” Οι φοιτητές ψήφισαν ….”

Η πρώτη κάλπη στήθηκε χθες……. Για όσους δεν το αντιληφθήκατε, χθες είχαμε τη διενέργεια των φοιτητικών εκλογών…. Οι φοιτητικές παρατάξεις όλες τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν επιχείρησαν να περάσουν τις θέσεις τους για την Παιδεία, την εκπαίδευση και κυρίαρχα για το δημόσιο πανεπιστήμιο…..

Η πρώτη κάλπη στήθηκε χθες…….


Για όσους δεν το αντιληφθήκατε, χθες είχαμε τη διενέργεια των φοιτητικών εκλογών….


Οι φοιτητικές παρατάξεις όλες τις προηγούμενες ημέρες μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν επιχείρησαν να περάσουν τις θέσεις τους για την Παιδεία, την εκπαίδευση και κυρίαρχα για το δημόσιο πανεπιστήμιο…..


Έστειλαν τα μηνύματά τους μέσω των αφισών και των πανό με την ανάλογη μουσική υπόκρουση στους φοιτητές, καλώντας τους να τους ψηφίσουν……


Το αν τώρα οι φοιτητές και σπουδαστές, που δεν είναι ενεργά μέλη κάποιων παρατάξεων, οι ανένταχτοι πείστηκαν και προσήλθαν όλοι να ψηφίσουν, θα το δείξουν τα αποτελέσματα …..


Η στήλη δε γνωρίζει να σας γράψει για το πώς κινήθηκε αυτή τη φορά η συμμετοχή των φοιτητών ή για το ποια παράταξη αύξησε τα ποσοστά της και πια όχι…..


Ξέρετε υπάρχουν και τα γνωστά χρονικά περιθώρια….


Πάντως σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνουν και επισήμως γνωστά…..


Αν και η έκδοση των αποτελεσμάτων ήταν ανέκαθεν ένα μυστήριο για όλους εμάς εκτός του φοιτητικού χώρου…..


Κάθε φοιτητική παράταξη δίνει στη δημοσιότητα τα δικά της αποτελέσματα, τα οποία διαφέρουν από τις υπόλοιπες, άσχετα βέβαια αν τα….. γέννησε ….η ίδια κάλπη…..


Ζητούμενο για άλλη μια χρονιά λοιπόν θα αποτελέσει η έκδοση κοινών αποτελεσμάτων από τις φοιτητικές παρατάξεις…..


 



Πρώτη η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ή ΠΑΣΠ….; Η Πανσπουδαστική και Αριστερή Ενότητα, αλλά και η Αριστερή Ανεξάρτητη Κίνηση έλαβαν τα ποθητά για αυτούς ποσοστά αυξάνοντας έτσι και τη δύναμή τους ή στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα…..;


Ενισχύθηκαν οι μικρές κινήσεις -παρατάξεις των φοιτητών ή και πάλι ακολουθήθηκε η πεπατημένη οδός και από τους φοιτητές με το να στηρίξουν δυναμικά τις παρατάξεις των δυο μεγάλων κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ…..;


Οι φοιτητικές εκλογές αποτέλεσαν μια πρόβα τζεναράλε των Ευρωεκλογών …..;


Λειτούργησαν κάτι σα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά όλων αυτών που συμβαίνουν στη χώρα μας…..;


Πώς και σε ποια βάση μπορεί κάποιος και δη οι πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που έστειλαν οι φοιτητές μέσω των εκλογών τους….;


Πώς ερμηνεύεται η μεγάλη συμμετοχή και η μικρή αποχή ή και το αντίστροφο στις φοιτητικές εκλογές……;


Ως αδιαφορία ή ως κίνηση διαμαρτυρίας…..;


 



Σύμφωνα με τα όσα γράφονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επισήμαιναν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πτώση από ότι κατά τις προηγούμενες φοιτητικές εκλογές, όπου το ποσοστό συμμετοχής  μετά βίας άγγιζε το 60%…..


Πάντως σε ότι αφορά τις φοιτητικές εκλογές στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης, όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς απρόοπτα, ενώ όλες οι παρατάξεις δήλωναν ικανοποιημένες από την προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες…..


Όσο για τα αποτελέσματα , αναμένεται σήμερα η ανακοίνωσή τους, με ένα μεγάλο ερωτηματικό πάντα αν θα συμπίπτουν μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων….


Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ξάνθης επιμένει ότι εδώ και πολλά -πολλά χρόνια κατέχει την πρώτη θέση στην προτίμηση των φοιτητών…..


Από την άλλη η ΠΑΣΠ δηλώνει πώς εδώ και έντεκα χρόνια έρχεται αυτή πρώτη στους φοιτητές της Ξάνθης και άρα θα διατηρήσει και τούτη τη φορά την πρωτιά…..


Για τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις δεν αναφέρομαι γιατί ανήκουν στις μικρές δυνάμεις, που όσο και αν αυξήσουν τα ποσοστά τους, θα ανήκουν και πάλι στην κατηγορία των μικρών…..


Όπως επίσης και οι όποιες αυξομειώσεις τους δε θα έχουν και ιδιαίτερο αντίκτυπο στις μεγάλες……


Μια και  το δίπολο του δικομματισμού φαίνεται πως ελκύει και τον κόσμο των φοιτητών….


 



Η ουσία βέβαια των φοιτητικών εκλογών δεν πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κομμάτων που εκπροσωπούν, αλλά η προώθηση και ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν να κάνουν με την πορεία του δημόσιου πανεπιστημίου και γενικότερα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της αναβάθμισής της…..


Όπως και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας ……


Τα κόμματα δυστυχώς δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα παραπάνω, παρά μόνο η ενότητα και η συστράτευση των φοιτητών προς ένα κοινό στόχο που αφορά τους ίδιους άμεσα και καθορίζει το μέλλον τους….


Δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος για τις εκλογές των φοιτητών ότι θα “αποτελούν μια μεγάλη δημοκρατική γιορτή για το Πανεπιστήμιο και τα αποτελέσματά τους θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της ενιαίας θεσμικής εκπροσώπησης των φοιτητών με πλουραλισμό, δημοκρατικές αξίες, προωθητικούς στόχους και οράματα”……


Ενώ τόνισε ότι ” οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές συνιστούν τη δημοκρατική βάση νομιμοποίησης ενός δυναμικού φοιτητικού κινήματος, το οποίο οφείλει να θέτει και να υπηρετεί ποιοτικούς, σπουδαστικούς στόχους προς όφελος της νέας γενιάς και της ελληνικής κοινωνίας”……


Και ερωτώ εγώ μήπως τελικά εξυπηρετεί τους στόχους των κομμάτων….;


Αν όχι, γιατί τότε  τα επιτελεία των κομμάτων περιμένουν με τόση ανυπομονησία τα αποτελέσματα προκειμένου να τα ερμηνεύσουν και να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους ….;


Ή  να λένε πώς θα αποτελέσουν καθρέφτη των αποτελεσμάτων που θα βγάλει η Ευρωκάλπη στις 7 Ιουνίου…..;


Σχετικά Άρθρα

Back to top button