«Οι λέξεις κλειδιά κάθε προεκλογικής εκστρατείας….»

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και έναρξη προεκλογικής περιόδου χρυσές δουλειές πιάνουν οι δημοσκόποι και οι επικοινωνιολόγοι…..
Όχι βέβαια πως τον υπόλοιπο χρόνο έχουν αναδουλειές…..
Τα τελευταία χρόνια μόνο εποχική δεν είναι η εργασία τους …..

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και έναρξη προεκλογικής περιόδου χρυσές δουλειές πιάνουν οι δημοσκόποι και οι επικοινωνιολόγοι…..


Όχι βέβαια πως τον υπόλοιπο χρόνο έχουν αναδουλειές…..


Τα τελευταία χρόνια μόνο εποχική δεν είναι η εργασία τους …..


Πολιτική, πολιτικοί και δημοσκόποι-επικοινωνιολόγοι  έχουν γίνει αυτοκόλλητοι ……


Η μία πλευρά ζει και θεριεύει χάρη στην παρουσία και τον ενεργό ρόλο της άλλης ….


Αλληλοτροφοδοτούνται και αλληλοστηρίζονται ….


Είπαμε βάσταμε να σε βαστώ να ανεβούμε το βουνό …..


Και το βουνό στην προκειμένη περίπτωση είναι η κάθε εκλογική αναμέτρηση με κύριο ζητούμενο την αύξηση των ψηφοφόρων του χ κόμματος….


Το κάθε κόμμα και ο κάθε υποψήφιος δίνει τη μάχη-μητέρα  των μαχών για να πείσει τους ψηφοφόρους και να αυξήσει τα ποσοστά του με στόχο  φυσικά τη νίκη και την εκλογή του…..


 


Και πώς πείθουμε τους ψηφοφόρους και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς…..;


Κομμάτι δύσκολο, αν δε στραφούμε σε ειδικούς για να μας δώσουν τα φώτα τους, τις κατευθυντήριες οδηγίες για να εντυπωσιάσουμε το εκλογικό σώμα…..


Ρίχνονται λοιπόν στην έρευνα οι δημοσκόποι και επικοινωνιολόγοι και με το σχετικό αντίτιμο, διόλου ευκαταφρόνητο, έτοιμες οι προτάσεις προς εφαρμογή από κόμματα, πολιτικούς και υποψηφίους των εκάστοτε εκλογικών αναμετρήσεων σε επίπεδο Ευρωεκοινοβουλίου ή της Βουλής των Ελλήνων…..


Τη σήμερον εποχή μετρά πολύ η εικόνα, άσχετα αν στο τέλος αυτή αποδειχθεί κενή περιεχομένου….


Στην εποχή λοιπόν της εικονικής πραγματικότητας πέρα από την αμφίεση, τη στάση του σώματος, την επιλογή της κατάλληλης φωτό για την αφίσα και το λοιπό έντυπο υλικό, τα σποτάκια κα τα πολιτικά μηνύματα που θα μεταδίδουν, μεγάλη βαρύτητα πλέον δίνουν οι ειδικοί και στις εκφράσεις και στις λέξεις κλειδιά που θα διανθίζουν την κάθε προεκλογική ομιλία του πολιτικού…..


Λέξεις κλειδιά που θα λειτουργούν ως το trade mark κόμματος και υποψηφίου….


 


Μάλιστα δεν αποκλείεται πολύ σύντομα το κάθε κόμμα να αποκτήσει και τη μασκότ, ως άλλη μπασκετική ομάδα……


Με την πέραση που έχουν τα παπαγαλάκια αυτή την περίοδο πολύ πιθανόν να υιοθετηθούν από τη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ…..


Και αναλόγως θα προτιμηθούν τα πράσινα ή τα γαλάζια παπαγαλάκια….


