TOΠIKA – METΩΠIKA

Μερικές δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν προχθές στην Ξάνθη, στο μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας, για να τιμήσουν την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε δύο ώρες αργότερα και στην Κομοτηνή. Κρίμα!

Μερικές δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν προχθές στην Ξάνθη, στο μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας, για να τιμήσουν την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε δύο ώρες αργότερα και στην Κομοτηνή. Κρίμα!


Ήταν, όπως είχαμε γράψει πριν λίγες εβδομάδες στη στήλη μας, μία πολύ καλή ευκαιρία, για να δοθεί μία απάντηση, από σύμπαντα τον Ελληνισμό της Θρήκης, χριστιανών και μουσουλμάνων Ελλήνων, στις προκλητικές συγκεντρώσεις και στην επίδειξη ισχύος των τουρκοφρόνων στοιχείων, όπως αυτή που πραγματοποίησαν στο Αμοιρίδειο (ελέω δημοτικής μας αρχής, ας μην ξεχνιόμαστε!), τη Δευτέρα του Πάσχα.


Αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Και χάθηκε, όχι φυσικά λόγω των ευαρίθμων συμπολιτών μας που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, αλλά εξαιτίας της απουσίας των πολλών, εξαιτίας της αδράνειας των ηγεσιών τους, συλλογικών και πολιτικών.


Είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των αιρετών αξιωματούχων της Θράκης δεν καλοβλέπει τέτοιες εκδηλώσεις που «στενοχωρούν» το τουρκόφρον στοιχείο της περιοχής μας, από το οποίο προσδοκούν σε μεγάλο βαθμό την επανεκλογή τους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Κομοτηνής, που, όπως αναφέραμε κι άλλη φορά από τη στήλη αυτή, φρόντισε να τελειώσουν οι εκδηλώσεις των «Ελευθερίων» της πόλεως στις 18 Μαΐου, την παραμονή δηλαδή της Ποντιακής Γενοκτονίας, ώστε να μην ενταχθούν οι τελετές της ημέρας εκείνης στο πρόγραμμά τους, υπό την αιγίδα του Δήμου!


Βεβαίως, όλοι αυτοί οι κύριοι θα έβλεπαν τα πράγματα πολύ διαφορετικά, αν οι πολίτες της Θράκης έστελναν το κατάλληλο μήνυμα, αποφασιστικά και δυνατά, με την ενεργό συμμετοχή τους στις χθεσινές εκδηλώσεις.


Μόνον όταν νοιώσουν οι «άρχοντες» αυτού του τόπου, ότι για κάθε ψήφο ενός τουρκόφρονα μουσουλμάνου που επιδιώκουν να κερδίσουν, θα χάνουν δύο ψήφους χριστιανών ή των φιλήσυχων μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, τότε θα μπορούμε να προσδοκούμε σε αλλαγή αυτής της νοσηρής κατάστασης, που περιφρονεί τα αισθήματα και την αξιοπρέπεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Θράκης μας. Μέχρι τότε, είμαστε άξιοι των ηγεσιών μας…


 


* * * * *


 


Μέχρι να δημοπρατηθούν και να κατασκευαστούν οι σταθμοί ανάπαυσης στην Εγνατία Οδό, και με δεδομένο τον τεράστιο κίνδυνο που δημιουργείται από όσους αποκαμωμένοι σταματούν στην άκρη του δρόμου ή των διασταυρώσεων, οι αρμόδιοι αποφάσισαν επιτέλους να δημιουργήσουν (μάλλον προσωρινά) ορισμένα πάρκινγκ με τα στοιχειώδη (διαγραμμίσεις, WC, νερό, κάδους), ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος.


Τι απογοήτευση, όμως, όταν πριν από τρεις ημέρες, στο πάρκινγκ του ποταμού Λίσσου, στο νομό Ροδόπης, οι τουαλέττες δεν ήταν ακόμη σε λειτουργία, αφού δεν είχε συνδεθεί η ύδρευση και το ηλεκτρικό!


Οι σχετικές πινακίδες, όμως, σε προειδοποιούσαν ήδη από 3 χλμ. πριν: πάρκινγκ με όλα τα «κομφόρ». Καλά, είναι τόσο δύσκολο σ’ αυτή τη χώρα να παραδοθεί ένα έργο έτοιμο; (Επί του πιεστηρίου μάθαμε ότι έκλεισε πάλι το τμήμα της Εγνατίας από Βανιάνο μέχρι Χρυσούπολη. Κατά τα άλλα ο «Σαρακατσάνος» το εγκαινίασε… εμπρόθεσμα!).


 


endohora@yahoo.gr


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button