«Ο μικρόκοσμος μιας προεκλογικής συγκέντρωσης…..»

Πολλές φορές τα καλύτερα και τα πιο ουσιαστικά από ένα γεγονός τα ανακαλύπτεις στο πίσω μέρος του …..
Δηλαδή αυτά που κρύβονται πίσω από αυτό ή όλα εκείνα που αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του, έστω και αν από τους περισσότερους περνούν απαρατήρητα ή θεωρούνται ασήμαντα…..

Πολλές φορές τα καλύτερα και τα πιο ουσιαστικά από ένα γεγονός τα ανακαλύπτεις στο πίσω μέρος του …..


Δηλαδή αυτά που κρύβονται πίσω από αυτό ή όλα εκείνα που αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του, έστω και αν από τους περισσότερους περνούν απαρατήρητα ή θεωρούνται ασήμαντα…..


Πάρτε για παράδειγμα τι πολλά άλλα  μπορούν  να κρύβονται  πίσω από μια μεγάλη προεκλογική πολιτική συγκέντρωση, η όποια παράλληλα με τον πρωταρχικό και ουσιαστικό στόχο που είναι να μιλήσει ο εκάστοτε πολιτικός ηγέτης στα πλήθη του και να πείσει για την αλήθεια και την αξία του προγράμματος του κόμματος που εκπροσωπεί και άρα να τον ψηφίσουν και πόσα άλλα πράγματα εξυπηρετεί, άρα και δίνει ζωή σε αυτά……


 


Κάθε προεκλογική συγκέντρωση κρύβει και πολλούς συμβολισμούς και χρήζει σημειολογικής ανάλυσης …..


Αποκωδικοποιώντας την μάλιστα λαμβάνεις και μηνύματα που ενδεχόμενα ούτε καν να  τα είχες σκεφτεί…..


Περά βέβαια από τη δουλειά που δίνει σε μια σειρά επαγγελμάτων…….


Μια προεκλογική συγκέντρωση λοιπόν σε ανεβάζει ψυχολογικά, σε ανεβάζει και οικονομικά…..


Ταυτόχρονα όμως μπορεί τους πρωταγωνιστές της , δηλαδή  τους εκάστοτε ομιλητές, που δεν είναι άλλοι από πολιτικά πρόσωπα και κυρίως αρχηγοί κομμάτων να τους αποκαθηλώσει, αντί να τους ενισχύσει…..


 


Αφορμή για αυτή την προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος αποτέλεσε η προχθεσινή προεκλογική συγκέντρωση και ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου στην Ξάνθη και στην πλατεία Αλέξανδρος Μπαλτατζής…..


Λίγες μέρες πριν άρχισαν τα όργανα και το τρέξιμο των τοπικών στελεχών…..


Να πάρουν τις απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για να διοργανώσουν με τον καλύτερο δυνατό και  πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα την προεκλογική ομιλία του προέδρου τους ενόψει των Ευρωεκλογών…..


Όλος ο κομματικός μηχανισμός σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο δούλεψε νυχθημερόν  για να φέρει το ποθητό αποτέλεσμα το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης…..


Η αρχή έγινε με την αφισοκόλληση…..


Έπρεπε να γίνει αισθητή η είδηση της άφιξης του Γιώργου Παπανδρέου στην πόλη….


Κάθε κεντρικός δρόμος και όχι μόνο έπρεπε να έχει την εικόνα του, η οποία λειτουργώντας ως προσκλητήριο να ξεσηκώσει τους ψηφοφόρους του…..


Για εκείνους όμως που βρίσκονται πολιτικά απέναντι από τους οπαδούς, μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, η αφισοκόλληση ερμηνεύεται ως αφισορρύπανση και τους  προκαλεί αρνητικά χαμόγελα η εικόνα του Γιώργου …..


 


Για τους αντικειμενικά κρίνοντες  η αφισοκόλληση πρέπει να έχει και τα όριά της και φυσικά να σέβεται και το περιβάλλον….


Και η συγκεκριμένη η αλήθεια είναι πως ήταν κάπως υπερβολική…..


Μακάρι να ευτυχήσουμε να ζήσουμε έναν πολιτικό πολιτισμό, όπου οι αφίσες και οι πλαστικές σημαιούλες δε θα πρωταγωνιστούν σε κάθε προεκλογική αναμέτρηση…..


