Προβληματισμός για το Χωροταξικό Τουρισμο

Τη συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση του ζητήματος της αξιοποίησης του χώρους της πρώην Φωνής της Αμερικής και την προώθηση των προτάσεων της Νομαρχίας Ξάνθης αποφάσισαν τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης, ύστερα και από πρόταση του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργου Παυλίδη.
«Θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο και μέσα από διαφανείς διαδικασίας. Με διαφάνεια θα κινηθούμε και θα συζητήσουμε με τις εμπλεκόμενες πλευρές, εφόσον πρώτα αποσυρθούν όλα τα αντικείμενα που φέρεται να ελλοχεύουν κινδύνους», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο νομάρχης κ. Παυλίδης.

Τη συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση του ζητήματος της αξιοποίησης του χώρους της πρώην Φωνής της Αμερικής και την προώθηση των προτάσεων της Νομαρχίας Ξάνθης αποφάσισαν τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης, ύστερα και από πρόταση του Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργου Παυλίδη.


«Θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο και μέσα από διαφανείς διαδικασίας. Με διαφάνεια θα κινηθούμε και θα συζητήσουμε  με τις εμπλεκόμενες πλευρές, εφόσον πρώτα αποσυρθούν όλα τα  αντικείμενα  που φέρεται να ελλοχεύουν κινδύνους», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο νομάρχης κ. Παυλίδης.


Στην Επιτροπή την ευθύνη της οποίας θα έχει ο νομάρχης Ξάνθης θα συμμετέχουν δυο νομαρχιακοί σύμβουλοι, ένας της συμπολίτευσης και ένας από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η κ. Δώρα Συμπιλίδου και η κ. Γεωργία Μαραγκού.


Παράλληλα στην προ ημερησίας θέματα  ο κ. Παυλίδης ενημέρωσε τους Νομαρχιακούς Συμβούλους και για τις θετικές εντυπώσεις που άφησε η συμμετοχή της Νομαρχίας Ξάνθης στην Έκθεση Τουριστικό Πανόραμα, στην Αθήνα.


Σε όχι βιαστικά συμπεράσματα και περισσότερη μελέτη σε ότι αφορά το τελικό σχέδιο για το Χωροταξικό του Τουρισμού που ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ και αρμόδιος υπουργός κ. Σουφλιάς προέτρεψε ο Νομάρχης Ξάνθης απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φώτης Καραλίδης.


«Τι προτίθεστε να κάνετε ή θα προτείνετε να κάνουμε ως νομαρχία με το Χωροταξικό του Τουρισμού;» ήταν το ερώτημα που του έθεσε.


Ο κ. Παυλίδης και ο ίδιος προβληματισμένος για το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, τόνισε ότι το μελετά και ότι έχει ήδη προχωρήσει και σε κάποιες διαπιστώσεις και επισημάνσεις.


Στο μεταξύ άλλα δύο ήταν τα ερωτήματα που ετέθησαν από τη μείζονα αντιπολίτευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τον Φώτη  Καραλίδη.


Το ένα αφορούσε την πρόσφατη κινητοποίηση της ΕΝΑΕ και των νομαρχιών της χώρας, κινητοποίηση στην οποία δε μετείχε η νομαρχία Ξάνθης και το αν πήρε κάποιες υποσχέσεις και ποιος ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης τους και το άλλο αφορούσε τα προβλήματα σε ότι αφορά στο προσωπικό στο Τμήμα της Πολεοδομίας της Νομαρχίας.


Ο νομάρχης Ξάνθης με τη σειρά του απαντώντας στο θέμα της Πολεοδομίας, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το προσωπικό και να μην εμπλέκει τα προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων στις πολιτικές κόντρες μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Δεν πρόκειται για απομάκρυνση, αλλά για αίτημα του αναπληρωτή προϊσταμένου της Πολεοδομίας που για καθαρά προσωπικούς λόγους ζητά τη μετάθεσή σε άλλο τμήμα.


