Από τη Θράκη στο Αφγανιστάν

Την αποχώρηση του από τη θέση του Γενικού Προξένου των Η.Π.Α στην Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο κ. Χόιτ Μπράουν Γι προθχές το απόγευμα από την Ξάνθη στο περιθώριο μουσικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο Π των Καπναποθηκών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Την αποχώρηση του από τη θέση του Γενικού Προξένου των Η.Π.Α στην Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο κ. Χόιτ Μπράουν Γι προθχές το απόγευμα από την Ξάνθη στο περιθώριο μουσικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο Π των Καπναποθηκών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.


Ο Γενικός Πρόξενος της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη, που έχει κατά την τριετή παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα έχει συνδέσει ιδιαίτερα το όνομά του με τη Θράκη καθώς τακτικές ήταν οι επισκέψεις του στην περιοχή και οι συναντήσεις του με  τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως με κύκλους της μειονότητας, μιλώντας στους δημοσιογράφους της Ξάνθης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη χώρα και τη μετάθεση του σε ανάλογη θέση στο Αφγανιστάν και στην πρωτεύουσα της χώρας Καμπούλ.


«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες της Ξάνθης, το Δήμαρχο Ξάνθης και όλους για τα τρία αυτά χρόνια συνεργασίας και φιλίας εδώ στην Ξάνθη. Δυστυχώς πρέπει να φύγω σε λίγο από την Ελλάδα και θέλω να ευχηθώ στους πολίτες της Ξάνθης καλή συνεργασία και στο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ο Αμερικανός διπλωμάτης αποχωρεί από τη χώρα μας με πολύ καλές αναμνήσεις και εντυπωσιασμένος από την ελληνική φιλοξενία, αλλά και τις φιλίες που απέκτησε, κατά τη διάρκεια της τριετούς παραμονής του στη Θεσσαλονίκη και των επισκέψεών σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα.


«Νομίζω ότι ήταν πολύ θετική η εμπειρία για μένα και ελπίζω και για τους συνεργάτες μας. Ήταν χρήσιμες και θετικές οι εμπειρίες που αποκόμισα από τη θέση μου αυτή».


Τη θέση του κ. Χόιτ Μπράουν Γι αναμένεται να καταλάβει τον ερχόμενο Αύγουστο μια γυναίκα  διπλωμάτης  η κ.  Κάθριν Κέι, η οποία θα έρθει από την Ουάσιγκτον, ενώ είχε θητεύσει και στην Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής.


Στο μεταξύ σε ερώτηση του «Α» για το τι είναι αυτό που θα κρατήσει  από τη Θράκη φεύγοντας από την Ελλάδα, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ, κ. Χόιτ Μπράουν Γι απάντησε ότι είναι η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής, παράδειγμα για όλο τον κόσμο, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και τη δουλειά που απαιτείται να γίνει για την εξάλειψή τους, στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα προς όλες τις πλευρές.


«Νομίζω ότι αυτό που είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό για μένα είναι το παράδειγμα πολυπολιτισμού της περιοχής. Δηλαδή το γεγονός ότι έχετε εδώ ανθρώπους με διαφορετικές θρησκείες, γλώσσες, παραδόσεις που μένουν εδώ μαζί ήρεμα, με πολύ καλές σχέσεις και φιλία, νομίζω για την Ευρώπη και τον κόσμο  μπορεί να είναι ένα παράδειγμα. Βέβαια υπάρχει δουλειά, υπάρχουν προκλήσεις, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα και οι πολίτες της μπορούν να βρουν τις λύσεις».   


Όσο τέλος, στο ερώτημα της εφημερίδας μας για το δικό του ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και με φορείς της περιοχής της Θράκης, ο κ. Χόιτ Μπράουν Γι απάντησε χαρακτηριστικά «ήταν ένας στόχος βέβαια να ενδυναμώσουμε τους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδος και της Αμερικής και πράγματι κάναμε πρόοδο. Υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας, αλλά νομίζω ότι οι δεσμοί και οι συνεργασίες έγιναν πιο δυνατοί σήμερα από ότι ήταν πριν από τρία χρόνια».


                                                                      Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button