Καταγγελία για καταστροφές βυζαντινών μνημείων Ξάνθης

Ο εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Κόκκας έστειλε υπόμνημα – καταγγελία στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τον Υπουργό Πολιτισμού και το Δήμαρχο Ξάνθης, σχετικά με την προστασία των βυζαντινών μνημείων Ξάνθης.

Προς:  Προϊσταμένη 15ης

 Eφορείας Bυζαντινών Aρχαιοτήτων


 Σωκράτους 11 Κομοτηνή


 


 

Κοινοποίηση: Υπουργό Πολιτισμού

                        Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μ. Στυλιανίδη


                        Πολιτιστικό Σύλλογο Κιμερίων


                       “Ο Αμφέραος”


                        Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης


 


 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 Αξιότιμη κ. προϊσταμένη,


 

Πριν από πεντέμισι  μήνες (1/12/2008) απευθύνθηκα προς εσάς με υπόμνημα για να παρουσιάσω το πρόβλημα της προστασίας των βυζαντινών μνημείων της ορεινής περιοχής Ξάνθης από τους λαθρανασκαφείς, αναφερόμενος ειδικότερα στα ερείπια της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας κοντά στο οικισμό Λιβάδι βορείως των Κιμμερίων.

 

Δυστυχώς, από τότε δεν έχω λάβει καμία σχετική απάντηση ή ενημέρωση από την υπηρεσία σας και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την προστασία του συγκεκριμένου μνημείου.

 

Αντίθετα σε σημερινή επίσκεψή μου (15/5/2009) διαπίστωσα νέες καταστροφές από λαθρανασκαφές και στον τοίχο που βρίσκεται στα βόρεια της παλιάς εκκλησίας.

 

Αναγκάζομαι λοιπόν σήμερα να επανέλθω στο ζήτημα αυτό, κοινοποιώντας την επιστολή μου και προς τον Υπουργό Πολιτισμού και το Δήμαρχο Ξάνθης στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η περιοχή Κιμμερίων

 

Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς είναι δυνατόν τόσοι αρχαιοκάπηλοι να γνωρίζουν τη θέση των βυζαντινών εκκλησιών της περιοχής Ξάνθης ενώ η υπηρεσία σας δεν κάνει κάτι για να τους σταματήσει.

 

Οι καταστροφές που γίνονται είναι εγκληματικές, αλλά εξίσου εγκληματική είναι η άγνοια των μνημείων αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Ακολουθεί μία σύντομη παρουσίαση για ορισμένα από αυτά τα μνημεία με την παράκληση να αρχίσει μία συστηματική καταγραφή της χριστιανικής κληρονομιάς της οροσειράς της Ροδόπης και μια συντονισμένη προσπάθεια σωτηρίας των όσων κτισμάτων έχουν διασωθεί.

 

Κάνω έκκληση τόσο προς την υπηρεσία σας όσο και προς πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή των βυζαντινών μνημείων της Ξάνθης.

 


Με εκτίμηση


Νικόλαος Κόκκας


Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας


Διεύθυνση: Κανάρη 17Α  67100 Ξάνθη


Τηλέφωνο: 25414-00889, 6947434879


Ηλεκτρονική Διεύθυνση: nikolkok@gmail.com


 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button