Σε σταυροδρόμι εξελίξεων

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, αλλά και την εικόνα που αυτή παρουσιάζει προς τα έξω, ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση , κατηγορώντας της ως υπαίτια για την παρακμή στην οποία έχει επέλθει η Ελλάδα.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, αλλά και την εικόνα που αυτή παρουσιάζει προς τα έξω, ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση , κατηγορώντας της ως υπαίτια για την παρακμή στην οποία έχει επέλθει η Ελλάδα.


Ο κ. Λοβέρδος βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην πόλη της Ξάνθης προσκεκλημένος της ΠΑΣΠ Ξάνθης, όπου μίλησε σε εκδήλωση για την Παιδεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις 8 μμ στο Αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής Σχολής, παρουσία τοπικών στελεχών της νομαρχιακής οργάνωσης  ΠΑΣΟΚ, του Αντιπρύτανη του ΔΠΘ, Α. Καραμπίνη και πλήθους φοιτητών.


Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και να χαρακτηρίσει ανίκανη την κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, αλλά και να την κατηγορήσει για συγκάλυψη ή κουκούλωμα πολλών σκανδάλων με πιο πρόσφατο αυτό της υπόθεσης Παυλίδη, αλλά και της Μονής Βατοπαιδίου.


Απευθυνόμενος στους φοιτητές τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε παρακμή και όλοι οι Έλληνες μπροστά σε ένα σταυροδρόμι εξελίξεων, για αυτό και χρειάζεται και εντατικοποίηση του αγώνα.


Επεσήμανε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει τις εθνικές εκλογές είχε παραλάβει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες, ΟΝΕ, ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., μεγάλα περιφερειακά έργα και πεντέμισι χρόνια μετά η χώρα βρίσκεται σε παρακμή, την πήγε πίσω.


Αναφέρθηκε στην αύξηση της διαφθοράς, στη δημόσια απαξία, στην επανεμφάνιση της τρομοκρατίας, στην αρνητική εικόνα που εκπέμπει η χώρα προς τα έξω με αποτέλεσμα κανένας επενδυτής να μη θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ελλάδα.



“Της πατρίδας μας δεν της αξίζει τέτοια τύχη. Θα πρέπει να υπάρξει μια ανάταξη της πορείας των πραγμάτων, να φύγει η Ν.Δ. …Δεν  θα έχουμε ούτε μιας μέρας ανοχή, όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το  πρόγραμμά μας και να προσφέρουμε στον πολίτη θέτοντας και πάλι την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης”.


Αναφερόμενος στην υπόθεση Παυλίδη, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προσβληθεί από Εισαγγελίτιδα, καθώς τα περισσότερα σκάνδαλα ήρθαν στο φως είτε μέσα από τα ΜΜΕ, είτε από τους ίδιους τους υπαιτίους τους, π.χ. Υποκλοπές, γεγονότα στο Υπουργείο Πολιτισμού, καταγγελίες Μανούση για Παυλίδη κλπ.


” Τι να θέλουμε να κρύψουμε πίσω από τη σκανδαλολογία, το πλούσιο έργο της κυβέρνησης, την καλή κατάσταση της χώρας; Η χώρα μας βρίσκεται σε παρακμή και περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα στο εξωτερικό. Με τη στάση και για την υπόθεση Παυλίδη , εμείς ζητήσαμε να σώσουμε την τιμή μας, να κερδίσουμε την αξιοπιστίας μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Οι εκλογές δεν ήταν προαπαιτούμενο για μας.  Η ηθικολογούσα παράταξη της Ν.Δ. με τα σεμνά και ταπεινά επιχειρεί να κουκουλώνει καταστάσεις και δεν αφήνει να ξεμπλοκάρει το σύστημα, π.χ. Βατοπαίδι”.



Δημόσιο Πανεπιστήμιο με αναβάθμιση της ποιότητας   


Στο μεταξύ ο Ανδρέας Λοβέρδος και στο κομμάτι της ομιλίας του που είχε να κάνει καθαρά με την Παιδεία και το Δημόσιο και Δωρεάν ελληνικό Πανεπιστήμι, λίγο πριν ξεκινήσει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου θέματος και απευθυνόμενος προς τους φοιτητές-μέλη της ΠΑΣΠ Ξάνθης με αφορμή και τις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές της 13η Μαίου τους ευχήθηκε να συνεχίσουν την πρωτιά. “Όποιος είναι πρώτος θέλει να παραμένει πρώτος. Η επιτυχία δεν κουράζει, κουράζει η δεύτερη και τρίτη θέση”, σημείωσε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας παράλληλα για την πρόσκληση που του έγινε να βρεθεί ως ομιλητής στην εκδήλωση.


