“Ξεκαθαρίζουν τα ψηφοδέλτια, οι γκρίνιες & πικρίες όμως μένουν…..”

Το ΠΑΣΟΚ μπόρεσε και έβγαλε το αγκάθι από πάνω του όσο πιο ανώδυνα μπορούσε…. Και το αγκάθι δεν είναι άλλο από αυτό της συγκρότησης των ψηφοδελτίων….. Κατάφερε και τερμάτισε πρώτο-μας ανακοίνωσε πρώτο τους υποψηφίους του- όσο πιο αναίμακτα γινόταν, με τις λιγότερες παράπλευρες απώλειες και αντιδράσεις….

Το ΠΑΣΟΚ μπόρεσε και έβγαλε το αγκάθι από πάνω του όσο πιο ανώδυνα μπορούσε….


Και το αγκάθι δεν είναι  άλλο από αυτό της συγκρότησης των ψηφοδελτίων…..


Κατάφερε και τερμάτισε πρώτο-μας ανακοίνωσε πρώτο τους υποψηφίους του- όσο πιο αναίμακτα γινόταν, με τις λιγότερες παράπλευρες απώλειες και αντιδράσεις….


Αντιδράσεις, όχι βέβαια πως δεν υπήρξαν, όπως και αιχμές, αλλά ήταν υπόκωφες…..


Ας είναι καλά ο αέρας του νικητή και οι δημοσκοπήσεις που γλύτωσαν τον Γιώργο Παπανδρέου από τον έντονο πονοκέφαλο και τις εκρήξεις θυμού όσων έμειναν εκτός ψηφοδελτίων…..


Αφήστε που ακόμη και ο αποκλεισμός του Σημίτη ασθενή σεισμική δόνηση προκάλεσε……


Ήταν κάτω των τριών ρίχτερ και για πολλούς αναμενόμενη…..


Συμπέρασμα όταν το κλίμα ευνοεί, ακόμη και τα δύσκολα  προσπερνιόνται ……


Αν όμως το ΠΑΣΟΚ είχε μείνει στην εποχή της εσωστρέφειας, της αντιπαλότητας, των εσωκομματικών μαχαιρωμάτων και της κατακόρυφης πτώσης της δημοτικότητάς τους, καταστάσεις που βίωνε πριν από δυο περίπου χρόνια, όπου όλοι τότε φοβόντουσαν για τα χειρότερα, τότε μάλλον σήμερα θα ζούσαμε άλλες καταστάσεις….. 


  



Ούτε βέβαια ο Γιώργος θα έπαιρνε τις ίδιες πολιτικές αποφάσεις και θα εφάρμοζε τις συγκεκριμένες κινήσεις τακτικής, ούτε βέβαια και οι υπόλοιποι, οι δυσαρεστημένοι-θιγμένοι και οι υποστηρικτές τους θα είχαν τέτοιες αντιδράσεις, όπως καλή ώρα τώρα….


Είμαι βέβαιη πως δε θα ακολουθούσαν τέτοια πολιτισμένη πολιτική συμπεριφορά ηπίων τόνων…..


Αλλά είπαμε όταν το κόμμα σου βρίσκεται πολύ κοντά στη  νίκη, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, τότε εσύ δεν του βάζεις τρικλοποδιά…..


Προτιμάς να έχει την εξουσία και ας είσαι εσύ εκτός πολιτικού προσκηνίου…..


Άλλωστε και το παρασκήνιο της πολιτικής είναι καλό για να πετύχεις τις φιλοδοξίες και στόχους σου, έστω και  με μια παράταση χρόνου……


Πάντως όπως και να έχει η πίκρα ενός αποκλεισμού, δεν παύει να είναι πίκρα είτε ανήκεις σε κόμμα εξουσίας, είτε όχι…..


Όσο και αν υποτίθεται πως έχεις αποδεχτεί τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, όταν θέτεις συμμετοχή σε αυτό, δύσκολα μπορείς πως δε σε νοιάζει όταν στην κατάληξή του διαπιστώνεις ότι είσαι ένα από τους ηττημένους…..


