάστημα και στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου, ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επιχείρησε μέσα από την ομιλία του να αφυπνίσει συνειδήσεις και να στείλει το μήνυμα πως η σωτηρία του εν γένει περιβάλλοντος στηρίζεται κυρίως στις προσπάθειες που θα πρέπει να γίνονται σε ατομικό επίπεδο, αλλά και στη δράση των νεότερων γενεών.


 Η διασφάλιση του περιβάλλοντος στο διηνεκές θα πρέπει να είναι το προαπαιτούμενο της Παιδείας, επεσήμανε, για αυτό και θα πρέπει να αναζητηθεί η μετάβαση σε μια βιώσιμη ως προς το περιβάλλον λειτουργία του ανθρώπου.


 “Μακριά από τις αξίες των ασώτων και άπληστων, θα πρέπει να υπάρξει μια προσήλωση στη ελληνική αξία και ιδέα της ζωής και τη φύσεως. Πρέπει να καταλάβουν ότι ο σκοπός μιας κοινωνίας δεν είναι να παράγει πλούτο, αλλά να διατηρήσει τη ζωή και να ανεβάσει το ηθικό επίπεδο των ανθρώπων” σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας λίγο νωρίτερα στους δημοσιογράφους της Ξάνθης.


 Ο κ. Δεκλερής σημείωσε πως ο ίδιος είχε προβλέψει πως αργά η γρήγορα θα ερχόταν ένα κραχ, πολύ πιο δυνατό από αυτό του ’22 στην Αμερική.


 Το οικονομικό αυτό κραχ που βιώνει σήμερα η διεθνής κοινότητα από τελεί ένα από τα επτά σενάρια καταστροφής, τα άλλα έχουν να κάνουν με φυσικές καταστροφές, και για τα οποία έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.


 Μάλιστα σύμφωνα με τον ομιλητή της εκδήλωσης, η κατάσταση στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στο πολιτιστικό θα επιδεινώνεται, ωστόσο σημείωσε πως διατηρεί την αισιοδοξία του πως ο άνθρωπος είναι απρόβλεπτος και πολλά μπορούν να ανατραπούν, αρκεί να αντιδράσουν άμεσα οι νέοι, οι οποίοι εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα.


 Ο Μιχάλης Δεκλερής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε πως η άποψη που ίσχυε παλαιότερα ότι αν η επιστήμη και η τεχνολογία εφαρμοστούν  στην φύση, μπορεί να την αναγκάσει να δώσει περισσότερα στον άνθρωπο, αποδείχτηκε τελικά ηλίθια ιδέα, καθώς από το 1962 άρχισαν να υπάρχουν και οι πρώτες αμφιβολίες σε ότι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον και στην καταστροφή του οικοσυστήματος.


 Αποτέλεσμα αυτών των αμφιβολιών και ανησυχιών ήταν να θεσπισθεί ένα διεθνές περιβαλλοντικό Δίκαιο.


 Το σύνθημα που επικράτησε έκτοτε ήταν της βιώσιμης ανάπτυξης “θα κάνουμε ανάπτυξη να μη βλάπτει το περιβάλλον”. Σε αυτό το σημείο ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ , τόνισε την καθοριστική συμβολή του Ε΄ Τμήματος, η νομολογία του οποίου αποτέλεσε υπόδειγμα σε όλη τη γη και τον ΟΗΕ.


 

“Η λύση για την προστασία του Περιβάλλοντος είναι η ενσωμάτωση της νομολογίας για το περιβάλλον μέσα στις πολιτικές πρακτικές. Να βάλουμε την προστασία μέσα στις πολιτικές που λαμβάνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις”.

 

Ενώ λίγο παρακάτω πρόσθεσε “το πρόβλημα δεν είναι ούτε τεχνικό ή νοηκό, αλλά ηθικό. Μόνο αν υπάρχει ηθική και οικολογική συνείδηση, μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα .Αν δε σωθεί  το πολιτιστικό περιβάλλον, δεν μπορούμε να μιλάμε και για τη σωτηρία του  φυσικού περιβάλλοντος” και έφερε ως παράδειγμα τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ο αγωγός Πετρελαίου Μπουργκάζ -Αλεξανδρούπολης.

 

Δέσποινα Γκούμα

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button