ΤΟΠΙΚΑ…ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Είναι γεγονός, ότι στον τομέα παροχής υπηρεσιών τα Πομακοχώρια είναι πολύ πίσω. Και μιλάμε για μια περιοχή πολλών χιλιάδων συμπατριωτών μας, οι οποίοι στερούνται σχεδόν ολοκληρωτικά στοιχειώδους εξυπηρέτησης σε βασικούς τομείς, όπως τραπεζικές εργασίες, οδική βοήθεια, αξιόπιστο Internet, ασφαλιστικά προϊόντα κ.λπ.

Είναι γεγονός, ότι στον τομέα παροχής υπηρεσιών τα Πομακοχώρια είναι πολύ πίσω. Και μιλάμε για μια περιοχή πολλών χιλιάδων συμπατριωτών μας, οι οποίοι στερούνται σχεδόν ολοκληρωτικά στοιχειώδους εξυπηρέτησης σε βασικούς τομείς, όπως τραπεζικές εργασίες, οδική βοήθεια, αξιόπιστο Internet, ασφαλιστικά προϊόντα κ.λπ. Το κενό αυτό φιλοδοξεί να καλύψει σε σημαντικό βαθμό ο καλός συνάδελφος Π. Πεντζουρίδης, που εγκαινίασε ήδη στο κέντρο της Σμίνθης ένα γραφείο παροχής τέτοιων υπηρεσιών, που πραγματικά εντυπωσιάζει με τον όγκο και το εύρος των εργασιών που πρόκειται να διεκπεραιώνει. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι, αν μπορέσει και ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, κάτι για το οποίο δεν έχουμε καμμία αμφιβολία, τότε πραγματικά θα φτάσει στο σημείο να αναπληρώνει το έλλειμμα της κρατικής παρουσίας στην περιοχή. Ευχόμαστε από βάθους καρδιάς καλή επιτυχία, αφού αυτό θα είναι προς όφελος όχι μόνον του ιδίου, αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής. (Στη φωτο. ο Π. Πεντζουρίδης με τον εκδότη της πομακικής εφημερίδας Natpresh, Σεμπαϊδίν Καραχότζα, στο χώρο του γραφείου του στη Σμίνθη).


 


* * * * *


Και μια και αναφέραμε το θέμα της παροχής υπηρεσιών στα Πομακοχώρια, αξίζει να σημειώσουμε τον τρόπο τον οποίο επέλεξαν κάποιοι «φωστήρες» στη Δ.Ε.Η., για να γνωστοποιήσουν στους κατοίκους των χωριών αυτών ότι χθες Δευτέρα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πολύωρη διακοπή ρεύματος στην περιοχή.


Οδεύοντας προς την Σμίνθη, παρατηρήσαμε ότι πάνω σε όλες τις οδικές πινακίδες υπήρχαν κολλημένα άσπρα χαρτιά. Επειδή και οι καιροί είναι πονηροί, αλλά και επειδή σίγουρα το θέαμα ήταν πρωτόγνωσρο, σταματήσαμε να δούμε τί γράφουν αυτά τα χαρτιά. Και, ώ της ευρηματικότητος! Διαπιστώσαμε ότι ήταν μία ανακοίνωση της Δ.Ε.Η., με την οποία ειδοποιούνταν οι κάτοικοι της περιοχής για την επικείμενη διακοπή ρεύματος!


Προφανώς κάποιοι στην Δ.Ε.Η. θεωρούν τους Πομάκους πολίτες β΄ κατηγορίας. Δεν εξηγείται διαφορετικά η ενέργειά τους αυτή. Όταν μέσα στα αστικά κέντρα, σε ανάλογες περιπτώσεις, οι υπάλληλοι της επιχείρησης φροντίζουν να θυροκολλούν σε κάθε πολυκατοικία τη σχετική ανακοίνωση, τότε θα περίμενε κανείς ότι το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνουν στην περίπτωση αυτή, θα ήταν να αναρτήσουν την ανακοίνωση σε κάθε καφενείο των χωριών ή και στα τζαμιά. Δεν το έκαναν, όμως, και μπορούμε να υποθέσουμε δύο πράγματα: Ή ότι αυτοί που ανέλαβαν το έργο αυτό απλά βαρέθηκαν και βρήκαν πιο εύκολο τρόπο να κολλήσουν την ανακοίνωση πάνω στις πινακίδες (!) ή, ακόμη χειρότερα, σκέφτηκαν «ωχ μωρέ, με τα Πομάκια θ’ ασχολούμαστε τώρα!». Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, όμως, κύριοι της Δ.Ε.Η., θα πρέπει να σκεφτείτε ότι κάποιοι άλλοι ούτε βαριούνται ούτε περιφρονούν τους περήφανους και αξιοπρεπείς αυτούς συμπατριώτες μας. Τί πρέπει να υποστούμε ακόμη για να το καταλάβετε;


 


* * * * *


 


Για να μη λέμε μόνο τα στραβά. Αυτή τη φορά η ΕΛ.ΑΣ. έκανε αποτελεσματικά τη δουλειά της και «τσίμπησε» τη γνωστή παρεούλα των εκ του ασφαλούς «επαναστατών» της Ξάνθης. Αυτοί, λοιπόν, που βαυκαλίζονται να ονομάζουν την πόλη μας ως «αναρχομάνα», είχαν όλο τον καιρό να σκεφτούν στα κρατητήρια τις ανόητες ενέργειές τους, μέχρι να οδηγηθούν στο αυτόφωρο την Κυριακή, απ’ όπου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. Αρκεί, βεβαίως, να κάνει τοκαθήκον της και η Δικαοσύνη και να μην υποκύψει στην αναμενόμενη κινητοποίηση των γνωστών κύκλων, που χαλάσουν τον κόσμο πάλι με τις συνήθεις πρακτικές συμπαράστασής τους προς τους «κοινωνικούς αγωνιστές συντρόφους» τους!


 


endohora@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button