«Εξάρχεια και η Ξάνθη;»

Το ότι δεν ήταν ίσιος ο γιαλός της Ξάνθης που αρμενίζαμε το είχαμε καταλάβει προ καιρού…..
Το καμπανάκι για την αύξηση της εγκληματικότητας και των παραβατικών συμπεριφορών άρχισε να χτυπά εντόνως τελευταία……
Αλλά όχι μέχρι του σημείου νου δούμε Μεγαλοβδομαδιάτικα επιθέσεις με γκαζάκια σε αυτοκίνητα, αναρχικούς με προκήρυξη μέσα από Ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου να αναλμβάνουν την ευθύνη και να εμφανίζονται ως οργάνωση με το όνομα «Εξεγερτικός Αγώνας»…..αυτό πάει πολύ …..

Το ότι δεν ήταν ίσιος ο γιαλός  της Ξάνθης που αρμενίζαμε το είχαμε καταλάβει προ καιρού…..


Το καμπανάκι για την αύξηση της εγκληματικότητας και των παραβατικών συμπεριφορών άρχισε να χτυπά εντόνως τελευταία……


Αλλά όχι μέχρι του σημείου νου δούμε Μεγαλοβδομαδιάτικα επιθέσεις με γκαζάκια σε αυτοκίνητα, αναρχικούς με προκήρυξη μέσα από Ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου να αναλμβάνουν την ευθύνη και να εμφανίζονται ως οργάνωση με το όνομα «Εξεγερτικός Αγώνας»…..αυτό πάει πολύ …..


Η Ξάνθη σε λίγο θα θυμίζει Εξάρχεια  με την κακή τους βέβαια έννοια, αν δε ληφθούν επειγόντως μέτρα…..


Προς θεού δε μιλάω για αστυνομοκρατούμενο καθεστώς, αλλά να γίνουν κάποιες κινήσεις που θα εδραιώσουν και πάλι το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες…..


Η ελευθερία είναι πάνω από όλα, όπως και η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, όταν διαπιστώνουμε καταπάτηση των αρχών, ελευθεριών και δικαιωμάτων των ανθρώπων, όταν αισθανόμαστε ότι κάποιοι μας κοροϊδεύουν και μας εκμεταλλεύονται……


 


Όμως προς Θεού όχι περνώντας στην αντίθετη πλευρά στην ασυδοσία και στην άνευ ορίων εκφράσεις που τραυματίζουν την ίδια την έννοια της ελευθερίας……


Γεγονός είναι πως ο κόσμος, η χώρα μας, η κοινωνία μας δε ζει και τις καλύτερες στιγμές της ……


Τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά, μόνο ικανοποίηση και θετικά συναισθήματα δεν μπορούν να μας δημιουργούν……


Η ανέχεια η οικονομική,  η εξαθλίωση και η φτώχεια που χρόνο με το χρόνο εξαπλώνεται όλο και σε περισσότερα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού…..


Η ανεργία και η καταπάτηση  των εργασιακών δικαιωμάτων, η ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας, η αόρατη απειλή για αύξηση του αριθμού των απολύσεων μέσα στους επόμενους μήνες……


Η πολιτική ένδεια, η γύμνια και βουλιμία κάποιων πολιτικών να πλουτίσουν σε βάρος των πολλών με συμπεριφορές που γεννούν και τροφοδοτούν σκάνδαλα…….


Οι μίζες και τα εκατομμύρια που τόσο εύκολα φτάνουν στις καταθέσεις κάποιων που κατέχουν θέσεις εξουσίας ……


 


Η ατιμωρησία, αλλά και η χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης για τους έχοντες πολιτικά πόστα και θέσεις εξουσίας, σε αντίθεση με τον απλό κόσμο όπου για αυτούς όλα γίνονται τόσο γρήγορα και για το πιο απλό παράπτωμα μπορεί να βρεθούν χωρίς να το καταλάβουν πίσω από τη στενή…..


Εν  ολίγοις τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά που υπάρχουν παρόλο που ζούμε  σε μια χώρα όπου επικρατεί η δημοκρατία, η ισότητα και η ελευθερία  προβληματίζει, εξοργίζει και απογοητεύει τον μέσο Έλληνα πολίτη…..     


Μια κοινωνία απογοητευμένη , μια νεολαία δίχως πρότυπα, όνειρα και οράματα, σίγουρα αποτελεί κακό οιωνό για το αύριο…..


Σε καμιά όμως περίπτωση δε δικαιολογεί τέτοιες συμπεριφορές, όπως αυτές που επισκίασαν την ήρεμη κατά τ’ άλλα επικαιρότητα της περασμένης εβδομάδας…..


Και μόνο στην ιδέα πως στην κατά τ’ άλλα ήσυχη και όμορφη Ξάνθη μας είναι δυνατόν να «ευδοκιμήσουν» τέτοια γεγονότα  που φέρνουν στο νου τα γεγονότα των Εξαρχείων του περασμένου Δεκεμβρίου σε πιάνει τρόμος…….


 


Και σε πιάνει τρόμος γιατί συνειδητοποιείς πως η Ξάνθη μπορεί να είναι μικρή πόλη, όμως αυτό μόνο τυπικά, γιατί ουσιαστικά φέρει όλο και περισσότερο τα αρνητικά χαρακτηριστικά μιας μεγαλούπολης…….


Εγκληματικές και παραβατικές συμπεριφορές, ακόμη και αν είναι μικρές σε αριθμό, αυτό δε σημαίνει τίποτε, αφού η ουσία είναι ότι  το κοινωνικό έδαφος αποδεικνύεται πρόσφορο για τη γέννηση τέτοιων συμπεριφορών…..


Η αποξένωση των ανθρωπίνων σχέσεων, η εποχή του ατομικισμού , η οχύρωση του ανθρώπου πίσω από ένα ψυχρό και αδιάφορο  προσωπείο ευγένειας για να πετύχει μόνο και μόνο τον προσωπικό του στόχο, έστω και αν αυτό αποβεί σε βάρος του διπλανού του ή ενός μεγαλύτερου συνόλου, η ανέχεια και η φτώχεια, η σύγχρονη ζούγκλα της επιβίωσης ίσως να είναι κάποιες από τις αιτίες του κακού…..


 


Ίσως να φταίει ο καθείς μας στο βαθμό που τον αναλογεί…..


Γιατί το κοινωνικό σύνολο το απαρτίζουμε όλοι εμείς …..


Και όλοι εμείς αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της ξανθιώτικης κοινωνίας για την πορεία της οποίας ευθυνόμαστε όλοι μας….


Ανάλογα με τις συμπεριφορές μας και δράσεις η μικρή μας κοινωνία θα έχει ανοδική πορεία, ή πάρει την κατηφόρα και κάποια στιγμή μπορεί και να πιάσει πάτο……


Δεν κάνω την ξερόλα και την ειδική, απλά σας μεταφέρω τη δική μου αγωνία για την πορεία που θα πάρει…..


Δε θέλω να ακούσω από τα παιδιά μου το γνωστό…. σε τι κόσμο μας έφερες μαμά ή σε τι πόλη ζούμε…..


Η αδιαφορία και η αποξένωση είναι αυτή που σκοτώνει την ανθρώπινη ύπαρξη και τραυματίζει την πορεία μιας κοινωνίας……


Για να μη μετεξελιχθεί λοιπόν η Ξάνθη μας σε Εξάρχεια μήπως θα πρέπει να ξυπνήσουμε και εμείς από το λήθαργο της αδιαφορίας μας και να δώσουμε το χέρι μας σε όσους το έχουν ανάγκη….;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button