ΤΟΠΙΚΑ…ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Αυτές τις ημέρες, που οδεύουμε προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας συνήθως διοργανώνουν το “χάτιμ”, που είναι σχολική εορτή με σαφή θρησκευτικά στοιχεία. Δυστυχώς, όμως, και αυτή η γιορτή τα τελευταία χρόνια γίνεται αντικείμενο ανελέητης καπηλείας από τους γνωστούς κύκλους, που προσπαθούν να εκτουρκίσουν είτε θρησκευτικές, είτε λαογραφικές είτε απλές κοινωνικές εκδηλώσεις των Ελλήνων μουσουλμάνων.

Αυτές τις ημέρες, που οδεύουμε προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας συνήθως διοργανώνουν το “χάτιμ”, που είναι σχολική εορτή με σαφή θρησκευτικά στοιχεία.


 Δυστυχώς, όμως, και αυτή η γιορτή τα τελευταία χρόνια γίνεται αντικείμενο ανελέητης καπηλείας από τους γνωστούς κύκλους, που προσπαθούν να εκτουρκίσουν είτε θρησκευτικές, είτε λαογραφικές είτε απλές κοινωνικές εκδηλώσεις των Ελλήνων μουσουλμάνων.


Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στη στήλη φίλοι Πομάκοι, δεν υπήρξε ούτε ένα “χάτιμ”, στο οποίο να μην παρευρέθη ο γνωστός ιμάμης του Ωραίου (που αρέσκεται να τον αποκαλούν “μουφτή”), Αχμέτ Μετέ, ενώ τακτικότατη είναι και η παρουσία του τούρκου προξένου της Κομοτηνής!


Αυτό είναι κάτι που έχει αρχίσει να ενοχλεί και αρκετούς κατοίκους των χωριών αυτών, αφού οι εν λόγω κύριοι συνηθίζουν να έρχονται …απρόσκλητοι!


Πληροφορίες μου, μάλιστα, λένε ότι σε “χάτιμ” που έχει προσδιοριστεί για μέσα στον Μάιο, θα έχουμε αντιδράσεις!


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Δεν το χωρά ανθρώπινος νους αυτό που συνέβη στην οδό Τσιμισκή στην Ξάνθη πριν λίγες ημέρες. Κάποιοι (“εξεγερμένοι;”) νεαροί έσπασαν όλες τις νεαρές μανόλιες που τοποθέτησε ο Δήμος κατά μήκος της οδού! Άδικα φώναζαν οι περίοικοι. Κανείς τους δεν τόλμησε να κάνει κάτι για να σταματήσουν τον βανδαλισμό. Αποτρόπαιο το θέαμα την επόμενη μέρα, με τα όμορφα δένδρα να κείτονται με τσακισμένο τον κορμό τους στο πεζοδρόμιο!


Το φαινόμενο ξεπερνά κατά πολύ τα όρια ενός “συνηθισμένου” βανδαλισμού. Δεν είναι μία κακώς νοούμενη διαμαρτυρία εναντίον της όποιας εξουσίας που εκτονώνεται σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, σε ένα ΑΤΜ Τράπεζας ή σε πινακίδες οδικής κυκλοφορίας. Είναι βανδαλισμός εναντίον της ίδιας μας της ζωής. Εναντίον ακόμη και αυτών των πτυχών της, που την προσδίδουν μία αμυδρή ομορφιά και μας θυμίζουν πόσο πιο γοητευτική θα μπορούσε να είναι…


Όλοι αυτοί που οδήγησαν μεγάλο τμήμα της νεολαίας μας σε έναν δρόμο χωρίς αξίες και ιδανικά, χωρίς την αίσθηση του κάλλους, φυσικού και πνευματικού, είναι ένοχοι απέναντι στο λαό και στην πατρίδα. Τα ισοπεδωτικά μοντέλα κοσμοθέασης που προωθούν, καταστρέφουν συστηματικά το αξιακό σύστημα της ελληνικής (και όχι μόνο) κοινωνίας, οδηγώντας μία τουλάχιστον γενιά στο δρόμο της απώλειας. Η ανάγκη να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τα αυτονόητα προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ άλλοτε…


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


*Συγκινητική και πρωτότυπη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο την Κυριακή 26 Απριλίου, για να τιμηθεί η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Όσα δεν μπορούν να πουν τα λόγια, λέχθηκαν μέσα από το θεατρικό έργο του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λυών, κ. Νίκου Λυγερού “Πέντε κινήσεις για μία σιωπή” και αμέσως μετά με την εμπνευσμένη και σεμνή ομιλία του.


 Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, που ήταν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και η Αρμενική Κοινότητας Ξάνθης, αλλά και στην Νομαρχία Ξάνθης, υπο την αιγίδα της οποίας τελέστηκε.


 Αξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα το ενωτικό πνεύμα που διακρίνει τους Αρμενίους συμπατριώτες μας, οι οποίοι με σεβασμό στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών που θρήνησαν από την τουρκική θηριωδία, κατάφεραν και διεθνοποίησαν το γεγονός αυτό οδηγώντας την Τουρκία απολογούμενη διεθνώς.


Ας αποτελέσουν παράδειγμα για το χιλιοδιασπασμένο ποντιακό κίνημα, οι ομοσπονδίες και οι ενώσεις του οποίου έγονται και φέρονται από πολιτικές σκοπιμότητες και εξαρτήσεις..


endohora@yahoo.gr


Σχετικά Άρθρα

Back to top button