Σε ότι αφορά τώρα τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία και την εκπαίδευση ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε τις πάγια θέση του κόμματός του για ένα Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο δημοκρατικό και ελεύθερο με αναβαθμισμένη όμως την ποιότητά του.


Και αυτή θα επέλεθει μόνο μέσα από καθολικές αλλαγές και παρεμβάσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από το νηπιαγωγείο και θα φτάνουν μέχρι και την μεταπανεπιστημιακή και τη Δια βίου  Εκπαίδευση.


Η παρέμβαση θα ξεκινήσει στοχευμένα με αυτό που πληγώνει περισσότερο την ελληνική οικογένεια, με την ίδρυση περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, με τη διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου, με τις αλλαγές στο Λύκειο και στη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.


“Για μια σειρά πανεπιστημίων δε χρειάζονται εξετάσεις για να εισαχθείς, καθώς υπάρχουν θέσεις. Για μια σειρά άλλων όμως πανεπιστημιακών τμημάτων, τα δημοφιλή εκεί υπάρχει όντως ένα πρόβλημα και η συζήτηση είναι μεγάλη που πρέπει να γίνει. Ίσως θα συζητούσαμε και  το Εθνικό απολυτήριο”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στην ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Ουσιαστική χρηματοδότηση της Παιδείας και κρίσιμες θεσμικές αλλαγές στο δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα αναβαθμίζουν και την ποιότητά του μέσω των υποδομών και τον εκσυγχρονισμό του διδακτικού προσωπικού και της μεθοδολογίας και των ερευνητικών δυνατοτήτων που θα  παρέχονται, ήταν κάποιες άλλες του επισημάνσεις.


Μάλιστα τόνισε ότι τα σημερινά μεταπτυχιακά λειτουργούν ως μεθαδόνη με την ύλη τους να έρχεται να καλύπτει τα προπτυχιακά κενά.


“Μέσα από το πανεπιστήμιο θα πρέπει ο φοιτητής να μάθει τη μέθοδο να μαθαίνει”, ενώ σε ένα άλλο σημείο της ροή του λόγου του τόνισε “είμαστε καταδικασμένοι οι καθηγητές να είμαστε αισιόδοξοι, εάν δεν μπορούμε να πάμε στα σπίτια μας”, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επισημάνει ότι θα πρέπει να σταματήσει η παρακμιακή φιλολογία για το ελληνικό πανεπιστήμιο και να ξεκινήσει ένας διάλογος στη θετική του διάσταση, χωρίς να μηδενίζονται τα προγράμματα των παρατάξεων.


Επίσης τάχθηκε κατά ενός πανεπιστημίου που με μαθηματικό τρόπο θα οδηγεί στην αγορά, με κλειστό αριθμό φοιτητών.


“Το πανεπιστήμιο κατά βάσει εκπαιδεύει και αναπαράγει γνώση. Πανεπιστήμιο που είναι συνδεμένο μόνο με την αγορά, δεν είναι πανεπιστήμιο, αλλά επαγγελματικές σχολές”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


Τέλος επιτέθηκε και στην ολιγωρία της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργών παιδείας κατά τη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων της διακυβέρνησής της, που παραμένουν μόνο σε υποσχέσεις και σε χρονοδιαγράμματα που ποτέ δεν τηρούνται.


Όπως το τελευταίο επί υπουργίας Άρη Σπηλιωτόπουλο και στον εθνικό διάλογο για την παιδεία που ξεκίνησε από το Γενάρη του 2009, όπου υπήρξε δέσμευση ότι μετά από τέσσερις μήνες θα υπάρξει και η κατάθεση των πρώτων αποτελεσμάτων του διαλόγου και μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτε. Πάντως το ΠΑΣΟΚ παραμένει στο διάλογο για την παιδεία και έχει καταθέσει και τις θέσεις του, κατέληξε κ. Ανδρέας Λοβέρδος.


Στο μεταξύ σε ότι αφορά για τις Ευρωεκλογές χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους.


“Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο εδώ και καιρό. Τη Δευτέρα με την ομιλία  του ο Γιώργος Παπανδρέου για την Ευρωπαϊκή πολιτική της παράταξής μας κήρυξε την έναρξη ενός αγώνα που θα τελειώσει στις 7 Ιουνίου και που θα καταλήξει στην κάλπη της λαϊκής κυριαρχίας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας για την Ευρώπη  και ταυτοχρόνως ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες που θα επιλέξουν ευρωψηφοδέλτιο να βρουν την ιδανική αυτή ευκαιρία για να καταδικάσουν την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που επί πέντε χρόνια έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε παρακμή”.


Δέσποινα Γκούμα


Σχετικά Άρθρα

Back to top button