«Άρχισαν οι ευρωπολιτικές κορώνες….»

Ο ήλιος λάμπει, η θερμοκρασία για Μάη μήνα βρίσκεται στα ύψη, ο κόσμος πλέον αναζητεί τραπεζάκι σε κάποια πλατεία για να πιει το καφεδάκι του και γενικά επικρατεί ατμόσφαιρα οργασμού των πάντων…..
Και γιατί όχι αφού ο χειμώνας μας αποχαιρέτησε προς πολλού και σαν τα μυρμήγκια άφοβα πλέον ξεχυθήκαμε στους δρόμους……

Ο ήλιος λάμπει, η θερμοκρασία για Μάη μήνα βρίσκεται στα ύψη, ο κόσμος πλέον αναζητεί τραπεζάκι σε κάποια πλατεία για να πιει  το καφεδάκι του και γενικά επικρατεί ατμόσφαιρα οργασμού των πάντων…..


Και γιατί όχι αφού ο χειμώνας μας αποχαιρέτησε προς πολλού και σαν τα μυρμήγκια  άφοβα πλέον ξεχυθήκαμε στους δρόμους……


Και όσο λοιπόν ανεβαίνει ο υδράργυρος, άλλο τόσο ανεβαίνει και το πολιτικό και δη προεκλογικό θερμόμετρο…..


Θέλουμε δε θέλουμε έχουμε μπει στην τελική ευθεία για να τις Ευρωεκλογές…..


Σε είκοσι μέρες περίπου θα κληθούμε για ακόμη μια φορά να ασκήσουμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα, αυτό της ψήφου….


Η ευρωκάλπη θα στηθεί και περιμένει από εμάς να την τροφοδοτήσουμε με το ευρωψηφοδέλτιο της αρεσκείας μας….


Οι μέρες λοιπόν πλησιάζουν για αυτό και σπεύσατε να ενημερωθείτε για πιο λόγο και γιατί καλούμαστε να ψηφίσουμε για την εκλογή του νέου Ευρωκοινοβουλίου, αφού ελάχιστα γνωρίζουμε για αυτό…..


 


Αλήθεια γνωρίζετε τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και που εδρεύει αυτό….;-κύρια βάση του αποτελεί το Στρασβούργο, αλλά έχει τόπους εργασίας και στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο-…..


Ποιος ο ρόλος του και πόσο καθοριστικός είναι στην δική μας εδώ ζωή…..;


Αν η Κοινοτική Νομοθεσία υπερισχύει της Εθνικής μας νομοθεσίας και αν ναι τότε γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί, δεν την έχει ενσωματώσει στη δική της κείμενη νομοθεσία….;


Αν γνωρίζεται για τα όργανα και τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου….;


Εδώ με τα δυσκολίας έχετε συγκρατήσει ένα ή δυο ονόματα Ευρωβουλευτών και μάλιστα του κόμματος της προτίμησής σας και εγώ σας ζητάω να  μου πείτε το όνομα του, μέχρι  τις 7 Ιουνίου, προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Γερμανού HansGert Pottering…..


Μη πω ότι τα ονόματα των Ευρωβουλευτών μας τα θυμόμαστε από την περίοδο της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων τους και μέχρι λίγο μετά την εκλογική αναμέτρηση…


Συγκρατώντας  φυσικά εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα της λίστας….


 


Ξέρω όμως πως πλέον έχετε συνειδητοποιήσει πως ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και των μελών του δεν είναι, ούτε πρέπει να είναι  διακοσμητικός…..


Άλλωστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η φωνή 500 περίπου εκατομμυρίων ευρωπαϊων πολιτών από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης…..


Σήμερα είναι στην ουσία ισότιμος νομοθέτης με το Συμβούλιο Υπουργών, στο οποίο εκπροσωπούνται οι κυβερνήσεις των κρατών μελών….


Όμως εσείς διατηρείτε τις επιφυλάξεις σας ως προς τη στάση από πλευράς Ελλάδας, αλλά και των πολιτών της …..


Για τους Έλληνες Ε.Ε. σημαίνει μόνο επιδοτήσεις…..


Σημαίνει μια στρόφιγγα που ανοίγει για να συντηρούμε μεσοβέζικες καταστάσεις….


Δεν το βλέπουμε σαν μαγιά που θα μας βοηθήσει να πάμε παραπέρα……


Αλλά σαν το ταμείο που έρχεται ως από μηχανής Θεός να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση……


Ένα είναι βέβαιο, πως αν ως χώρα αξιοποιήσουμε σωστά, έστω και στο μισό τις δυνατότητες που μας παρέχει η Ε.Ε. ως κράτος-μέλος που είμαστε, τώρα δε θα βρισκόμασταν σε αυτή τη θέση…..


Οι Ευρωπαίοι μας έχουν μάθει για τα καλά……μας θεωρούν κουτοπόνηρους και της αρπαχτής και φυσικά πρώτους στα αρνητικά ρεκόρ….


 


Εισήλθαμε λοιπόν στην προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών και οι πρώτες αφίξεις αρχηγών πολιτικών κομμάτων έχουν ήδη γίνει στην περιοχή μας…..


Χθες ήταν εδώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου, σήμερα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας και αναμένονται και πολλοί άλλοι μέχρι την ημέρα που θα στηθεί η ευρωκάλπη…..


Το ερώτημα το δικό μου είναι αν θα δούμε μαζί τους και υποψήφιους ευρωβουλευτές….


Μας ενδιαφέρει να ξέρουμε τις θέσεις τους και το όραμά τους για την επόμενη μέρα της εκλογής τους, όπου θα βρεθούν να καθίσουν στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου….


Θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πόσο ορεξάτοι και δυνατοί είναι για να  προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις……


Και φυσικά αν η θέση του Ευρωβουλευτή θα είναι για αυτούς προσωρινή μέχρι να βρουν μια άδεια θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο….;


Αν αποτελεί το σκαλοπάτι ή μια πρόσκαιρη λύση μέχρι να προκηρυχθούν  εθνικές εκλογές και να είναι υποψήφιοι βουλευτές…..


 


Οι ευρωπολιτικές κορώνες άρχισαν, αλλά αυτά που ακούμε αφορούν περισσότερο τα του οίκου μας-δεν λέω ότι δεν πρέπει-, αλλά ας ακούσουμε βρε αδερφάκι μου και έναν απολογισμό του έργου που έχει γίνει από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που μας εκπροσωπούν στα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου…..;


Να ξέρουμε και εμείς οι δόλιοι ευρωπαίοι Έλληνες πολίτες αν κερδίσαμε κάτι περισσότερο από τούτη την πενταετή θητεία του…..και αν όχι, τι χάσαμε…..


Άλλωστε για το Ευρωκοινοβούλιο καλούμαστε να ψηφίσουμε και όχι για τη δική μας Βουλή των τριάκοσων….


Για αυτό και θα πρέπει τις Ευρωεκλογές να τις αντιμετωπίσουμε με την αρμόζουσα σπουδαιότητα και όχι σαν κίνηση διαμαρτυρίας ή δημοψηφίσματος……


           

Σχετικά Άρθρα

Back to top button