Ωστόσο ο κ. Παυλίδης παραδέχτηκε και επεσήμανε πως το έργο των υπαλλήλων της Πολεοδομίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο και έχει να κάνει με τον τρόπο που είναι διαρθρωμένος και με το νομικό καθεστώς που είναι ασαφές σε πολλά σημεία, πολύπλοκο και τεράστιο, γεγονός που οδηγεί σε πολλές ερμηνείες και τους υπαλλήλους του Τμήματος να βρίσκονται υπό συνεχή πίεση.


Ενώ σε ότι αφορά το θέμα των κινητοποιήσεων των νομαρχιών ύστερα από απόφαση της ΕΝΑΕ, σημείωσε πως η Νομαρχία Ξάνθης σε ότι αφορά τα οικονομικά της είναι πολύ καλύτερα μετά και το 2005 όταν απαλλάχθηκαν οι νομαρχίες από την ευθύνη και οικονομική επιβάρυνση των προνοιακών επιδομάτων. Και σε ότι αφορά τους πόρους που της αναλογούν αυτοί μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν πενταπλασιαστεί και εξαπλασιαστεί.


Η Νομαρχία Ξάνθης δε χρωστούσε και δε χρωστά χρήματα, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε ότι αφορά τα κονδύλια που θα πρέπει να καταβληθούν στους λεωφορειούχους   και στους ιδιοκτήτες των ταξί για τη μεταφορά των μαθητών, τόνισε ότι είναι οφειλές της κεντρικής διοίκησης, από την οποία υπάρχει δέσμευση ότι θα αποπληρωθούν όλες μέχρι το τέλος του 2009.


Σε ότι αφορά στα εντός ημερήσιας διάταξης θέματα της προχθεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης, , επτά στον αριθμό τα οποία και εγκρίθηκαν όλα, ομόφωνα ενέκρινε το Σώμα την κατάρτιση του Νομαρχιακού Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για το έτος 2009.


Το Υπουργεί Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κατανέμει στο Νομαρχιακό Διαμέρισμα της Ξάνθης το συνολικό ποσό των 3.204.387 ευρώ και αφορά 776.175 την ομάδα έργων ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΎ ΔΙΚΤΥΟΥ και 2.428.21 για την ομάδα έργων ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.


Επίσης εγκρίθηκε και η κατάρτιση του Προγράμματος Ειδικού Αποθεματικού, που αφορά σειρά έργων που χρηματοδοτούνται  από τους Κ.Α.Π.


Μεταξύ των έργων είναι η κατασκευή κόμβου Αυξεντίου, η διαμόρφωση κόμβου κα εσωτερικής διέλευσης Δαφνώνα, η διαπλάτυνση υφιστάμενου αγροτικού δρόμου στη θέση «ΠΑΣΛΙΟΒΟ» Ωραίου, η μελέτη διάνοιξης Επ. Οδού Σατρών-Τεμένους-Σουνίου, η βελτίωση δρόμου στην περιοχή Αυξεντίου-Γκιώνας, καθώς και η βελτίωση συνθηκών ασφάλειας οδού γηπέδου SKODA XANTHI προς σιδηροδρομική γραμμή. Ενώ σημαντικό κομμάτι αυτού του προγράμματος αφορά και την καταπολέμηση κουνουπιών έτους 2009.


Μάλιστα σε ότι αφορά το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών και της εξασφάλισης των κονδυλίων που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση του σχετικού προγράμματος, επισημάνθηκε για ακόμη μια αφορά από όλες τις πλευρές του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν αρωγοί της προσπάθειας αυτής συνδράμοντας οικονομικά και οι δήμοι του νομού, καθώς είναι οι άμεσα ωφελούμενοι.


Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας, τα μέλη του ενέκριναν και την αύξηση των θέσεων στην Κυριακάτικη Αγορά του Πόρτο Λάγους. Ικανοποιώντας έτσι και τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Αβδήρων, Βιστωνλιδας και Τοπείρου αύξησαν τις θέσεις κατά τριάντα ακόμη, οι οποίες και θα χορηγηθούν σε παραγωγούς του νομού Ξάνθης.


 


                                                                           Δέσποινα Γκούμα   


  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button