Γ. Παπανδρέου «…νέα σχέση δική μου με τη Θράκη…»

Με εμφανή την ικανοποίηση στο πρόσωπό του για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, και με την αισιοδοξία της νίκης, όπως άλλωστε καταδεικνύεται και από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από την προχθεσινή παρουσία του κόσμου, εμφανίστηκε ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους ο Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου.

Με εμφανή την ικανοποίηση στο πρόσωπό του για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, και με την αισιοδοξία της νίκης,  όπως άλλωστε καταδεικνύεται και από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από την προχθεσινή παρουσία του κόσμου, εμφανίστηκε ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους ο Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου.


Στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας στην περιφέρεια ενόψει των Ευρωεκλογών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ανοιχτή πολιτική ομιλία στην Ξάνθη, επιλέγοντας συμβολικά την πλατεία Μπαλτατζή, θέλοντας έτσι να στείλει μήνυμα προς τους αγρότες ότι για το κόμμα του αποτελεί  πρώτιστη προτεραιότητα η επίλυση των προβλημάτων τους και η διασφάλιση της θέσης που τους αξίζει.


Ο κ. Παπανδρέου αφού έτυχε θερμής υποδοχής από όλους τους βουλευτές  του ΠΑΣΟΚ  της Περιφέρειας ΑΜΘ, τα κομματικά στελέχη και τους φίλους και τα μέλη ανέβηκε στην εξέδρα που είχε στηθεί ακριβώς απέναντι από την προτομή του Αλέξανδρου Μπαλταζτή και υπό τον ήχο συνθημάτων και θερμών χειροκροτημάτων, πήγε στο βήμα και ξεκίνησε την ομιλία του με την προσφώνηση «Δημοκρατικέ λαέ της Ξάνθης…».


Μέσα από την ομιλία του, η οποία ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της περιλάμβανε ζητήματα που είχαν να κάνουν με την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, τα προβλήματα των αγροτών και της ανεργίας, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τοποθετήθηκε στην τρέχουσα πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, στη σωρεία των σκανδάλων, έθεσε διλλήματα, αναφέρθηκε στις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και στη πρόταση που έχει για μια Ευρώπη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ασφάλειας και της ευημερίας και ανάπτυξης.


Με το σύνθημα «στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα», κάλεσε τον κόσμο να αποφασίσει αλλαγή πορείας, υπονοώντας ότι για το ΠΑΣΟΚ οι Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν και ένα δημοψήφισμα και ένα μήνυμα για τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.


Στόχος του κόμματός, όπως σημείωσε είναι φέρει και πάλι το χαμόγελο σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Να ξαναφέρει την ελπίδα σε κάθε Ελληνική Οικογένεια.


 Στο μεταξύ αναφερόμενος σε τοπικά ζητήματα της περιοχής, τόνισε την αποβιομηχάνιση της περιοχής,  το κλείσιμο τον Συνεταιριστικών εργοστασίων, την εκτίναξη της  ανεργίας  που αγγίζει το 23%, την καθυστέρηση υλοποίησης του μεγάλου αρδευτικού έργου του Νομού Ξάνθης, που έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό από το 2003. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής, ενώ χαρακτηριστική ήταν  η αναφορά του στην αντιμετώπιση του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος.


«Ένα μοντέλο ανάπτυξης που έδωσε ζωή και ευημερία για πολλές δεκαετίες στους αγρότες. Δυστυχώς κάποιοι άλλοι, λειτουργώντας δήθεν στο όνομά του, μετέτρεψαν την κληρονομιά του σε πελατειακό σύστημα . Σήμερα αφήνουν πίσω τους ερείπια.  Η ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι τεράστια».


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού παρουσίασε τις προτάσεις του για τον πρωτογενή τομέα με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, την κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών και την προώθηση των βιοκαλλιεργειών και ποιοτικών και διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων, με άξονα πάντα την πράσινη ανάπτυξη κάλεσε τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να ψηφίσουν για την Ευρώπη κόντρα στο ψέμα ότι μετά το 2013 οι επιδοτήσεις θα καταργηθούν.


«Καταψηφίζουμε εκείνους που έχασαν τις μάχες για τα καπνά, το βαμβάκι, τη ζάχαρη και τα άλλα προϊόντα μας».


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ρόλο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  ως ναυαρχίδα της ανάπτυξης στην περιοχή.


Στην ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι δίοδοι σύνδεσης με τις γύρω βαλκανικές χώρες.


Μάλιστα σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. σημειώνοντας παράλληλα ότι «το ίδιο θα κάνουμε με την Τουρκία εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ελλάδας και τη Ε.Ε.»


Για το ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσε η Ξάνθη είναι γέφυρα φιλίας και πολυπολιτισμικότητας.  Προσθέτοντας λίγο παρακάτω «εμείς πιστεύουμε ότι στη Θράκη μπορούν  να συμβιώνουν με τον πλέον αρμονικό τρόπο άνθρωποι με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες, ήθη και έθιμα».


Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως με την ιδιότητά του αυτή του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνής, πρότεινε να ξεκινήσουν από το Δροσερό μια παγκόσμια εκστρατεία για να εξαλείψουν τις φαβέλες και τα γκέτο όλου του κόσμου. «Να πάψουν υπάρχουν συνοικισμοί σαν το γκέτο του Δροσερού, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης».


Στο μεταξύ στη συνέχεια της ομιλίας του, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανυπαρξία έργου, παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα και το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει στην Ευρώπη, θέτοντας παράλληλα μια σειρά διλλημάτων με κυρίαρχο αυτό «Συντηρητικοί και Ν.Δ. ή σοσιαλιστές και ΠΑΣΟΚ; Σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα;».


Τέλος κλείνοντας την ομιλία του επανήλθε και πάλι στην ιδιαίτερη σχέση που τον συνδέει με την Θράκη, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να στείλουν το μήνυμα νίκης στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και νίκη για την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.


«Είμαι σίγουρος ότι, η νίκη μας στις 7 Ιουνίου, και η νίκη μας στις εθνικές εκλογές, η αυτοδυναμία μας στις εθνικές εκλογές, θα σημάνει και μια νέα πορεία. Μια νέα πορεία για τη Θράκη και μια νέα σχέση, δική μας, δική μου, με τη Θράκη. Μαζί θα προχωρήσουμε».


                                                   Δέσποινα Γκούμα


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button