TOΠIKA – METΩΠIKA

Για άλλη μια φορά η Ξάνθη απέδειξε ότι έχει πολίτες ενεργούς, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα στον διεθνή περίγυρό μας. Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με θέμα τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (πείτε την και Βαλκάνια ή, ακόμη καλύτερα, όπως τόνισε και ο εκ των ομιλητών, λέκτορας του Δ.Π.Θ., Φάνης Μαλκίδης, «Χερσόνησο του Αίμου»), γνώρισε τεράστια επιτυχία και όχι μόνο λόγω της πολυπληθούς προσέλευσης.

Για άλλη μια φορά η Ξάνθη απέδειξε ότι έχει πολίτες ενεργούς, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στην περιοχή μας αλλά και γενικότερα στον διεθνή περίγυρό μας. Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με θέμα τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (πείτε την και Βαλκάνια ή, ακόμη καλύτερα, όπως τόνισε και ο εκ των ομιλητών, λέκτορας του Δ.Π.Θ., Φάνης Μαλκίδης, «Χερσόνησο του Αίμου»), γνώρισε τεράστια επιτυχία και όχι μόνο λόγω της πολυπληθούς προσέλευσης. Όλες οι εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου, όπως και οι τοποθετήσεις και ερωτήσεις που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μία ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος συζήτηση. Εκτός από τον κ. Μαλκίδη, που αναφέρθηκε στον αλβανικό εθνικισμό και την ιστορία του, καθήλωσαν το ακροατήριο και όλοι οι υπόλοιποι ομιλητές, δηλαδή ο διεθνολόγος Ιωάννης Μήτσιος («Το ενεργειακό σταυροδρόμι της Ν.Α. Ευρώπης και η επίδρασή του στις γεωπολιτικές εξελίξεις»), ο δημοσιογράφος Φαίδων Γκαγκιόζης («Τα δολάρια στα Βαλκάνια»), ο επίκ. καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος («Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια»).


 


* * * * *


 


Μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας από τα εκδοτικά δρώμενα της Θράκης, επανακυκλοφόρησε το περιοδικό «Ενδοχώρα», που έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη. Το θρακιώτικο περιοδικό («για τη Θράκη που επιμένει, για τον Ελληνισμό που αντιστέκεται») κυκλοφόρησε το 97ο τεύχος του, συνεχιζοντας μία εκδοτική πορεία 21 ετών, με ένα ειδικό τεύχος αφιερωμένο στον Θρακιώτη ποιητή Τίτο Μανάκα, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα στη γενέτειρά του, το Διδυμότειχο, την Δευτέρα 18 Μαΐου (8.30 μ.μ.), στο Δημοτικό Κινηματογράφο της πόλης, σε μία εκδήλωση ενταγμένη στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» της λοιπής (εκτός Ξάνθης) Θράκης, με ομιλητές τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κολλάτο, την συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας (μεταφράστρια του έργου του ποιητή) δρα Sanya Volkova, τον μουσικό Γιώργο Μανάκα και τον υπογράφοντα, ενώ ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Άννα Συνοδινού και Σπύρος Φωκάς. Στην Ξάνθη, το περιοδικό «Ενδοχώρα» διατίθεται κεντρικά από το βιβλιοπωλείο «Σπανίδης».


 


endohora@yahoo.gr


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button