 



Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν ξεκαθάρισε το τοπίο σε ότι αφορά τα ψηφοδέλτια……


Οι ψηφοφόροι της Ξάνθης γνωρίζουν πλέον τους υποψηφίους που στελεχώνουν το τοπικό ψηφοδέλτιο και έχουν το χρόνο να κάνουν τις κρίσεις τους και  να καταλήξουν στις αποφάσεις τους….


Όσο για τους πέντε υποψηφίους, τους Σγουρίδη, Μάντατζη, Ξυνίδη, Παπαδόπουλο και την Οσμάνογλου, τα πόδια στην πλάτη για να πετύχουν το ποθητό αποτέλεσμα…..


Όσο για τα  ψηφοδέλτια των υπολοίπων κομμάτων, λίγο έως πολύ έχουν ξεκαθαρίσει, άλλωστε είμαστε μια μικρή κοινωνία και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και τα νέα μαθαίνονται γρήγορα και δεν απομένει παρά η επίσημη ανακοίνωσή τους …..


Μια διευκρίνιση, αναφέρομαι στα μικρά κόμματα, όπου τα άτομα που θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια,  παραμένουν ίδια τα περισσότερα, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις…..


Εκεί που έχει φτάσει η αγωνία στο κατακόρυφο είναι στο χώρο της Ν.Δ., η οποία ακόμη δεν έχει βγει να ανακοινώσει επισήμως τα ψηφοδέλτιά της για τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου……


Πολλά είναι αυτά που λέγονται και αιωρούνται…..


Και μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων ο καθένας δίνει και τη δική του ερμηνεία……


Παράδειγμα τοπικό, άλλοι λένε πως ο Αλέκος Κοντός θα είναι εντός του ψηφοδελτίου της Ν.Δ., αλλά πάλι λένε αφού έμεινε εκτός ο Δουκάς, ο Βουλγαράκης έκανε πίσω, τότε λογικά και ο Κοντός θα είναι απόν…..


Υπομονή μέχρι την Κυριακή…..


 



Το καρδιοχτύπι μεγάλο στους κόλπους της Ν.Δ., η οποία πλέον ζει και κινείται υπό την επήρεια των αρνητικών της δεδομένων και με την ψυχολογία του ηττημένου ή του δεύτερου στην κούρσα, αν και ο αγώνας είναι απρόβλεπτος και ανοικτό το τελικό αποτέλεσμα…..


Όμως αν η ψυχολογία του Καραμανλή και η γενική εικόνα του κόμματος ήταν καλύτερη, τότε μάλλον και ο Κώστας θα είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς με τα ψηφοδέλτια …..


Δε θα άφηνε να τραβούν σε μάκρος οι διάφορες διεργασίες και τα μαγειρέματα…….


Αλλά οι περιστάσεις άλλα απαιτούν…..


Πάντως και η Ν.Δ. όταν θα βγει και θα ανακοινώσει τα ψηφοδέλτιά της, και αυτή τις γκρίνιες , τις φαγωμάρες και τις πικρίες δε θα τις γλιτώσει…..


Είναι πικρό το “ποτήρι” τη απόρριψης και δη όταν έχει γίνει πάνω από μία φορά-κατανοώ απόλυτα το Γιώργο Χουλιάρα από το ΠΑΣΟΚ- ή όταν έχεις πιει και το γλυκό ποτήρι της επιλογής και της εκλογής-και αναφέρομαι στον Αλέκο Κοντό για τον οποίο όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά…….


 



Για αυτό και εγώ εύχομαι να φτάσουμε σε εκείνο το επίπεδο της δημοκρατίας, όπου οι τοπικές κοινωνίες, οι ίδιες άμεσα θα αποφασίζουν με την ψήφο τους αυτούς που επιθυμούν να  συγκροτούν κάθε φορά  τα τοπικά ψηφοδέλτια των κομμάτων και όχι οι αποφάσεις και επιλογές να γίνονται από τα κεντρικά……


Γνωρίζει το υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του κέντρου, καλύτερα από μένα ή εσένα ποιο πρόσωπο μπορεί να με εκπροσωπήσει καλύτερα από τους υποψηφίους που τα ονόματά τους καταφθάνουν στο γραφείο του για την τελική επιλογή……;




Σχετικά Άρθρα

Back to top button