Πέρα όμως από το ζήτημα των μασκότ, κόμματα και υποψήφιοι επενδύουν πολλά και στις «λεκτικές εκρήξεις» με σκοπό των εντυπωσιασμό των ψηφοφόρων….


Αλλά και να αποτελέσουν το κλειδί για την παρουσία κομμάτων και υποψηφίων ως πρωταγωνιστών  στα τηλεοπτικά δελτία των οκτώ και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων…


Σε προσφάτως-περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις η έκφραση που κέρδισε βραβείο και εντυπώθηκε στο δικό μου πίσω μέρος του μυαλού ανήκε στο κυβερνών κόμμα και στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και δεν ήταν άλλη από τη γνωστή έκφραση «πολιτικός πολιτισμός»……


Ειπώθηκε, έκανε το μπαμ, έγινε το χιτ, το σουξέ  εκείνης της εποχής και μετά όπως συμβαίνει με τα σουξεδάκια τα μουσικά-που δεν έχουν διάρκεια, δεν καταφέρνουν να κερδίσουν μια θέση στα διαχρονικά τραγούδια, τα ξεχνάει και ο δημιουργός τους…..


Έτσι και τώρα πέρα από μένα που λόγω ίσως και επαγγέλματος να έχω συγκρατήσει την έκφραση «πολιτικός πολιτισμός», ποιοι από τους ψηφοφόρους θα τη θυμούνται….;


Ελάχιστοι…..


Άλλωστε γιατί να τη θυμούνται, όταν ο πολιτικός πολιτισμός δεν υφίσταται…..


Όταν οι πολιτικές συμπεριφορές και λειτουργίες μόνο πολιτισμένες δεν είναι …..


Μια έκφραση κενού περιεχομένου, όπως αποδείχτηκε στην πορεία…..


Αν υπήρχε πράγματι πολιτικός πολιτισμός, τότε θα είχαν εξοστρακιστεί από την πολιτική σκηνή και τους υπηρετούντες αυτή, η διαφθορά, τα σκάνδαλα και η σκανδαλολογία …….


Όμως αυτές ζουν και βασιλεύουν και όσο πλησιάζει η μέρα που θα στηθεί η κάλπη τα σκάνδαλα και η σκανδαλολογία θεριεύουν……


 


Όσο για τις λέξεις και εκφράσεις κλειδιά ετούτης της προεκλογικής περιόδου και εκλογικής αναμέτρησης-έστω και αν αυτή αφορά την Ευρωβουλή- είναι πιο επιθετικές και σκληρές…..


Αλλά έβαλαν στο στόχαστρο και το βασίλειο των πτηνών……


ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία κρατούν γερά τα σκήπτρα της πρωτοτυπίας…..


Άλλωστε ως κόμματα εξουσίας κονταροχτυπιούνται μέχρις εσχάτων για το γόητρο και την πρωτιά….


Για αυτό και λέξεις και εκφράσεις  κλειδιά, όπως βαρβαρότητα και βάρβαροι, βαρβαρότητα ή σοσιαλισμός, καράβι που βουλιάζει, ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε ως χώρα, παπαγάλοι και παπαγαλάκια, πολιτική ασημαντότητα, ο λαός τους γυρίζει την πλάτη κλπ…κλπ….είναι   αυτές που εφευρέθηκαν από τους επικοινωνιολόγους και τους συντάκτες των πολιτικών λόγων για να εντυπωσιάσουν και να προσελκύσουν ή και να συσπειρώσουν  τους ψηφοφόρους κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων …..


Τώρα αν έτυχαν ανταπόκρισης και αν το μήνυμα ελήφθη, αυτό θα φανεί το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής όταν ανοίξει η ευρωκάλπη και δούμε τι θα βγάλει…..


Πάντως το βέβαιο είναι πως στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ελάχιστοι θα θυμούνται  κάποιες από τις εκφράσεις και λέξεις τούτης της προεκλογικής μάχης…..       

Σχετικά Άρθρα

Back to top button