TOΠIKA – METΩΠIKA

Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Ξάνθης η αίτηση για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». Νομικά, βεβαίως, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για τους αμετανόητους «ταραξίες» της ειρηνικής συμβίωσης των δύο θρησκευτικών στοιχείων της Θράκης, αφού μπορεί λ.χ. να ασκηθεί έφεση εκ μέρους τους.

Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Ξάνθης η αίτηση για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». Νομικά, βεβαίως, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για τους αμετανόητους «ταραξίες» της ειρηνικής συμβίωσης των δύο θρησκευτικών στοιχείων της Θράκης, αφού μπορεί λ.χ. να ασκηθεί έφεση εκ μέρους τους.


Το σημαντικό, όμως, στην υπόθεση αυτή είναι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της αποφασίζοντας αντικειμενικά και επί της ουσίας του θέματος, προασπιζόμενη την ηρεμία και τη γαλήνη, σε πείσμα όσων περί άλλων τυρβάζουν.


 


* * * * *


 


«Τούρκοι» έγιναν, βεβαίως, οι κύριοι αυτοί, μετά την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου. Και απειλούν θεούς και δαίμονες!


Δεν αμφιβάλλουμε φυσικά, ότι θα βρουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συκοφαντήσουν και πάλι διεθνώς τη χώρα μας και να την καταγγείλουν για … καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!


Κι η αλήθεια είναι πως κάνουν πολλή φασαρία. Βρήκαν, όμως, και τα κάνουν.


Αλήθεια, αναρωτήθηκε ποτέ κανείς τους, πώς είναι δυνατόν άλλες χώρες (λ.χ. η Τουρκία) να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή και καταδικαστικές του Ο.Η.Ε. (λ.χ. για τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου ή για την βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κούρδων) και μεις να χολοσκάμε για μία απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για έναν … σύλλογο; Όπως θάλεγε και ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος, «σιγά μην πέσει η κυβέρνηση για ένα κωλόσπιτο»!


 


* * * * *


 


Εν πάση περιπτώσει, το όλο θέμα είναι αρμοδιότητα των δικαστηρίων της χώρας μας και καλό θα είναι να μείνει εκεί.


Αυτό που χρήζει όμως ιδιαίτερου σχολιασμού, είναι το από πού πληροφορηθήκαμε την είδηση αυτή.


Η πηγή, λοιπόν, της πληροφόρησής μας ήταν η εφημερίδα … Millet! Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα.


Είναι δυνατόν να πραγματοποιείται τέτοιας σημασίας δίκη στην πόλη μας και κανένα μέσο να μην την περιλαμβάνει στην ειδησεογραφία του και μάλιστα να καταφεύγουμε στον … τουρκόφωνο τύπο για την πληροφόρησή μας; Εδώ μαθαίνουμε, λ.χ., τί ύψος θα έχει το νέο απόκτημα του Δήμου Ξάνθης (το πρώην κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος) ή ότι σκύλος δάγκωσε περαστικό (αν και είδηση θα ήταν το αντίθετο!). Είναι δυνατόν να αποσιωπούνται τέτοια γεγονότα;


 


* * * * *


 


Και μια κι ο λόγος για την Millet, διαβάσαμε ότι το σχόλιό μας για την βεβήλωση του ιερού τεμένους της Γλαύκης (και άλλων, απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε!) με τη μετατροπή του σε … στούντιο, για την προβολή των προπαγανδιστικών πανηγυριών του κύκλου του Μετέ και με την εκμετάλλευση θρησκευτικών και σχολικών εορτών των Πομάκων, είναι «υπόδειγμα παράνοιας, μίσους, ρατσισμού και τουρκοφοβίας». Σε καθρέφτη κοιτάζονταν;


 


* * * * *


 


Οδεύουμε ολοταχώς προς τις Ευρωεκλογές και παρ’ όλο που πρόκειται για εκλογική διαδικασία χαμηλού επικοινωνιακού προφίλ, τα κομματικά μαγειρεία επιμένουν να εκχυδαϊζουν την αισθητική μας και την θέλησή μας για πολιτική μας δράση και συμμετοχή.


Η αρχή στην πόλη μας έγινε με την επίσκεψη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου. Τις μέρες που προηγήθηκαν, η πόλη κατακλύστηκε από αφίσες, από την παραμονή έκλεισε μερικώς η πρόσβαση στην πλατεία Μπαλτατζή, αυξήθηκε η ηχορρύπανση και γενικώς δεν έγινε στο παραμικρό σεβαστή η θέληση του ξανθιώτικου λαού για πολιτισμένη και ευπρεπή πολιτική αντιπαράθεση. Αλήθεια, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε άραγε για τις επικοινωνιακές αυτές πρακτικές που συντελούνται από τα αρμόδια στελέχη του; Είμαι σίγουρος ότι λόγω παιδείας και ιδιοσυγκρασίας, δεν θα τον εύρισκαν και τόσο σύμφωνο!…


Ας μην έχουμε βεβαίως ψευδαισθήσεις ότι τα ίδια και χειρότερα θα συμβούν και κατά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού «της σεμνότητας και της ταπεινότητας», είτε στην πόλη μας είτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της πατρίδας μας.


Επειδή, όμως, όπως λέει και η σχετική διαφημιστική καμπάνια υπουργείου, «ένας υπεύθυνος δεν αρκεί» για να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου, καλό θα είναι οι ηγεσίες αυτού του τόπου να δώσουν πρώτες το υγιές παράδειγμα.


 


endohora@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button