Από την άλλη για τη διοργάνωση μιας προεκλογικής συγκέντρωσης εργάζονται πολλοί…..


Ξεκινώντας από εκείνους που εργάζονται με το μυαλό-σχεδιάζουν, καθορίζουν, προτείνουν και αποφασίζουν-και φτάνοντας σε εκείνους που βάζουν τα δυο τους χέρια και τη μυϊκή τους δύναμη για να υλοποιήσουν στη πράξη τα όσα απαιτούνται για μια πετυχημένη προεκλογική συγκέντρωση και ομιλία…..


Ποια επαγγέλματα εμπλέκονται σε μια τέτοια συγκέντρωση……;


Διαφημιστές, Επικοινωνιολόγοι, Δημοσιογράφοι, Οπερατέρ, Τεχνικοί, Ηλεκτρολόγοι, Ηχολήπτες, μεταφορείς, οδηγοί, μαραγκοί, φωτογράφοι, εργάτες και πολλοί-πολλοί άλλοι……α, ξέχασα και τους οδοκαθαριστές και λοιπά συνεργεία καθαρισμού…..


 


Μπορεί λοιπόν η διοργάνωση μιας προεκλογικής συγκέντρωσης να είναι πολύ κοπιαστική για αυτούς που φέρουν την ευθύνη της προετοιμασίας της, ωστόσο για τους απέξω μπορεί να αποδειχθεί και ιδιαίτερα διασκεδαστική και χαλαρωτική…..


Παρατηρώντας λοιπόν τα ασήμαντα κατά άλλους και ψιλά της προχθεσινής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ είδα εικόνες που θύμιζαν πανηγύρι…….


Από τη μουσική που μέχρι τον κόσμο, τους ψηφοφόρους του Γιώργου Παπανδρέου, που προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης…..


Η μουσική και τα τραγούδια κατάλληλα επιλεγμένα από τους dj,εκείνους που είχαν επιφορτιστεί με  την ευθύνη να κρατήσουν σε καλή διάθεση τον κόσμο και να περιμένει υπομονετικά την άφιξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ…..


Το κάθε τραγούδι είχε και το σωστό timing…..και φυσικά κάλυπτε τις περισσότερες μουσικές προτιμήσεις……


 Από Πρωτοψάλτη, Νταλάρα, Σαββόπουλο, Παπακωνσταντίνου κλπ μέχρι και Θρακιώτικα ακούσαμε……


 


Όσο για τους ψηφοφόρους –κρατώντας τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ-οι περισσότεροι βρισκόταν σε ψυχική ανάταση και ευφορία και οι πιο φανατικοί με το που είδαν και άκουσαν τον Πρόεδρό τους να μιλά  όχι μόνο συγκινήθηκαν, αλλά δάκρυσαν κιόλας….


Βέβαια υπήρχαν και οι αναποφάσιστοι, μερικοί από τους οποίους με τα σακουλάκια με τα πασατέμπο στο χέρι βρέθηκαν στην πλατεία Μπαλταζτή για να ακούσουν από περιέργεια αυτά που θα έλεγε ο Παπανδρέου, αλλά πολύ περισσότερο για να δουν αν είχε κόσμο και αν μέσα στο πλήθος έβλεπαν και γνώριμά τους πρόσωπα, για  τα οποία δεν γνώριζαν που κομματικά πρόσκεινται……


Ή αν ανήκουν στους γαλαζοπράσινους, ανάλογα με το πιο από τα δύο κόμματα βρίσκεται στην εξουσία…..


Το λοιπόν από την προχθεσινή προεκλογική συγκέντρωση  μόνο οι πωλητές με το μαλλί της γριάς απουσίαζαν και οι υπαίθριες ψησταριές με σουβλάκια και λουκάνικα…..


Ο μεγάλος τυχερός ο περιπτεράς της πλατείας Μπαλατζτή που είδε ξαφνικά τόσους πολλούς πελάτες σε μια μέρα…..

Τελικά δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται , αλλά και αυτά που βλέπουμε πίσω από κάποιο γεγονός και ίσως και αυτά να είναι και τα καλύτερα……

Σχετικά Άρθρα

Back to top button