TOΠIKA – METΩΠIKA

Μαθαίνουμε ότι μεγάλη ευφορία επικρατεί στα Σκόπια, μετά την απόφαση της Ε.Ε. να καταργήσει τη βίζα για τους πολίτες τους, μέχρι το τέλος του έτους. Αναφέρονται μάλιστα με χαρά και στην απόφαση της Ελλάδος να μην μπλοκάρει την απόφαση!!!

Μαθαίνουμε ότι μεγάλη ευφορία επικρατεί στα Σκόπια, μετά την απόφαση της Ε.Ε. να καταργήσει τη βίζα για τους πολίτες τους, μέχρι το τέλος του έτους. Αναφέρονται μάλιστα με χαρά και στην απόφαση της Ελλάδος να μην μπλοκάρει την απόφαση!!!


Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω την πολτικη της κας Μπακογιάννη. Ποιός πρέσβης, αλήθεια, συμμετείχε στις συνομιλίες και με τίνος εντολή υπεγραψε;


Την ιδια στιγμή, η ΥΠΕΞ «έτριζε» πάλι τα δόντια στην FYROM! Μα, μας δουλεύει; Τη στιγμή που οι Σκοπιανοί θα στήνουν το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου (στα τέλη του έτους), εμείς θα τους … επιβραβεύουμε  καταργώντας τη βίζα;


Το θέατρο του παραλόγου σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια!


 


* * * * *


 


Καρτέλ το [kartel] O (άκλ.): (οικον.) ένωση ομοειδών συνήθ. επιχειρήσεων, οι οποίες, διατηρώντας την οικονομική, διοικητική και νομική τους αυτοτέλεια, έχουν συνάψει συμφωνίες για τον έλεγχο της παραγωγής με σκοπό την εξουδετέρωση του μεταξύ τους ανταγωνισμού και ενδεχομένως και τη δημιουργία μονοπωλίου (λεξικό Μ. Τριανταφυλλίδη).


Όπως είναι φανερό, η λέξη έχει ξενική προέλευση, παρά την ελληνική της ρίζα, και συνεπώς πρόκειται περί φανομένου που δεν συναντάται στον ελλαδικό χώρο, όπου οι συνθήκες ανταγωνισμού λειτουργούν ως πρότυπο για την παγκόσμια οικονομία. Έτσι λοιπόν, όσοι προσπαθούν να τη συνδέσουν με την ταυτόχρονη αύξηση στα ναύλα από και προς Θάσο, και από τις δύο πλοιοκτήτριες εταιρείες, που πραγματοποιούν δρομολόγια στο νησί, είναι σαφώς κακόβουλοι και στόχο έχουν να βλάψουν την αξιοπιστία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους μας.


 


* * * * *


 


Σίγουρα η περίφημη «ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες», όπως χαρακτήρισαν πολλές τουρκικές εφημερίδες (και αναπαρήγαγαν με τη ίδια ακριβώς φρασεολογία πολλές ελλαδικές) όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε τοπικό συνέδριο του AKP για «εκδίωξη από την Τουρκία, όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν», χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα, ως «αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης», είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για την τύχη των μη τουρκικών πληθυσμών στη Μ. Ασία.


Μέχρι όμως την επίσημη παραδοχή της Τουρκίας για τα γενοκτονικά εγκλήματα στα οποία επιδόθηκε σε βάρος των λαών της Μ. Ασίας, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί. Το «εκδιώχθηκαν» από το «σφαγιάστηκαν» δεν έχει μόνο εννοιολογική διαφορά…


 


* * * * *


 


Το ότι μεσούσης της προεκλογικής περιόδου εκατοντάδες Καβαλιώτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα νέοι άνθρωποι, συνέρρευσαν στην πρόσφατη ομιλία του παγκοσμίου φήμης Έλληνα φυσικού, Δ. Νανόπουλου, που διοργάνωσε το ΤΕΙ Καβάλας, αποτελεί από μόνο του παρηγορία ψυχής και αισιόδοξο μήνυμα ότι οι πολίτες έχουν ακόμη την ικανότητα να θέτουν προτεραιότητες στη ζωή τους γυρίζοντας την πλάτη σε όσους εμμένουν στην προσπάθειά τους για εμπαιγμό και υποτίμηση της νοημοσύνης τους.


 


* * * * *


 


Σήμερα, η στήλη αυτή ολοκληρώνει τη σύντομη παρουσία της στις φιλόξενες σελίδες του «Αγώνα». Λόγοι οικογενειακοί και επαγγελματικοί επιβάλλουν την αναχώρησή μου σε λίγες ημέρες από την Ξάνθη και επομένως χάνεται η άμεση επαφή με την επικαιρότητα και τον παλμό της τοπικής κοινωνίας.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτ’ απ’ όλα τον εκδότη της εφημερίδας, Κοσμά Γεωργιάδη, ο οποίος ποτέ δεν δίστασε να δημοσιεύσει σχόλιά μου αυστηρά και κριτικές αιχμηρές, προς πρόσωπα και γεγονότα της περιοχής μας. Χρειάζεται τόλμη αυτό σε μία μικρή κοινωνία, όπου οι προσωπικές σχέσεις και ισορροπίες λειτουργούν πολύ πιο έντονα απ’ ό,τι στο απρόσωπο και χαοτικό περιβάλλον Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ο «Αγώνας» είναι μία εφημερίδα που σέβεται την ιστορία της και πιστεύω ότι κοσμεί τον εκδοτικό χώρο του περιφερειακού τύπου.


Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους εσάς που 7 μήνες τώρα συμπαρασταθήκατε στη στήλη αυτή με τα καλά σας λόγια, τις πληροφορίες σας, τα μηνύματά σας και τη γενικότερη έμπρακτη στήριξή σας. Δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα η ύπαρξή της χωρίς τη δική σας αποδοχή.


Η Ξάνθη είναι μία πόλη ιδανική για να ζεί ένας άνθρωπος σήμερα, μία πόλη με πλούσια πολιτιστική ζωή, με όλες τις ανέσεις και υπηρεσίες που χρειάζεται ένας άνθρωπος σήμερα, μία πόλη με ιστορία και προσωπικότητα. Τη γνώριζα ως συχνός επισκέπτης της, έζησα τον παλμό και τους ανθρώπους της «από μέσα» για παραπάνω από έναν χρόνο και την αποχωρίζομαι ως κάτοικός της με πόνο ψυχής, αλλά και με συναισθήματα και βιώματα που δεν θα με εγκαταλείψουν ποτέ.


Γειά σας…


 


endohora@yahoo.gr


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button