“Ζωντάνεψε το παρκέ του γηπέδου “ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ” από το κέφι και την ζωντάνια άνω 650 παιδιών, ηλικίας μέχρι 15 ετών, με τους παραδοσιακούς Ποντιακούς χορούς που παρουσίασαν στο “1ο Περιφερειακό Παιδικό – Εφηβικό φεστιβάλ Ποντιακών χορών”, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαΐου 2009 στην Ξάνθη.

“Ζωντάνεψε το παρκέ του γηπέδου “ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ” από το κέφι και την ζωντάνια άνω 650 παιδιών, ηλικίας μέχρι 15 ετών, με τους παραδοσιακούς Ποντιακούς χορούς που παρουσίασαν στο “1ο Περιφερειακό Παιδικό – Εφηβικό φεστιβάλ Ποντιακών χορών”, που πραγματοποιήθηκε την  Κυριακή 3 Μαΐου 2009  στην Ξάνθη.


Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης,  μέλος του Συνδέσμου Ποντιακών Συλλόγων Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης. της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.


Η εκδήλωση είχε πολλή μεγάλη επιτυχία, αφού συμμετείχαν σ’ αυτήν πάνω από 35  σύλλογοι από όλη την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη και αθρόα υπήρξε η προσέλευση του κοινού.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:


  ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας πατέρας Πολύκαρπος


  ο Βουλευτής Ξάνθης και πρώην Υπουργός κ. Κοντός Αλέξανδρος


  ο Βουλευτής Ξάνθης και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σγουρίδης Παναγιώτης


  ο Δήμαρχος του Δήμου Βιστωνίδας κ. Ζλάτκος Νικόλαος


– ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Ξάνθης, Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Παρτσαλίδης Θεόφιλος


  ο Αντιδήμαρχος και εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης κ. Κωνσταντινίδης Λεωνίδας


  ο Υποδιοικητής του Δ’ΣΣ αντιστράτηγος κ. Σκαρμαλιωράκης Κωνσταντίνος


  ο Πρόεδρος της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Καθηγητής κ. Γιώργος Παρχαρίδης


  η Πρόεδρος του Σ. Πο. Σ Ανατ. Μακ-Θράκης κ. Χρύσα Μαυρίδου


  Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Ποντιακών Σωματείων της περιφέρειας


  η Πρόεδρος των Κυπρίων Ξάνθης κ. Χατζηγεωργίου Ελένη


  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης κ. Παπαχρόνης Ιωάννης


  η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών δια του εκπροσώπου της κ. Παπάγου Παπανικολάου


  Νομαρχιακοί και Δημοτικοί ΣύμβουλοιΣτην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων N. Ξάνθης κ. Θόδωρος Ρωμανίδης , απευθυνόμενος στα παιδιά που συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων επεσήμανε “Στα πρόσωπα σας βλέπουμε  να ριζώνει, να ανθίζει και να καρπίζει το δένδρο της Ρωμανίας επαληθεύοντας την προγονική μας ρήση:  “Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο”.


Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γιώργος Παρχαρίδης αναφέρθηκε τους αγώνες της Ομοσπονδίας για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, για την καθιέρωση της εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας στα σχολεία και την προσπάθεια ώστε το ίδρυμα Παναγία Σουμελά να περάσει στους Πόντιους.


Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Ανατ.Μακεδονίας & Θράκης. κ. Χρύσα Μαυρίδου, το φεστιβάλ θα γίνεται κάθε χρόνο σε άλλη πόλη της Περιφέρειας και συνέχισε “Η Εκδήλωση αυτή είναι πλέον των άλλων και μία ανταμοιβή στις προσπάθειες και την συμμετοχή των παιδιών.


Οι σύλλογοι δίνουν την ευκαιρία σε παιδιά να ασχολούνται με την παράδοση αποτρέποντάς τα από άλλα επικίνδυνα μονοπάτια. Γι’  αυτό όλοι εμείς, οι γονείς , η πολιτεία, οι θεσμοί, θα πρέπει να αγκαλιάζουν με περισσότερη αγάπη όλες αυτές τις δράσεις”


Το 1ο φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στους αείμνηστους προέδρους της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Γιάννη Πενταζίδη και συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Γεώργιο Ταβουλτσίδη , οι οποίοι ξεχώρισαν για την αγάπη τους στον Ποντιακό Ελληνισμό.


Την τιμητική πλακέτα για τον Γιάννη Πενταζίδη παρέλαβε ο γιος του Νίκος και την αντίστοιχη του Γιώργου Ταβουλτσίδη ο γιος του Βασίλης. Προηγουμένως προβλήθηκε από ένα δίλεπτο DVD  που αναφέρονταν στους δύο εκλιπόντες.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στην οικονομική συνδρομή, ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης:


-της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ξάνθης Δράμας Καβάλας και του Προέδρου της κ. Τάτση Κωνσταντίνου


-του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Ξάνθης και του Νομάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη


-του Δήμου Ξάνθης και του Δημάρχου και Προέδρου της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη


-του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης και του Δημάρχου κ. Στέλιου Χατζηευαγγέλου,


-τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.Ιδιαίτερα ευχαριστούμε:


-την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης για τα μέτρα τροχαίας τάξης που έλαβε


-το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης για την αποστολή  ασθενοφόρου και νοσηλευτικού προσωπικού


-το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοδιασωστών Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την βοήθειά τους μας παρείχαν


-Όλα τα Μ.Μ.Ε. έντυπα και ηλεκτρονικά για την αμέριστη υποστήριξή τουςΗ παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε με ιδιαίτερη επιτυχία από τον διακεκριμένο πόντιο καλλιτέχνη κ  Αχιλλέα Βασιλειάδη.Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης